Royal hæder til 5 AU-studerende

5 studerende fra Aarhus Universitet er snart på vej ud i verden for at udvide deres faglige horisont. De modtager Dronning Margrethe II’s rejselegat, og på deres internationale studieophold skal de blive endnu klogere på skibsvrag fra middelalderen, politisk adfærd, fysiologi, sygdommen cystisk fibrose og elektriske racerbiler.

De 5 modtagere af Dronning Margrethe II’s rejselegat 2024.
De 5 modtagere af Dronning Margrethe II’s rejselegat 2024. Fra venstre: Johan Trap-Godau, Amalie Andkær Pedersen, Amalie Quist Rousing, Rebecca Fjord Jørgensen og Carl Johan von Düring Lausen. Foto: Jens Hartmann-Schmidt/AU Foto

5 talenter fra Aarhus Universitet kan med Dronning Margrete II’s rejselegat på hver 25.000 kr. rejse ud i verden og få nye indsigter til deres studie. Legaterne overrækkes i forbindelse med universitetets årsfest i aulaen fredag d. 13. september.

De 5 modtagere af Dronning Margrethe II’s rejselegat 2024 er:

Johan Trap-Godau, bachelorstuderende i arkæologi, Arts
Hvad kan skibsvrag fra Middelalderen fortælle os om handel og netværk i 1300-tallet? Det spørgsmål er Johan Trap-Godau optaget af, og han vil bruge rejselegatet til en studierejse til museer i Tyskland eller Polen, eller til hansekontorer som Brügge eller Bergen, hvor han kan bruge de store arkæologiske samlinger og data til at forklare, hvordan maritime handelsnetværk i middelalderen hang sammen.

Amalie Andkær Pedersen, kandidatstuderende i statskundskab, Aarhus BSS
Amalie Andkær Pedersen er særligt optaget af, hvilken rolle partitilhørsforhold spiller for vælgeres politiske holdningsdannelse, og hvad der ligger til grund for polarisering mellem vælgere, som stemmer på forskellige partier. Dronningens rejselegat vil støtte Amalie Andkær Pedersens planer om et studieophold på det anerkendte statskundskabsinstitut Sciences Po i Paris.

Rebecca Fjord Jørgensen, bachelorstuderende i biologi, NAT
Rebecca Fjord Jørgensen har en stor interesse for fysiologi, især koblingen mellem det molekylære og cellulære niveau og kroppens funktion som helhed. Rebecca Fjord Jørgensen har brugt rejselegatet til et studieophold på Department of Pharmacology, University of São Paulo i Brasilien.

Amalie Quist Rousing, kandidatstuderende i biomedicin, Health
Amalie Quist Rousing er optaget af forskning i cystisk fibrose – en arvelig, genetisk betinget sygdom, der blandt andet kommer til udtryk i lungerne. Amalie Quist Rousing har planlagt et klinikophold på en akutmodtagelse i Brisbane, Australien, hvortil Dronningens rejselegat er en økonomisk støtte.

Carl Johan von Düring Lausen, bachelorstuderende i mekanik, Tech
Carl Johan von Düring Lausen er en del af AU’s tværfaglige bidrag til den internationale ingeniørkonkurrence for studerende Formula Student, hvor studerende udvikler og bygger en elektrisk drevet racerbil. Rejselegatet giver Carl Johan von Düring Lausen mulighed for rejseaktiviteter i forbindelse med sit bachelorprojekt, hvor han vil deltage i Formula Student 2025 i Holland.

Læs mere om alle legatmodtagere

Læs om Dronning Margrethe II’s studietid på Aarhus Universitet 

Læs mere om årsfesten


Om Dronning Margrethe II’s rejselegat
Rejselegatet blev indstiftet i 2010 som en gave til Hendes Majestæt Dronning Margrethe i anledning af Dronningens 70 års fødselsdag og blev udvidet i 2012 i anledning af Dronningens 40 års regentjubilæum. Der uddeles i alt fem rejselegater. På Aarhus BSS og Arts går legatet til studerende ved statskundskab og arkæologi – de fag, som Dronning Margrethe selv læste i sin tid som studerende på Aarhus Universitet i 1961-1962. Der er ingen krav til studieretningen på henholdsvis Health, Natural Science eller Technical Science. Hensigten med legatet på 25.000 kroner er at gøre det muligt for legatmodtagerne at studere i udlandet i forbindelse med deres studier på Aarhus Universitet.