Ved overenskomstforliget på statens område er der aftalt ændringer, der giver øget fleksibilitet i forhold til pension og opsparing af frihed. Disse ændringer træder i kraft i foråret 2025.
Aarhus Universitet afventer de endelige aftaledokumenter, som skal være på plads, før vi kan implementere de nye regler.
HR vil løbende informere om de kommende ændringer, efterhånden som de officielle cirkulærer udsendes.
Fra den 1. april 2025 forhøjes pensionsbidraget på en række overenskomstområder i staten, herunder blandt andet for akademikere, kontorfunktionærer, laboranter, IT-medarbejdere og håndværkere. Dette sker automatisk i takt med overenskomstfrigivelser og med tilbagevirkende kraft til 1. april 2025.
Fra 1. april 2025 er det muligt for de fleste medarbejdergrupper på AU at få pensionsbidrag over 15 % udbetalt som løn eller indbetalt til en opsparingsordning i pensionskassen, hvis pensionskassen tilbyder denne løsning.
Udgangspunktet vil fortsat være fuld pensionsindbetaling. Hvis du ønsker en anden løsning, skal dette aktivt vælges. Du kan tidligst efter 1 år ændre dit valg.
Ønsker du at gøre brug af valgfriheden, skal 'skema til valgfri pension' udfyldes og sendes til din lokale HR-afdeling. Ph.d.-stipendiater skal sende skemaet til AU HR, Løn.
For AC-fuldmægtige udgør pensionen af rådighedstillægget 12,5 %. Du kan vælge, at pensionsbidraget i stedet for indbetaling til pensionsordning udbetales helt eller delvist som løn eller indbetales helt eller delvist til en opsparingsordning i tilknytning til pensionsordningen.
Såfremt du ønsker vejledning i, om du skal vælge pension eller løn i den konkrete situation, anbefaler vi, at du kontakter din tillidsrepræsentant, din faglige organisation og/eller din pensionskasse.
Ved overenskomstforhandlingerne i 2024 har Finansministeriet og centralorganisationerne indgået Cirkulære om Aftale om opsparing af frihed, der har virkning fra den 1. maj 2025. Elever er undtaget fra aftalen.
Aftalen om opsparing af frihed giver dig ikke ekstra frihed, men giver dig en ny mulighed for at opspare den frihed, du allerede har optjent. Det gælder:
Opsparing af særlige feriedage
Opsparing af afspadsering, som du har optjent som kompensation for over- og merarbejde
Du kan højst have 15 opsparede dage. Af disse må maksimalt 8 være fra afspadsering optjent som kompensation for over-/merarbejde.
Du kan vælge at opspare dine særlige feriedage fra og med ferieåret 2024. Hvis du vil opspare dem, skal du give besked til din leder inden den 1. september i ferieafholdelsesperioden.
Eksempel: Ønsker du at opspare 5 særlige feriedage, der er optjent i 2024 (dem som du får til rådighed 1. maj 2025) skal dette meddeles din leder inden den 1. september 2025.
Visse medarbejdere kan opspare afspadsering optjent som godtgørelse for:
a) Overarbejde og deltidsansattes mertid op til fuld tid (Statens Arbejdstidsaftale § 8),
b) Merarbejde (Statens Arbejdstidsaftale § 9),
c) Konverteret ulempegodtgørelse (Statens Arbejdstidsaftale § 13, stk. 2),
d) Weekendarbejde (Statens Arbejdstidsaftale § 14),
e) Inddragede fridage (Statens Arbejdstidsaftale § 16),
f) Aften- og natarbejde på 37 timer (Statens Arbejdstidsaftale § 17),
g) Merarbejde efter bestemmelser i Akademikeroverenskomsten § 14.
Der arbejdes pt. for at sikre en systemmæssig understøttelse i mitHR. Denne løsning forventes klar medio august.
Du kan afvikle din opsparede frihed i hele dage eller timer. Som udgangspunkt kan du bruge op til 8 dage om året, dog højst 2 sammenhængende dage ad gangen. Hvis du ønsker at holde mere end 8 dage om året eller mere end 2 dage i træk, kræver det en særlig aftale med din leder.
Skifter du stilling internt på AU, følger opsparingsordningen med dig.
Fratræder du din stilling får du udbetalt saldo på opsparngsordningen.