Rejser i forbindelse med dit arbejde

REGEL: Rejser i forbindelse med dit arbejde

Du skal også være opmærksom på informationssikkerheden, når du i forbindelse med dit arbejde skal ud at rejse.

 • Vær opmærksom på, hvordan du behandler og opbevarer dit udstyr under en rejse, således at det ikke kan bortkomme eller stjæles.
 • Benyt altid skærmlås uanset hvor du er, så uvedkommende ikke får adgang til AU-data. 
 • Adgang til vigtige eller følsomme informationer skal ske via sikre forbindelser - eksempelvis via VPN.
 • Fysiske dokumenter med vigtige eller følsomme informationer skal også sikres mod, at de falder i hænderne på uvedkommende.
 • Specielt for tjenesterejser til højrisikolande lande, herunder Rusland, DPRK, Iran og Kina, anbefales klart kun at medbringe en 'ren' pc og mobil, der understøtter to-faktor.

Se envidere regler for arbejde på distancen.


TIP: Tjenesterejser til højrisikolande

Som medarbejder skal man altid være opmærksom på sikkerheden, hvis man skal ud at rejse i forbindelse med sit arbejde - og særligt hvis man rejser til højrisikolande: 

 • Medtag så lidt data og udstyr som muligt (kun det mest nødvendige) -  her kan en ’ren’ PC og egne data til rejsen på et krypteret USB-stik klart anbefales.
 • Udlånt 'ren' PC skal efter endt tjenesterejse til højrisikolande afleveres tilbage til din IT-support - PC'en må ikke tilkobles netværket igen efter hjemkomsten. 
 • Begræns adgang til AU data på din PC i forbindelse med din rejse - du kan blive mødt af et krav om at logge ind på din PC og overlade den i myndighedernes varetægt for tjek i lufthavnen for at få lov til at fortsætte indrejse i landet, hvilket øger risikoen for installation af spy- og malware samt mulighed for at kopiere data ud. 
 • Benyt VPN-adgang ved alt netværksadgang - du kan risikere at blive overvåget ved brug af WIFI på hotel eller i konference sammenhæng. Derfor er VPN vigtig ved alt netværks adgang (hvis det vel at mærke tillades igennem den digitale mur – her kan du godt blive mødt af blokering.)
 • Benyt 2-faktor til adgang til mail alene via web (derfor skal din mobil understøtte 2-faktor på rejsen).
 • Begræns adgang til AU data mest muligt direkte fra mobilen.
 • Overvej hvad du opbevarer i 'safe deposit box' på dit hotelværelse - da hotelpersonale har adgang til ’safe deposit box’ på dit værelse, og de kan blive tvunget af myndighederne til at give adgang.
 • Hvis du får den mindste mistanke om, at dit udstyr eller brugerlogin er kompromitteret, skal du kontakte din IT-support, så der kan tages de nødvendige foranstaltninger.

Vi gør endvidere opmærksom på anvisninger og anbefalinger udarbejdet af CFCS (Center for Cybersikkerhed), Udenrigsministeriet og PET (Politiets Efterretningstjeneste).

TIP: Brug VPN, når du arbejder på trådløse netværk på offentlige steder

Vær forsigtig med at bruge Wi-Fi i lufthavne, på hoteller og andre offentlige steder. Der er risiko for, at dine adgangskoder og AU informationer kan opfanges og misbruges.  

Log kun på Wi-Fi, hvor du skal bruge en adgangskode. Brug om muligt internet på din mobiltelefon via mobilnetværket, eventuelt gennem en lokal teleudbyder. Vær dog opmærksom på roaming-afgifter for mobildata, som kan være høje alt efter abonnement og land.

Brug VPN hvis du skal tilgå AU data. På den måde krypterer du kommunikationen mellem den enhed, du bruger og AU's systemer.  

Slet Wi-Fi fra din telefon og computer, når de ikke længere er relevante. Har du været forbundet til et offentligt netværk i lufthavnen eller andre offentlige steder, bør du slette det bagefter.

Se, hvordan du får adgang til VPN

Kontakt din lokale IT-support, hvis du har spørgsmål.