Links i mails ændrer sig en smule. Det handler om sikkerhed

Nye tiltag for at stramme den tekniske sikkerhed tages løbende i brug på AU. Et af dem er Safe Links, der skal gøre det nemmere for dig at opdage, hvis et link baner vej for cyberkriminelle.

IT-sikkerheden strammes lidt, og det kan man se på links i mails. Foto: AU Foto / Lars Kruse

Safe Links er en sikkerhedsfunktion, der beskytter mod skadelige links i e-mails, som cyberkriminelle typisk bruger i phishing-forsøg. Når du klikker på et link, scanner Safe Links for at sikre, at det ikke fører til en farlig webside, der kan indeholde fx ransomeware, forsøg på phishing, etc.

Lad dig ikke forvirre af nye linksnavne

For at scanne linket, bliver alle links i dine e-mails omskrevet til et nyt. Det originale link erstattes af et nyt, men du kan stadig se, hvor det fører hen, hvis holder musen over linket:

Ved den røde pil, kan du stadig se det oprindelige link, som du bliver ført til, hvis du klikker på det. Ved den lilla pil kan du se det omskrevne link, der begynder med ’eur01.safelink.’ Det er sådan dine links fremover vil se ud nederst til venstre i dine mails.

Der er dog hjemmesider, der er undtaget denne omskrivning. Det gælder fx links til au.dk, der aldrig vil blive omskrevet.

Hvis du kommer til at klikke på et usikkert link

Klikker du på et link, der af Safe Links er vurderet som farligt, får du en tydelig advarsel:

Et billede, der indeholder tekst, skærmbillede, Font/skrifttype, Webside Automatisk genereret beskrivelse

Får du denne advarsel, skal du trykke på ’Close this page’. Er du i tvivl om, hvorvidt der trods advarslen faktisk er tale om et legitimt link, bør du tjekke det med afsenderen, før du klikker på linket.

Selvom Safe Links giver et ekstra lag af beskyttelse, bør du altid være kritisk over for links i mails og udvise forsigtighed i forhold til, hvad du klikker på.

Mere information

Vil du vide mere om, hvordan Safe Links fungerer? Se denne vejledning.