MatchPoints 2022: Bliv klogere på hjernen

”Vores fascinerende hjerne”. Sådan lyder overskriften for dette års MatchPoints-konference, som foregår d. 5. - 7. maj – og som både indeholder en akademisk konference i Søauditorierne og et gratis, folkeligt arrangement for hele familien på Moesgaard Museum.

Den akademiske konference ”Our fascinating brain” sætter hjernen på dagsordenen og får besøg af en lang række førende hjerneforskere, bl.a professor i neuroteknologi Ed Boyden fra Massachusetts Institute of Technology, USA.
Hvor meget ”urhjerne” er der stadig i os? Vær med til MatchPoints-arrangementet på Moesgaard Museum og oplev hjernens fascinerende historie med alle sanser. Foto: Lars Kruse

Hjernen er det, der gør os til mennesker. Den er hjemsted for vores bevidsthed, tanker og sprog. Den er grunden til, at vi kan føle glæde, sorg og frygt – og til, at vi bevæges over kunst og musik. Men hvad sker der egentlig i hjernen, når vi hører musik? Eller når vi får en depression? Oplever vi alle smerte på samme måde? Og er følelser bare neurokemi?

Disse spørgsmål og mange andre er i fokus, når Aarhus Universitet sætter hjernen på dagsordenen til MatchPoints-konferencen d. 5.-7. maj 2022 – en årligt tilbagevendende konference, som henvender sig til både fagfolk og den brede befolkning, og som hvert år får nyt tema.

I år byder MatchPoints både på en akademisk konference på Aarhus Universitet og et folkeligt arrangement på Moesgaard Museum. Stafetten som arrangør af MatchPoints går på skift, og i år er det professor Troels Staehelin Jensen fra Institut for Klinisk Medicin, der er faglig leder af konferencen. Han glæder sig over, at forskere fra alle universitetets fem fakulteter er repræsenteret på konferencen, og at Aarhus Universitet tager teten i forhold til at sætte fokus på hjernen:

”Hjernen er fascinerende, fordi den er os. Uden hjernen var der hverken fortid, nutid eller fremtid. Hjernen er en computer med uendelige muligheder, som hele tiden ændrer sig og skaber nye forbindelser. Men hjernen er også et følsomt organ, som kan beskadiges. Jo bedre vi forstår den komplicerede hjerne, jo bedre bliver vi også til at behandle og forebygge sygdomme i hjernen,” siger Troels Staehelin Jensen.

Akademisk konference i Søauditorierne: Our Fascinating Brain

Til den akademiske konference d. 5.-6. maj vil en række førende danske og internationale hjerneforskere udforske og debattere hjernens mangfoldige funktioner. Forskerne vil bl.a. i selskab med politikere og repræsentanter for patientforeninger zoome ind på spørgsmålet: ”Gør vi nok for at forebygge og behandle hjernens sygdomme?” Denne del af MatchPoints foregår på engelsk og er for alle, der beskæftiger sig med eller er interesserede i hjernen. Desuden vil temaet om hjernen blive sat i spil på nye måder med to aftenarrangementer – ”Music for your brain” med Peter Vuust Trio og Cæcilie Norby samt show med psykologisk manipulator Jan Hellesøe.

Læs mere om den akademiske konference og tilmeld dig


Gratis lørdagsarrangement på Moesgaard Museum: Hjernen gennem 100.000 år

Lørdag d. 7. maj byder MatchPoints-konferencen på et gratis, folkeligt arrangement på Moesgaard Museum under overskriften ”Hjernen gennem 100.000 år”. Hvordan gik det til, at netop Homo Sapiens udviklede så enestående en hjerne? Og hvor meget har det moderne menneskes hjerne ændret sig i forhold til ”urhjernen”? Hjerneforsker og TV-vært Peter Lund Madsen guider publikum gennem dagen, der byder på aktiviteter for både børn og voksne i form af foredrag, samtaler, workshops, leg, udstillinger, musikalske indslag, mad og drikke.

Læs mere om arrangementet ”Hjernen gennem 100.000 år” og tilmeld dig

 



MatchPoints-konferencen
Siden 2007 har Aarhus Universitet hvert år afholdt MatchPoints Konferencen – en akademisk konference med en udadvendt profil. Formålet med MatchPoints er at skabe dialog mellem Aarhus Universitet og det omgivende samfund om emner af bred samfundsinteresse. Det er et kendetegn for MatchPoints, at oplægsholderne er nogle af de mest velanskrevne nationale og internationale navne inden for emnet.