Nu bliver GAI tilladt til eksamen

Brugen af generativ AI er nu som hovedregel tilladt ved alle eksamener på Aarhus Universitet. Der kan dog være undtagelser på det enkelte kursus.

Hænder på tastatur
De nye regler om brugen af GAI til eksamen træder i kraft fra dette semester. Foto: Colourbox

Generative AI-værktøjer er kommet for at blive, og de studerende skal lære at bruge dem med omtanke og kritisk sans. Dét er hovedtanken bag de nye og lempede regler for brugen af GAI til eksamen, som Uddannelsesudvalget godkendte før sommerferien.

Med de nye regler er det fra og med dette semester som hovedregel tilladt for de studerende at bruge GAI-værktøjer til alle eksamener på AU – medmindre det står eksplicit i kursusbeskrivelsen, at det ikke er tilladt. Som underviser skal man derfor sætte sig ind i, hvad der gælder for eksamen på ens egne kurser. Alle kursusbeskrivelser vil være opdateret og tilpasset efter de nye regler senest ved udgangen af uge 35.

GAI skal bruges med omtanke og kritisk sans

Med de nye regler følger også en øget opmærksomhed på at sikre, at de studerende bruger GAI-værktøjerne reflekteret og ansvarligt, fortæller prodekan på Arts Niels Lehmann, som er formand for den arbejdsgruppe, der har ledet arbejdet med de nye regler:

”Det er altafgørende, at de studerende bruger GAI på en måde, som understøtter – og ikke overtager – deres eget akademiske arbejde. Derfor skal de studerende fremover vedlægge en deklaration til deres opgave, hvor de reflekterer over deres brug af GAI. De nye regler suppleres desuden af en række anbefalinger til, hvad de studerende skal overveje, når de bruger GAI.”

Vil du vide mere om GAI i undervisningen?

Undervisere, som gerne vil blive klogere på, hvordan de kan bruge GAI i deres undervisning, kan finde gode råd, tips og tricks på AU Educate.

Som underviser har man også mulighed for at tilmelde sig kurser i brugen af GAI hos Centre for Educational Development. Se oversigt over kurser.

De nye regler for brug af GAI til eksamen

  • Det er som hovedregel tilladt at bruge GAI til eksamen, medmindre det fremgår eksplicit af studieordningen eller kursusbeskrivelsen, at det ikke er tilladt.
  • Opgaver udformet med brug af GAI er underlagt de almindelige regler for eksamenssnyd og plagiat.
  • Hvis de studerende bruger GAI-genereret indhold (tekst, billeder osv.) i opgavebesvarelsen, skal de angive det som et almindeligt citat, da det ellers betragtes som eksamenssnyd. 
  • Hvis de studerende bruger GAI til at udarbejde en opgave, skal de udfylde og vedlægge en deklaration som bilag til opgaven. I deklarationen skal de beskrive deres brug af GAI. Deklarationen og refleksionerne om brugen af GAI skal ikke indgå i bedømmelsen, medmindre den studerendes refleksioner over anvendelsen af GAI indgår i opgavens metodeafsnit.
  • Ved tilsynsprøver, hvor GAI er tilladt, skal der ikke afleveres en deklaration.