Hvis du eller censor har mistanke om eksamenssnyd, skal I først og fremmest sætte bedømmelsen af eksamen i bero, hvis der ikke allerede er meddelt en karakter. Kontakt studieadministrationen eller en person i dit institutsekretariat, der har ansvar for undervisningsaktiviteter, som kan hjælpe med det administrative i den forbindelse.
Derefter skal du som eksaminator undersøge og dokumentere din mistanke grundigt, inden du indberetter sagen til Uddannelsesjura. Bemærk, at et eventuelt planlagt forsvar udsættes, indtil sagen er afgjort. Dette kan du også få hjælp til hos studieadministrationen eller den relevante medarbejder i dit institutsekretariat.
Ved mundtligt forsvar af en eksamensbesvarelse, hvor der er mistanke om eksamenssnyd, eksempelvis i form af plagiat eller uretmæssig brug af GAI, bør indberetningen ske forinden afviklingen af det mundtlige forsvar.
Hvis dette først mistænkes under afviklingen af det mundtlige forsvar, bør dette afbrydes, hvis det er muligt. Den studerende skal i den forbindelse orienteres om, at bedømmelsen er sat i bero pga. mistanke om eksamenssnyd.
Hvis du som eksamenstilsyn får mistanke om eksamenssnyd i forbindelse med en tilsynsprøve, skal du udarbejde en tilsynsnote, der beskriver forholdet. Du skal samtidig mundtligt orientere den studerende om, at sagen vil blive indberettet.
Du indberetter herefter sagen til Uddannelsesjura og orienterer efterfølgende den lokale eksamensadministration herom. Eksamensadministrationen sørger for at sætte bedømmelsen i bero og giver besked til de relevante parter (fx den kursusansvarlige).
Plagiering spænder bredt, men betyder i en eksamen, at den studerende mangler at angive sine kilder og lader en tekst, en illustration, en idé m.v. fremstå som sit eget værk, når det ikke er det.
Den studerende skal angive sine kilder ved brug af alt materiale herunder:
Der er tale om eksamenssnyd lige meget hvor i besvarelsen, der plagieres. Det gør heller ingen forskel for vurderingen af sagen, om der er plagieret i metadata, empiri, analyse eller konklusion.
Dog er følgende elementer undtaget:
Særligt om manglende angivelse af citater
Det er eksamenssnyd, hvis den studerende:
Særligt om ukorrekt parafrasering
En parafrase er en omformulering af en anden forfatters tekst. En korrekt parafrasering er, når den studerende bearbejder andres tanker og ideer og formulerer dem med sine egne ord og egne sætningsstrukturer – og indsætter kilden.
Hvis den studerende blot bytter lidt om på sætninger og erstatter nogle ord med synonymer, er der tale om ukorrekt parafrasering og dermed plagiering. Også selvom der angives en kilde.
Særligt om genbrug af eget materiale / selvplagiat
Hvis den studerende genbruger dele af sine egne tidligere bedømte eksamensbesvarelser i et andet fag, skal kilden angives. Ellers er det eksamenssnyd.
Den studerende må gerne genbruge sin egen tekst fra en ordinær eksamen til reeksamen i samme fag, uden at det betragtes som eksamenssnyd. Dog kun, hvis det er inden for samme kursus.
Særligt om fælles noter og skabeloner
Hvis en studerende bruger noter direkte i sin eksamensopgave, og de er udarbejdet sammen med fx en studiegruppe, skal den studerende angive, at der er tale om fælles noter. Ellers er det eksamenssnyd.
Hvis den studerende bruger skabeloner, som er lavet før eksamen, skal den studerende også angive, at skabelonerne er udarbejdet sammen med en eller flere medstuderende.
Hvis du har mistanke om plagiering, skal du sørge for, at mistanken dokumenteres i indberetningen, ved at alle de steder i teksten, hvor du mener, at den studerende har plagieret, markeres.
Hvis du tager udgangspunkt i en Ouriginal-rapport, er det vigtigt, at du ikke læser Ouriginal-analysen som et sikkert bevis på, at den studerende har plagieret. Rapporten angiver kun tekstlighed og ikke, om den studerende fx har brugt kildehenvisninger. Derfor skal du selv tjekke, om der er tale om plagiering og markere stederne i teksten. Modsat kan der også være tilfælde af plagiat, som Ouriginal ikke finder, fx i forbindelse med oversatte tekster eller parafrasering, der er på kanten af reglerne. Derfor er det vigtigt som bedømmer altid at være årvågen og forholde sig kritisk til teksten og Ouriginal-resultatet.
Du skal også finde de kilder, hvor der er plagieret fra og markere tekststykkerne i kilden. Hvis du ikke kan finde frem til kilderne, kan du få hjælp hos Det Kgl. Bibliotek / AU Library.
Når du har dokumenteret din mistanke om plagiering, skal du indberette sagen til Uddannelsesjura, som vil lave en samlet vurdering af det fulde omfang af plagieringen til brug for sanktionsudmålingen.
I undervisningssammenhænge opfordres de studerende ofte til at samarbejde, fx i grupper. Når det handler om eksamen, gælder der dog andre regler, som man skal være opmærksom på: Hvis prøveformen kræver, at der udarbejdes en individuel eksamensbesvarelse, er det således eksamenssnyd, hvis den studerende ikke selv udarbejder besvarelsen.
Samarbejde kan ske på forskellige måder, fx at de studerende har delt noter, eksamensbesvarelser eller snakket sammen under en hjemmeprøve, så alle er nået til samme resultat.
Hvis du har mistanke om ulovligt samarbejde, skal du dokumentere din mistanke ved at markere de steder i de studerendes eksamensbesvarelser, hvor du mener, at der har fundet et samarbejde sted.
Hvis det er muligt, bedes du uddybe, hvad det er, der i de enkelte tilfælde vækker mistanke om samarbejde. Ligheder i studerendes eksamensbesvarelser, der kan indikere et samarbejde, kan eks. være atypiske fejl, der ikke ses i øvrige eksamensbesvarelser, og som du vurderer er usandsynligt, at de studerende på egen vis ville være nået frem til. Der kan fx også være sproglige eller grammatiske fejl eller særpræg, der virker påfaldende ens.
Hvis du skal indberette flere studerende for samme mistanke, kan du godt lave en samlet indberetning på samme skema. Du skal dog oplyse om navn og studienummer på alle studerende (Læs mere under ”Sådan udfylder jeg indberetningsskabelonen”). De studerende skal informeres individuelt om indberetningen.
Ved skriftlige stedprøver betragtes det som eksamenssnyd, hvis den studerende:
Der skal vedlægges en tilsynsnote, der fyldestgørende beskriver, hvordan den ulovlige kontakt er foregået. Hvis der er tale om en eksamen med overvågning, skal ITX-Flex-rapporten vedlægges. Denne kan skaffes ved eksamensadministrationen.
Medvirken sanktioneres også som eksamenssnyd. Ved en stedprøve er det medvirken til eksamensnyd, hvis en studerende løser sin eksamensopgave og derefter deler den med medstuderende fx gennem fildelingssystemer eller lagringsapps som fx Google Drev, Microsoft OneDrive, Dropbox osv.
Typisk bliver sager om medvirken indberettet som andre typer eksamenssnyd, fx plagiat eller samarbejde, og skal således dokumenteres på samme måde som i disse tilfælde.
Hvis der er tale om mistanke om medvirken til en tilsynsprøve, kan dokumentationen være en fyldestgørende tilsynsnote eller en ITX-Flex-rapport, hvis det er en overvåget eksamen.
Det er eksamensnyd, hvis den studerende forfalsker, fabrikerer, manipulerer og/eller plagierer data som en del af sin opgavebesvarelse.
Hvis du har mistanke om forfalskning eller fabrikation af data, skal du dokumentere din mistanke ved at markere de steder i den studerendes eksamensbesvarelse, hvor du mener, at der er sket forfalskning eller fabrikation af data. Uddyb gerne, hvorfor du har mistanke herom.
Det er eksamenssnyd, hvis en studerende har fået en anden til at besvare opgaven (helt eller delvist).
Hvis du har mistanke om, at en studerende har fået en anden til at uadarbejde sin eksamensbesvarelse, så vil det afhænge af den konkrete situation, hvordan det kan dokumenteres.
Det kan fx være ved et screenshot af en hjemmeside, hvor den studerende har bedt om hjælp til at skrive en opgave eller tilbudt betaling for at skrive en opgave. Det kan også være ved markeringer i eksamensbesvarelsen med uddybning af, hvorfor der er mistanke om, at den studerende ikke selv har udarbejdet besvarelsen.
Hovedreglen er, at det er tilladt at bruge GAI til eksaminer på Aarhus Universitet, medmindre det eksplicit fremgår af studieordningen eller kursuskataloget, at det er forbudt at bruge GAI på kurset/til eksamen.
Hvis du ifm. med gennemgang af en eksamensopgave får mistanke om, at den studerende har anvendt GAI til sin eksamensbesvarelse i situationer, hvor dette ikke er tilladt, eller den studerende ikke har henvist til brugen heraf, skal du undersøge følgende, før du indberetter til Uddannelsesjura:
Vær opmærksom på, at nedenstående ikke er udtømmende.
For at universitetet kan sanktionere den studerende for uretmæssig brug af GAI, er det nødvendigt, at der foreligger tilstrækkelig dokumentation herfor. Derfor skal følgende vedlægges som bilag til indberetningen:
Uddannelsesjura gør ifm. ovenstående opmærksom på, at følgende forhold ikke i sig selv kan anses som tilstrækkelig dokumentation for brug af GAI:
Det er eksamenssnyd, hvis den studerende:
Bemærk: Det er ikke eksamenssnyd, hvis den studerende medbringer et hjælpemiddel, som ligger i en aflukket taske gennem hele prøven. Det er først, hvis den studerende åbner tasken under prøven, at det betragtes som eksamenssnyd, for så har den studerende adgang til hjælpemidlet.
Mobiltelefoner, smartwatches, tablets, musikafspillere og andet digitalt- eller audioudstyr betragtes som ikke-tilladte hjælpemidler, som ikke må tilgås under tilsynsprøven.
Bemærk, at den studerendes udstyr skal være slukket helt - det er ikke nok at slå det på flytilstand eller andre tilstande, eks. forstyr ikke.
Der skal vedlægges en tilsynsnote, der fyldestgørende beskriver, hvordan og hvad den studerende har medbragt og evt. anvendt. Hvis der er tale om en eksamen med overvågning, skal Device Monitor-rapporten vedlægges. Denne kan skaffes ved eksamensadministrationen.
Det er eksamensnyd, hvis studerende angiver ukorrekte fremmødeoplysninger i kurser, hvor der er mødepligt, og hvor de studerendes deltagelse derfor betragtes som en del af eksamen.
Det gælder både for den studerende, som ikke er fremmødt, og den studerende, som afgiver ukorrekte oplysninger på sin medstuderendes vegne.
Der skal være dokumentation for, at den studerende ikke har været til stede ved undervisningen, selvom den studerende står som fremmødt, enten i form af en udskrift fra det dertilhørende registreringssystem eller en kopi af fremmødelisten. Dokumentationen kan også være i form af en note fra underviseren.
Ved skriftlige stedprøver skal den studerende være til stede. Det er derfor eksamensnyd, hvis en studerende ikke møder op, men afleverer sin opgave fra en IP-adresse udefra.
Der skal vedlægges dokumentation for IP-adressen, hvorfra den studerende har afleveret, og en tilsynsliste, hvoraf fremgår, at den studerende ikke er fremmødt. Derudover skal eksamensbesvarelsen fremsendes.
Det er eksamenssnyd, hvis den studerende arbejder videre på besvarelsen efter eksamens afslutning. I praksis vil opgaver afleveret efter tidsfristens udløb automatisk blive afvist.
Hvis den studerende får kendskab til eksamensopgaven på forhånd og alligevel deltager i eksamen, er der tale om eksamenssnyd – uanset hvem, der bærer ansvaret. Hvis fejlen ligger hos AU, vil den studerende få tilbudt et nyt eksamensforsøg.
Der skal vedlægges dokumentation for, at den studerende har haft kendskab til opgaven inden. Hvis en studerende har delt eksamensopgaven med andre studerende forud for eksamenen, kan det eks. være en udskrift fra det digitale forum, hvori opgaven er blevet delt.