Strategi 2030 går i høring
Aarhus Universitets bestyrelse har godkendt udkastet til Aarhus Universitets næste strategi. Før den endelig godkendelse får medarbejdere og studerende nu mulighed for at læse med og kommentere. Høringsfristen er 24. februar.
”Strategien skal indfange universitetets essens og gøre det synligt, hvor Aarhus Universitet har ambitioner om at sætte aftryk med sine styrker og visioner.”
Sådan indrammer bestyrelsesformand Birgitte Nauntofte udkastet til Aarhus Universitets Strategi 2030, som netop er sendt i høring på universitetet.
”Strategien skal få universitetets medarbejdere til at kigge ud fra hverdagens gøremål og se langt frem. Den skal inspirere og få hver enkelt ved Aarhus Universitet til at overveje, hvordan han eller hun bedst kan gøre en forskel de kommende år og bidrage til, at samfundet får det allerbedste, vi som universitet kan give”, siger bestyrelsesformand Birgitte Nauntofte.
”Vi har i bestyrelsen haft mange gode drøftelser, og det har virkelig været spændende også at arbejde med strategiudvikling her i mit andet år som formand. Jeg er rigtig godt tilfreds og ser meget frem til at se, hvordan universitetet tager mod udkastet. Bestyrelsen har i samarbejde med ledelsen tegnet få, men tydelige pejlemærker, som giver muligheder for udfoldelse og for at sætte aftryk, som vi sammen kan bidrage til at give universitetet en endnu stærkere profil på de udvalgte fokusområder”, tilføjer bestyrelsesformanden.
Det er bestyrelsen, som er hovedansvarlig for universitetets strategi, og udkastet er blevet til i et samarbejde mellem bestyrelsen og universitetsledelsen baseret på input fra bl.a. AU’s lederkreds, de akademiske råds forpersoner og en række af universitetets udvalg.
Nu er tiden så kommet til at indhente reaktioner fra medarbejdere og studerende.
Seks områder er i fokus
Bestyrelsen og universitetsledelsen har lagt vægt på, at Strategi 2030 skal sætte en ambitiøs retning for universitetet i de kommende år.
I udkastet til den kommende strategi lyder det i indledningen:
”Aarhus Universitet ønsker ikke blot at tilpasse sig forandringerne - universitetet vil bidrage til løsninger gennem udvikling af mennesker, nye erkendelser og innovation”.
Og videre:
”Aarhus Universitet skubber grænserne for viden gennem banebrydende forskning og har et historisk højt hjemtag af eksterne forskningsbevillinger. Universitetets uddannelser er populære og kendetegnet ved gode studiemiljøer med stærke fællesskaber og undervisning af høj kvalitet, der skaber eftertragtede dimittender til arbejdsmarkedet. Endelig sikrer universitetets erhvervssatsning, at mere forskning omsættes til innovative løsninger i virksomheder og offentlige institutioner til gavn for hele samfundet”.
Strategien er bygget op om en række pejlemærker og seks strategiske fokusområder:
- Forskning på højeste internationale niveau
- Uddannelser med dyb faglighed
- Sammenhængende og levende campus
- Forskningsbaseret innovation og iværksætteri
- Digitalt pioneruniversitet
- Spydspids for bæredygtig omstilling
Hvert område dækker over et overordnet mål og en række strategiske tiltag. Som eksempler er der på forskningsområdet formuleret en eksplicit ambition om at skabe mere attraktive karriereveje for unge forskere, mens man på innovationsområdet vil styrke økosystemet for iværksættere.
”Jeg kan godt forestille mig, at nogle vil tænke, at strategien ikke forholder sig til hele spektret af aktiviteter på Aarhus Universitet. Det er heller ikke meningen. Vi står på skuldrene af et i forvejen meget stærkt universitet, der spiller og fortsat skal spille en særdeles betydningsfuld rolle i samfundet. Strategien sætter ord på, hvordan vi ser universitetets rolle skærpet og vores bidrag forstærket på udvalgte områder frem mod 2030”, siger rektor Brian Bech Nielsen.
Svar skal gå via høringsparter
Bestyrelsen og universitetsledelsen har besluttet at lade høringen foregå med afsæt i en række af AU’s formelle organer for medarbejdere og studerende. Hvis man ønsker at bidrage til høringen, skal man derfor gå via én af de følgende høringsparter:
Fra høringsbrevet:
- Fakulteterne
- Erhverv og Innovation
- Institutterne (indsender via fakulteterne)
- Administrationsledelsen (herunder Fællesadministrationen, Administrationscentre og Universitetsledelsens Stab)
- De akademiske råd
- Forskningsudvalget, Uddannelsesudvalget og Erhvervsudvalget
- Studenterorganisationerne Studenterrådet, Konservative Studenter og Frit Forum
- AUPA (Aarhus University PhD Association)
- JRA (Junior Researcher Association)
- HSU, HAMU, FSU, FAMU, AAMU og ASU
- AIAS
- CED
Kontaktpersoner på den enkelte høringspart fremgår af en hjemmeside om Strategi 2030 og høringsprocessen. Find link nedenfor.
Høringsparterne har hver især ansvar for at tilrettelægge egne processer med at indhente input og fremsende høringssvar, inden den fælles høringsfrist indtræffer den 24. februar kl. 9.
Alle høringssvar vil kunne tilgås digitalt i en periode efter fristen.
Den endelige version af Strategi 2030 forventes at blive godkendt af bestyrelsen på mødet den 10. april 2025.