Første hjemmeside for grammatikken i dansk talesprog

Forskningsgruppen DanTIN har som de første i verden samlet en beskrivelse af grammatikken i dansk talesprog. Resultaterne er netop blevet tilgængelige på en dynamisk hjemmeside, der løbende vil blive opdateret med nye resultater og mulighed for input fra brugerne.

Tendenser inden for dansk grammatik i samtaler har aldrig været samlet på én platform. Indtil nu. Forskningsgruppen DanTIN fra lingvistik har de sidste år forsket i grammatikken i det danske talesprog og har netop frigivet en hjemmeside, der beskriver denne samtalegrammatik. Baggrunden for at oprette hjemmesiden er, at beskrivelser af talesproget i grammatikken generelt er blevet negligeret.

”Vi er nærmest blevet provokeret til at oprette en hjemmeside om samtalegrammatik, fordi alle beskrivelser af dansk grammatik ser bort fra det almindelige dagligdags talesprog,” fortæller Jakob Steensig, der er projektleder på hjemmesiden.

”Øh” er vigtigt

Ord, der tilhører talesproget, bliver oftest sorteret fra på skrift, fordi de betragtes som overflødige. Det ærgrer Jakob Steensig sig over. Han mener, at ordene i talesproget har en vigtig betydning, og at der derfor er behov for et forum for samtalegrammatik.

”Det er tydeligt, at vi bruger talesprogsordene systematisk og som en del af kommunikationen. Talesproget indeholder flere lyde og ord, der kan have mange forskellige betydninger. Det er mere komplekst end skriftsproget, og derfor er det vigtigt at have en samlet beskrivelse af, hvordan ordene bruges i samtaler,” siger han.

Som eksempel nævner Jakob Steensig ordet ”øh”, som kan have flere forskellige betydninger.

”Ordet ”øh” kan udover usikkerhed markere, at det man siger, ikke er det, som man ville forvente. Det kan også bruges som et tøvesignal, hvis man mangler et ord til at færdiggøre sin sætning,” siger han.

Hjemmesiden bliver løbende udviklet

Den nye hjemmeside for dansk samtalegrammatik er ikke et færdigt produkt, og arbejdet med at forbedre den vil fortsætte mange år ud i fremtiden.

”Hjemmesidens grundstruktur er blevet dannet, og vi vil løbende udfylde hullerne i samarbejde med de mange involverede studerende. Vi håber samtidig, at sidens brugere vil sende bidrag med idéer eller ændringsforslag,” siger Jakob Steensig. 

Hjemmesiden henvender sig til talesprogsforskere, men den er brugervenlig og indeholder ikke indforstået skriftsprog og snørklede referencer. Det betyder, at brugere, der ikke har en specialistbaggrund, også vil kunne navigere på hjemmesiden.

”Jeg underviser ofte indvandrerlærere i, hvordan de kan blive bedre til at undervise i mundtlig dansk. Det er en stor udfordring for dem, fordi de ikke ved, hvordan grammatikken i samtalesprog er. Det kan hjemmesiden hjælpe dem med at blive bedre til,” siger Jakob Steensig.


Fakta

Fredag den 25. oktober blev hjemmesiden tilgængelig for offentligheden, da Niels Overgaard Lehmann, institutleder for Æstetik og Kommunikation, trykkede på knappen, der aktiverede hjemmesiden. Det blev fejret ved en reception i Nobelparken, hvor de fremmødte havde mulighed for at afprøve hjemmesiden og stille forskningsgruppen DanTIN uddybende spørgsmål.

Læs mere om forskningen på hjemmesiden samtalegrammatik.dk.