Stort optag på Arts

I år kan Arts tilbyde en studieplads til 1.824 ansøgere. Det samlede optag er stort set uændret fra sidste år, men fremgang i ansøgningstallene har flere steder fået adgangskvotienterne til at stige.

I år har 1.824 ansøgere fået tilbudt optagelse på et studie på Arts. Det svarer cirka til sidste års niveau.

De 1.824 tilbud om optag på Arts er en anelse færre end sidste år. Det skyldes blandt andet, at antallet af studiepladser på uddannelsesvidenskab er reduceret med 30 pladser.

”Vi har i en årrække valgt generelt ikke at øge antallet af studiepladser på vores uddannelser, da vi gerne vil sikre, at der er beskæftigelse til vores studerende, når de er dimitteret og satse på uddannelseskvalitet fremfor øget optag,” fortæller dekan Mette Thunø.

På trods af reduktion i antallet af studiepladser, er uddannelsesvidenskab med i alt 220 tilbud om optag fortsat fakultetets klart største bacheloruddannelse. Herefter følger historie (125 pladser) og nordisk sprog og litteratur (115 pladser).

Klassisk arkæologi er årets absolutte topscorer, når det kommer til stigning i 1. prioritetsansøgninger. Med en fremgang fra 11 til 37 ansøgere er der tale om fremgang på hele 236 %.

Musikvidenskab har i år haft en fin fremgang i antallet af 1. prioritetsansøgere - fra 74 til 84, og der er i år 50, der har fået tilbud om optagelse mod 41 i 2012. På grund af den særlige optagelsesprøve på musikvidenskab er der dog stadig enkelte ledige pladser.

Sværere at komme ind

Ligesom på nationalt plan er adgangskvotienterne generelt steget på fakultetets uddannelser. Dette skyldes dels en stigning i antallet af ansøgere, mens antallet af pladser fastholdes, og dels at flere søger ind på universiteterne kortere tid efter studentereksamen og dermed kan gange deres gennemsnit med 1.08, hvis de søger inden for to år. Der er især stigninger i adgangskvotienten på brasilianske studier og arkæologifagene.

Fremgang for teologi og arabisk- og islamstudier

32 flere end sidste år har søgt arabisk- og islamstudier som deres 1. prioritet, hvilket er tæt på en fordobling. En udvidelse af antallet af pladser betyder, at 11 flere end sidste år er blevet tilbudt optagelse på netop det studie. Fremgangen for arabisk- og islamstudier kan formodentlig forklares med, at BSS har valgt at lukke deres uddannelse i arabisk og kommunikation. En anden uddannelse, der har oplevet fremgang er teologi, som går fra 44 til 53 1. prioritetsansøgere. 59 ansøgere er på nuværende tidspunkt blevet tilbudt plads på teologi.

”Årets optag betyder, at der er fyldt op på langt de fleste uddannelser. Og så er det jo altid interessant at holde øje med de udsving, der afspejler de unges uddannelsesvalg.  I år noterer vi blandt andet, at arabisk- og islamstudier samt teologi oplever øget interesse. Hvor arabisk- og islamstudier melder alt optaget, er der stadig ledige pladser på teologi, men vi har de seneste år oplevet en vis tilstrømning til teologi under anden søgerunde, så der kommer nok lidt flere til i august," fortæller Mette Thunø.

Bevægelser fra Europa og ud i verden

På sprogfagene er der både tilbagegang og fremgang i optaget. Tysk og fransk går begge lidt tilbage. Henholdsvis otte og fire færre har fået tilbudt en studieplads på disse uddannelser i år, således at der i år tilbydes en studieplads til 32 på tysk og 16 på fransk. Engelsk er det største sprogfag med fuldt hus med 105 tilbud om optag. Sydasienstudier går tilbage, og italiensk går lidt frem. Disse bevægelser er dog så beskedne, at det er svært at afgøre, om de er en del af en tendens eller blot udtryk for relativt tilfældige udsving.

”Den vigende interesse for de europæiske hovedsprog er ikke noget nyt, men et udtryk for en national udfordring. Men vi har forhåbninger om, at der kan komme lidt flere til i forbindelse med det supplerende optag i august. Flere kandidater med stærke fremmedsprogskompetencer er efterspurgt af arbejdsmarkedet – og det gælder også tysk, fransk og engelsk som de gængse arbejdssprog i EU,” fortæller prodekan for uddannelse, Marianne Ping Huang og fortsætter:

”Der er desuden en mærkbar interesse for sproget og kulturen på nogle af de nye globale markeder. For eksempel har brasilianske studier mere end fordoblet antallet af 1. prioritetsansøgere over de seneste år, og der er for tredje år i træk fuldt hus. Spansk, japansk og kinesisk har også ansøgernes interesse, og her er også fuldt hus.”

Læs også 

Fakta

Mest populære uddannelser

Følgende uddannelser har haft det største antal af 1. prioritetsansøgninger:

  • Antropologi (225)
  • Medievidenskab (213)
  • Uddannelsesvidenskab (Aarhus) (152)

Højeste snit

Følgende uddannelser kræver høje snit:

  • Antropologi (10,4)
  • Medievidenskab (9.8)
  • Æstetik og Kultur (8,7)