”Videnskab er også en slags beredskab”

Den nye sikkerhedspolitiske situation, stagnerede basismidler og kandidatreformen var blandt temaerne, da bl.a. rektor, bestyrelsesformand og minister gik på talerstolen i Aulaen. Læs uddrag og taler fra fejringen af AU’s 96-års fødselsdag.

Aarhus Universitets 96-års fødselsdag begyndte med højtidelighed i Aulaen. Foto: Jens Hartmann Schmidt

Der var så forskellige referencer som tekster af Steffen Brandt og rumsonden Voyager 1, da Aarhus Universitet holdt årsfest i en fyldt Aula fredag d. 13. september.

I dagens første tale takkede bestyrelsesformand Birgitte Nauntofte medarbejderne og de studerende for deres indsats i det forgangne år og satte herefter fokus på den enestående kultur omkring grundforskningen på Aarhus Universitet, som har krævet store investeringer og taget årtier at bygge op. Grundforskningen har været muliggjort af en årelang, stabil grundfinansiering fra staten til universiteterne i kraft af de såkaldte basismidler for forskning. Men basismidlerne er stagneret – og det kan få alvorlig betydning for bl.a. forskningsbredden:

”Hvis der er noget, vi har lært af de seneste par år, så er det, at vi ikke kan forudsige, hvilken viden der pludselig kan blive et meget akut behov for. Vi skal ikke ret langt tilbage, før det havde lav politisk prioritet at forstå Rusland og Kina. Der var også en pandemi for nylig, hvor RNA-forskning pludselig blev højeste mode. Man kan sige: Videnskab er også et slags beredskab”, sagde Birgitte Nauntofte.

Læs hele Birgitte Nauntoftes tale

Rektor Brian Bech Nielsen: Optimisme og sund realisme
Rektor Brian Bech Nielsen kom i sin tale ind på de nye konfliktlinjer i verden, der også rammer universiteterne, hvor termer som spionage og utilsigtet videnoverførsel har sneget sig ind i dagligdagen. Rektor understregede, at Aarhus Universitet selvfølgelig lever op til de krav, staten og efterretningstjenesterne stiller, men at det samtidig er med et tungt hjerte, at universitetet må indskrænke grundlæggende akademiske idealer om fri udveksling af viden og talent.

”Videnskaben er funderet på - og fungerer bedst - i åbenhed og samarbejde. Ikke i krig, frygt og mistro. Men heldigvis, så bærer videnskaben i sin kerne et indbygget håb for fremtiden. Viden nytter! Viden bringer os fremad. Netop derfor er det vigtigt, at vi trods tidernes ugunst holder fast i nysgerrigheden, optimismen og gerne en grad af idealisme parret med sund realisme”, sagde Brian Bech Nielsen, der også havde en kommentar til implementeringen af den kandidatreform, der bliver en herkulisk manøvre for universiteterne:

”Vi respekterer intentionerne i politiske aftaler. Vi løser efter bedste evne de opgaver, vi bliver pålagt – også når de gør ondt. Men vi er også forpligtet til at påpege manglende overensstemmelse mellem politiske intentioner, og hvad der er muligt, inden for de givne rammer. Vi ser positivt på nye fleksible erhvervskandidatuddannelser, men det ser svært ud inden for reformøkonomiens rammer. Det ville være virkeligt hjælpsomt at få løsnet rammerne her”, sagde Brian Bech Nielsen.

Læs hele Brian Bech Nielsens tale


Uddannelses – og forskningsminister Christina Egelund (M): Universiteternes rolle bliver endnu tydeligere
Christina Egelund takkede for det konstruktive samarbejde og roste den særlige kampgejst, der har kendetegnet AU helt fra begyndelsen, hvor Aarhus kæmpede længe og indædt for at blive hjemby for Danmarks andet universitet. Christina Egelund gik også uden for manuskript og gav bestyrelsesformand Birgitte Nauntofte ret i, at det er tid til at kigge nærmere på rammerne for forskningen, så universiteterne kan være så stærke som muligt i en forandret verden. Hun spurgte, med en let omskrivning af den danske musiker Steffen Brandt, om hele verden er fra forstanden?

”Det betyder ikke, at der ikke er et lys. Universiteternes vigtige rolle bliver endnu tydeligere – jeres forskning, innovation, uddannelse og dannelse er de værdier, der skal bære vores samfund fremad. Videnskaben er vores værn mod den splittelse, som spredes i vores samfund. Forskningen kommer med et håb om, at vi kan løse de problemer, vi står over for.  Ny viden, nye opdagelser og nye teknologier vil gøre vores samfund stærkere og grønnere”, sagde Christina Egelund.

Studentertaler Karen Porskrog Boisen: Styrk foreningslivet
Medicinstuderende Karen Porskrog Boiesen satte fokus på mistrivslen blandt de studerende og fortalte, hvordan en begyndende ensomhed i starten af studiet blev brudt, da hun engagerede sig i Medicinerrådet og herigennem fik meningsfulde fællesskaber og stærke venskaber, der bar hende igennem svære perioder:

”Jeg drømmer om et AU, hvor foreningslivet i højere grad bliver prioriteret og værdsat. Jeg tror, at foreningslivet kan være én af løsningerne til at bekæmpe den mistrivsel, som mange studerende oplever, men det kræver, at vi værner om det”, sagde Karen Porskrog Boisen.

Æresalumne Jens Peter Christensen: AU og Højesteret ligner hinanden
Årets æresalumne er højesteretspræsident Jens Peter Christensen, som med en lang række bidrag til den offentlige debat medvirker til at kvalificere danskernes billede af, hvordan retssystemet og Højesteret fungerer.

Jens Peter Christensen takkede for prisen og fortalte medrivende om sit første møde med Aarhus Universitet, som ikke var verdens største succes. Han var forbi både medicin, økonomi og statskundskab, før han i en alder af 36 år blev jurist. Herfra steg han i graderne til professor og siden præsident for Højesteret.

”Aarhus Universitet og Højesteret ligner på mange måder hinanden. Begge steder er det det faglige, det kommer an på. Det faglige og respekten for kendsgerninger og for opgavens betydning. Og begge steder er der hos alle et stærkt engagement, en stærk ansvarsfølelse og en vilje til at gøre det bedste, man kan. Uden falske lodder i vægtskålen. Solidum petit ind profundis. Jeg skylder Aarhus Universitet tak for det alt sammen”, sagde Jens Peter Christensen.

Læs portræt af Jens Peter Christensen

Se video med Jens Peter Christensen

Årsfesten afsluttes i Musikhuset med koncert for medarbejdere og samarbejdspartnere med blandt andre Nabiha, Cæcilie Norby, Lau Højen, Søren Sko og Dopha. Sideløbende med årsfesten i Aulaen og Musikhuset fejrede de studerende Danmarks Største Fredagsbar og idrætsdag i Universitetsparken.

Andre udnævnelser og priser

Lotte Meinert, professor i antropologi, modtager Rigmor og Carl Holst Knudsens Videnskabspris

Mikkel Bennedsen, lektor i økonomi, modtager Aarhus Universitets Jubilæumsfonds Undervisningspris 2023

Karin Lykke-Hartmann, professor i biomedicin, modtager Else Kai Sass-prisen

Følgende 5 blev udnævnt til æresdoktorer:

Professor Ann Phoenix (Arts)
Højesteretsdommer Jørgen Steen Sørensen (Aarhus BSS)
Professor Sharon Lewin (Health)
Professor Anthony J. Ryan (Nat)
Professor Anne S. Kiremidjian (Tech)

Læs mere om æresdoktorerne på Aarhus Universitet

Følgende 5 modtog Dronning Margrethe II’s rejselegat:

Johan Trap-Godau (Arts)
Amalie Andkær Pedersen (Aarhus BSS)
Amalie Quist Rousing (Health)
Rebecca Fjord Jørgensen (Nat)
Carl Johan von Düring Lausen (Tech)

Læs mere om rejselegatmodtagerne