Lønforhandling 2024 i AU Økonomi

Lønforhandlingsproces 2024 starter 1. februar.

Forhandlingen vedrører perioden 1. april 2023 til 31. marts 2024. Tillæg gives med virkning pr. 1. april, men udmøntes først lidt senere og snarest muligt og dermed med tilbagevirkende kraft. Engangsvederlag udmøntes snarest muligt.

Faktaboks


De årlige lønforhandlinger er et supplement til de lønforbedringer, der aftales mellem staten og de forhandlingsberettigede, faglige organisationer, og som hovedregel tilfalder alle medarbejdere.

Lønforhandlingsproces - tidsforløb

Lønforhandlingsproces 2024 i AU Økonomi

1. - 9. februar

Mulighed for forventningsafstemningssamtale med nærmeste leder

5. februar

Mulighed for deltagelse i informations- og afklaringsmøde med vicedirektør og Tillidsrepræsentanter

4. - 25. februar

Ansøgningsperiode

4. – 8. marts

Mulighed for ledere og TR’ere til indstilling af medarbejdere, der ikke har søgt lønforbedring

18. – 27. marts

Forberedende møder ml. funktionschefer, teamledere og vicedirektør

8. april – 3. maj

Lønforhandling ml. vicedirektør og tillidsrepræsentanter hhv. eventuelle selvforhandlere

13. maj

Alle ansøgere modtager mail med forhandlingsresultatet. Mail udsendes af vicedirektøren med modtagere BCC, så ingen kan se, hvem der har modtaget den konkrete mail

21. maj eller kort tid derefter

Mulighed for samtaler med nærmeste chef om forhandlingsresultatet

Maj/juni/juli

Medarbejdere, hvor ansøgning om/indstilling til lønforbedring/tildeling af engangsvederlag er imødekommet, modtager brev fra AU HR via Digital Post om deres individuelle lønforbedring/tildelte engangsvederlag.

Lønforbedringerne kommer til udbetaling snarest muligt efter endt sagsbehandling i AU HR med virkning fra den 1. april 2024 (tilbagevirkende kraft er kun gældende for tillæg)

22. maj

Lønforhandlingsprocessen evalueres i LSU, herunder drøftelse og fastlæggelse af kriterier for perioden 1. april 2024 til 31. marts 2025

Kriterier for lønforhandling 2024

Lønforhandlingskriterierne skal ses inden for rammerne af Aarhus Universitets lønpolitik, herunder

  • At det er AU’s mål, at de ansattes løn afspejler deres funktion, ansvar, indsats og relevante kompetencer
  • at der lægges vægt på ligebehandling, idet ansatte med sammenlignelige funktioner og kvalifikationer mv. som udgangspunkt skal kunne opnå samme lønniveau.

LSU har i juni 2023 fastlagt nedenstående lønforhandlingskriterier. Kriterierne vil være gældende fra 1. april 2023 til 31. marts 2024 (herefter Perioden) og vil derfor udgøre det grundlag, der bør ansøges om og indstilles lønforbedring på baggrund af, ligesom det vil være det grundlag, hvorpå forhandlinger mellem Vicedirektør, de forhandlingsberettigede organisationers tillidsrepræsentanter og eventuelle selvforhandlere vil finde sted.

Kriterierne for faglig udvikling, ansvar, kvalitet og samarbejde samt nye løsninger knytter sig overordnet set til medarbejderens udvikling/progression og anvendelsen heraf. Denne udvikling/progression vedrører Perioden eller en årrække, hvor medarbejderens udvikling/progression kontinuerligt har været væsentlig, uden at dette har medført lønforbedring henset til mulighederne herfor i den årlige lønforhandlingsramme.

Faglig udvikling

  • Medarbejderen har udviklet og styrket sin faglighed og bidrager i høj grad med denne i den samlede opgaveløsning
  • Medarbejderen har tilegnet sig nye kompetencer, som anvendes til at løse opgaver med større kompleksitet

Ansvar, kvalitet og samarbejde

  • Medarbejderen tager i højere grad ejerskab og ansvar for løsning af sine daglige arbejdsopgaver, herunder også nye opgaver eller nye, koordinerende eller ledende roller
  • Medarbejderen har styrket sin effektivitet og kvalitet i opgaveløsningen og er i højere grad opmærksom på sikker drift
  • Medarbejderen bidrager i højere grad til faglig sparring og rådgivning og har øget sin forretningsforståelse i det tværgående samarbejde på hele AU
  • Medarbejderen har øget sin ind- og/eller udgående videndeling

Nye løsninger

  • Medarbejderen bidrager i højere grad med nye løsninger, optimering og effektivisering af eksisterende løsninger
  • Medarbejderen formår i højere grad at omsætte egne og andres idéer til konkret opgaveløsning

Engangsvederlag

  • Kan tildeles for en særlig, væsentlig og stor indsats ydet i Perioden i en tidsafgrænset periode ud over, hvad der ligger i forventningen til den ordinære aflønning.



Kriterierne blev vedtaget i LSU for AU Økonomi i juni 2023.

Forhandlingssum

Der er igen i år afsat 0,5% af lønsummen til de supplerende lønforhandlinger. Som altid er rammen i 2012-niveau.

I 2023 svarede det for AU Økonomi til ca. 198.000,- i årslønsramme. Med denne ramme gav forhandlingerne lønforbedringer og engangsvederlag til 17 ud af små 120 medarbejdere.

Opgøres lønforhandlingsrammen i 2023 i en månedsløn i 2023-kroner, svarede det til en lønforhandlingsramme på små 22.000,- kr. ekskl. pensionsbidrag og dermed til en gennemsnitlig lønforbedring til de 17 medarbejdere på små 1.300,- kr. pr. måned eksklusiv pension.

Hvem kan komme i betragtning til en lønforbedring?

Lønforbedringer – tillæg såvel som engangsvederlag – vil som udgangspunkt blive givet til de medarbejdere, som bedst lever op til kriterierne og som har udviklet sig mest i forhold til kriterierne. Opfyldelse af et eller flere af kriterier medfører nødvendigvis ikke en lønforbedring, men skal anses som en nødvendighed for at komme i betragtning til en lønforbedring.

Engangsvederlag knytter sig til enkeltstående større opgaver, som ikke i sig selv giver anledning til et varigt tillæg. Generelt gives engangsvederlag for en særlig og betydningsfuld ydet indsats i en bestemt periode.

Hvordan søger du om lønforbedring?

Ansøgningsprocessen er denne gang omlagt til mitHR.

Hvis du ønsker at komme i betragtning til en lønforbedring, skal du udfylde et lønforhandlingsskema i mitHR.
 

  • Du finder lønforhandlingsskemaet under "Forløb og formularer" i mitHR.
  • I skemaet skriver du en motivation/begrundelse for, hvorfor du ønsker lønforbedring.
  • Du kan trykke "Gem som kladde" undervejs, og når du er tilfreds, trykker du "Afsend". 
  • Du modtager en kvittering på afsendelsen på din AU-mail. 
  • Du kan se dit fuldførte lønforhandlingsskema under “Forløb og Formularer” i mitHR i 18 måneder. 


Dit skema bliver nu delt med den lønforhandlende leder og tillidsrepræsentant (medmindre du selvforhandler), som anvender oplysningerne under lønforhandlingerne

Skemaet skal være udfyldt og afsendt senest den 25. februar 2024.

Hvem forhandler for dig?

Medarbejderne forhandles af den tillidsrepræsentant / organisation de overenskomstmæssigt er tilknyttet.

Selvom du muligvis ikke er medlem af en forhandlingsberettiget organisation, er det stadig tillidsrepræsentanten for dit fagområde, der skal forhandle på dine vegne, da tillidsrepræsentanten skal varetage alle medarbejdere på den pågældende overenskomstmæssige ansættelsesaftale uanset den enkeltes personlig tilhørsforhold til forskellige faglige organisationer.

Specialkonsulenter og chefkonsulenter, som er ansat på nyt lønsystem, kan vælge selv at forhandle.

Vicedirektøren har forhandlingskompetencen på ledelsessiden.

Lønforhandlingsresultat - udmelding

Den 13. maj 2024 modtager alle, der har søgt om/eller er blevet indstillet til en lønforbedring/engangsvederlag, en mail fra vicedirektøren med resultatet af lønforhandlingerne. Mailen oplyser, om en lønforbedring/engangsvederlag er imødekommet eller afslået. Mailen vil ikke indeholde oplysning om størrelsen på en eventuel lønforbedring/engangsvederlag. Medarbejdere, hvor ansøgning om/indstilling til en lønforbedring/et engangsvederlag er imødekommet, vil senest den 31. juli 2024 modtage et brev fra HR via Digital Post, hvoraf den konkrete lønforbedring/engangsvederlag fremgår.

Hvis du har søgt om - eller er blevet indstilling til lønforbedring/engangsvederlag, har du mulighed for at få en samtale med din funktionschef/nærmeste leder om dit individuelle forhandlingsresultat, når dette foreligger. Hvis du ønsker en samtale, skal du kontakte din nærmeste personaleleder.

HR side om lønforhandling

Ansøgningsskema, lønaftaler m.m.