Æresdoktor 2019: Professor Mark Joseph Daly

Mark Daly er en pioner inden for humangenetiken. Han er blandt de mest citerede forskere inden for sit felt og blandt de 100 mest citerede forskere nogensinde. I 2017 blev han valgt til the National Academy of Medicine i USA. Han har været med til at udvikle den genetiske model, der gjorde det muligt at kortlægge det menneskelige genoms haplotype-struktur; et vigtigt skridt i de tidlige stadier af det globale samarbejde om kortlægningen af menneskets genom. Derudover har han udviklet statistiske metoder til at identificere forbindelser mellem gener og lidelser som inflammatorisk tarmsygdom, autisme og skizofreni.

Mark Daly er en vigtig samarbejdspartner i det nationale iPSYCH-projekt om integrativ psykiatrisk forskning, der hører til ved Institut for Biomedicin på Health, Aarhus Universitet. Mark Daly har været en af drivkræfterne bag iPSYCH’s resultater, især i forhold til de genetiske undersøgelser, der er blevet foretaget i gruppen. Mark Daly og hans team har været dybt involverede i forskningen og er ansvarlige for en stor del af den enorme genetiske datagenerering.

Mark Daly er leder for Institute of Molecular Medicine Finland (FIMM), den finske afdeling af det Nordiske EMBL Partnerskab, hvor DANDRITE indgår som den danske afdeling. 

Læs mere om Mark Daly og se hans CV

Læs DANDRITEs omtale af Mark Daly