Professor James Phelan

Professor James Phelan

Ohio State University, USA

Professor James Phelan er et hovednavn i international fortælleteori og litteraturteori. Hans kvalifikationer er aldeles ekstraordinære, og han er en af dagens allermest citerede og indflydelsesrige litteratur- og fortælleforskere.

Phelan er forfatter til adskillige bøger, som anvendes og citeres over store dele af verden, og han har publiceret et trecifret antal artikler. Phelans forskning har vundet flere priser, og han er en efterspurgt gæsteprofessor og keynote speaker.

Han anses som den centrale repræsentant for en retorisk tilgang til fortællinger. Denne tilgang har tidligere været varetaget af Chicago-skolen, hvis mest kendte repræsentant er Wayne C. Booth (forfatteren til The Rhetoric of Fiction), som var Phelans mentor i Chicago. Phelans bedst kendte  bog erLiving to Tell about It fra 2005 om karakterfortællere.

Phelan er en ubestridt nøgleperson i moderne narratologi. Han redigerer bl.a. det anerkendte narratologiske hovedtidsskrift ”Narrative” og har på Ohio State University samlet en gruppe centrale narratologi-forskere omkring sig på et af de mest prestigiøse internationale centre for narratologisk forskning, ”Project Narrative”. Columbus, Ohio er således i dag et af de mest spændende og dynamiske steder i verden inden for narrative studier.

Phelan deltager i flere fælles forskningsprojekter med forskere ved Aarhus Universitet, bl.a.ved ”Centre for Fictionality Studies”, der er støttet af en AU-Ideas pilotcenterbevilling, ligesom han gennem flere år har undervist på den meget velevaluerede, internationale sommerskole i narratologi, som udbydes af Aarhus Universitet. Han indgår ligeledes i det internationale forskeruddannelseskursus i narratologi, som Aarhus Universitet med Stefan Iversen som arrangør udbyder fra 2013. Foråret 2012 var han gæsteprofessor ved Institut for Æstetik og Kommunikation. Flere af instituttets forskere har ligeledes været på længerevarende forskningsophold ved ”Project Narrative” på Ohio State University.