Barselsregler for børn født fra og med 2. august 2022

Mor

Fravær før fødslen

Du har ret til 6 ugers fravær med løn fra det tidspunkt, hvor der er 6 uger til forventet fødsel. Din terminsdag medregnes i fraværet før fødslen. Efter aftale med nærmeste leder har du mulighed for at arbejde delvist i denne periode.

Hvis du føder tidligere end forventet, vil din orlov med løn før fødslen blive kortere end 6 uger. Din orlov før fødslen vil blive længere, hvis du føder senere end forventet. 

Hvis du ikke udnytter alle 6 uger, kan de resterende uger/dage ikke bruges til at forlænge fraværet efter fødslen.


Overblik over fravær efter fødslen

Efter fødslen har du i alt ret til 24 ugers orlov. Dine 24 uger er fordelt således:

  • 10 ugers fravær
    • De 2 uger er øremærket fravær til dig som mor i forbindelse med fødslen
    • 8 ugers fravær fra uge 3-10, som kan overdrages til far/medmor.
  • 14 ugers fravær
    • De 9 uger er øremærket fravær til dig som mor efter den 10. uge efter fødslen og skal bruges inden dit barn bliver 1 år. Hvis du ikke holder de øremærkede orlovsuger, bortfalder barselsdagpengene, og dermed også retten til lønnet orlov.
    • 5 ugers fravær efter den 10. uge efter fødslen, der kan overdrages/udskydes. De overdragne uger skal afholdes inden barnet bliver 1 år. Udskudte uger skal afholdes inden barnet bliver 9 år.

Du har ret til lønnet fravær mellem 20-26 uger efter fødslen afhængig af om den anden forælder er omfattet af den statslige barselsaftale.


Overblik over lønret efter fødslen

  • 6 ugers fravær med løn før forventet fødsel
  • 10 ugers fravær med løn i umiddelbar forlængelse af fødslen 
  • 10 ugers fravær med løn fra den 10. uge efter fødslen
  • 6 ugers yderligere lønret til evt. fordeling med en far/medmor


Perioden indtil 10 uger efter fødslen

Du har ret til fravær med løn i de første 10 uger efter fødslen. De 10 uger regnes fra dagen efter barnets fødsel. I de første 2 uger har du pligt til at holde orlov. De øvrige 8 uger kan du overdrage til far/medmor.

Du og far/medmor kan afholde orloven samtidig, i forlængelse af hinanden eller på skift.


Perioden efter den 10. uge efter fødslen

Du har ret til 32 ugers fravær i denne periode. Din fraværsret efter den 10. uge efter barnets fødsel består af en lønnet og en ulønnet del. Den lønnede del af orloven skal altid afholdes først.

Du har ret til løn i 10 af de 32 ugers fravær efter den 10. uge. Herudover du ret til yderligere 6 ugers løn efter den 10. uge. Hvis den anden forælder også er statsansat, kan denne lønret højst udnyttes af forældrene i 6 uger tilsammen. I kan i dette tilfælde selv vælge en fordeling af de 6 fælles lønuger.

Er barnets far/medmor ikke omfattet af den statslige barselsaftale, kan du få 16 ugers løn efter den 10. uge efter fødslen.

Du har alene ret til løn i de ovennævnte perioder, hvis du samtidig har ret til barselsdagpenge. Retten til løn efter barselsaftalen er betinget af, at arbejdsgiveren kan få den fulde dagpengerefusion. 

Som mor har du efter barnets fødsel ret til løn i op til 26 uger, hvis du også holder de 6 orlovsuger med løn, der kan fordeles mellem forældrene. Da du alene har ret til barselsdagpenge i 24 uger kan det medføre tilfælde, hvor AU ikke kan få dagpengerefusion i 25. og 26. lønuge, som normalt er en forudsætning for løn under barsel.

Denne situation håndteres ved, at faren/medmoren overfører 2 ugers orlov med dagpenge til dig, hvorefter du så vil have ret til fuld løn i perioden. Hvis der ikke overføres orlovsuger med dagpenge, udbetales en nedsat løn, der udgør differencen mellem dagpengesatsen og din sædvanlige løn.


Fleksible muligheder for planlægning af orloven:


Udskudt fravær (op til 5 uger)

Hvis du ikke ønsker at afholde hele din orlov inden for barnets første år, har du ret til at udskyde i op til 5 ugers fravær til senere brug inden barnet bliver 9 år. Dette fravær skal afholdes i én sammenhængende periode. Du skal varsle afholdelse af udskudt fravær med 8 uger inden orlovens påbegyndelse via barselsskema 3.

Lønretten under udskudt fravær afhænger af om du allerede har afholdt dine lønnede uger. Vær opmærksom på, at du kun har ret til at afholde dit udskudte fravær med løn, hvis du stadig er ansat ved AU på tidspunktet for afholdelse af fraværet. Det er en betingelse, at du på afholdelsestidspunktet opfylder det gældende beskæftigelseskrav i forhold til barselsdagpenge.

Fraværsretten, men ikke lønretten, bevares, hvis du overgår til en ny arbejdsgiver.


Udskudt fravær efter aftale (mere end 5 uger)

Du kan også efter aftale med nærmeste leder udskyde mere end 5 ugers fravær til senere brug. Du har alene krav på at afholde dit udskudte fravær, mens du er ansat ved AU. Du skal varsle afholdelse af udskudt fravær med 16 uger inden orlovens påbegyndelse via barselsskema 3.

Det udskudte fravær skal afholdes inden barnet fylder 9 år og kan afvikles i flere perioder.

Du har også mulighed for at kombinere de to muligheder for udskudt fravær.

Eksempel: Du ønsker at udskyde 7 uger til senere brug. De 2 af ugerne uger udskydes efter aftale. Lønretten under udskudt fravær afhænger af om du allerede har afholdt dine lønnede uger. Vær opmærksom på, at du kun har ret til at afholde dit udskudte fravær med løn, hvis du stadig er ansat ved AU på tidspunktet for afholdelse af fraværet. Det er en betingelse, at du på afholdelsestidspunktet opfylder det gældende beskæftigelseskrav i forhold til barselsdagpenge.


Delvis genoptagelse af arbejdet

Du har mulighed for – efter aftale med nærmeste leder – at genoptage arbejdet helt eller delvist med eller uden forlængelse af orloven. Ved delvis genoptagelse af arbejdet skal leders godkendelse af aftalen fremsendes sammen med barselsskemaet via mail til HR eller til Ph.d.-administrationen, hvis du er ph.d.- studerende.
 

Forlængelse af fraværet efter 10. uge

Du kan vælge at forlænge fraværet, du har ret til efter den 10. uge fra 32 uger til 40 eller 46 uger. Den forlængede del af orloven vil være uden indkomst. Hvis du forlænger orloven skal, skal hele orloven holdes i sammenhæng. 


Varslingsfrister

Senest 3 måneder før det forventede fødselstidspunkt skal du oplyse, hvornår du forventer at påbegynde dit fravær før barnets fødsel.

Ønsker du at overdrage den del af orloven, som ligger i perioden 3.-10. uge efter fødslen til far/medmor skal du give besked herom til HR eller Ph.d.-skolen senest 4 uger før forventet fødsel (barselsskema 1).

Senest 6 uger efter fødslen skal du give besked om, hvordan du vil benytte dine øvrige orlovsmuligheder, herunder om du ønsker at udskyde op til 5 uger af dit fravær efter den 10. uge efter barnets fødsel via barselskema 2.

Tidspunktet for afholdelse af udskudt orlov på op til 5 uger skal meddeles med 8 ugers varsel til HR eller Ph.d.-skolen ved indsendelse af barselsskema 3.



Løn under orlov:

Retten til fuld løn under fravær er betinget af, at Aarhus Universitet modtager fuld dagpengerefusion efter barselsloven, svarende til det maksimale dagpengebeløb i forhold til den pågældendes beskæftigelsesgrad.

Betingelsen om fuld dagpengerefusion gælder ikke 

  1. under fravær til graviditetsundersøgelser
  2. under almindeligt fravær før fødslen i 6. og 5. uge før forventet fødsel
  3. under almindeligt fravær før fødslen i perioden fra 4. uge før forventet fødsel og indtil fødslen, når manglende dagpengeret og dermed refusionsadgang alene skyldes, at den ansatte ikke opfylder barsellovens beskæftigelseskrav
  4. når en ansat har flere arbejdsgivere
  5. når manglende dagpengeret og dermed refusionsadgang alene skyldes den ansattes længerevarende ophold uden for landets grænser.

En forælder, som ikke har bopæl med barnet på fødselstidspunktet, har ret til fravær med nedsat løn, der udgør differencen mellem dagpengesatsen og medarbejderens sædvanlige løn, i de uger med fravær efter den 10. uge, hvor der ikke er dagpengeret.


Beskæftigelseskravet

Du skal opfylde disse betingelser:

  • Du skal være ansat på den første dag i din orlov eller dagen før.
  • Du skal have mindst 160 timer inden for de seneste fire hele måneder før orloven.
  • Du skal have mindst 40 timer om måneden i mindst tre af de fire måneder.
  • Derudover skal du også være sammen med dit barn dagligt, dvs. fysisk tilbringe tid sammen med barnet

Opgørelsen af beskæftigelseskravet er digitaliseret, og ‎Udbetaling Danmark kan kontrollere retten til barselsdagpenge via ‎indkomstregistret.    

Beskæftigelseskravet kan opfyldes på anden vis - se barselslovens § 27.


Flere arbejdsgivere

Hvis du under barselsfraværet modtager løn fra flere arbejdsgivere, skal refusionen deles mellem disse i forhold til de dagpengebeløb, som de enkelte ansættelsesforhold berettiger til. Samlet kan de udbetalte dagpenge ikke overstige dagpengemaksimum, uanset om du sammenlagt har mere end fuldtidsbeskæftigelse. Du mister ikke retten til løn, selv om universitetet i denne situation ikke modtager fuld dagpengerefusion.

Hvis du har flere ansættelsesforhold, der tilsammen overstiger fuldtidsbeskæftigelse, og du under din orlov genoptager arbejdet i et af de andre ansættelsesforhold, vil det kunne medføre, at dagpengerefusionen til universitetet reduceres til et beløb, der er mindre end den forholdsmæssige andel af dagpengene til universitetet. I sådanne situationer får det dog ingen indflydelse på din ret til løn under orloven.

Du må derimod ikke under orloven påbegynde ny beskæftigelse, der medfører, at universitetets refusionsadgang nedsættes eller bortfalder. Du må heller ikke på anden måde foranledige, at universitets ret til at modtage dagpengerefusion i henhold til barselsloven nedsættes eller bortfalder. Dette vil have konsekvenser for din ret til løn under barslen.

Far/medmor

Overblik over fravær efter fødslen

Efter fødslen er dine 24 ugers orlov som far/medmor fordelt på denne måde:

  • 2 ugers fravær umiddelbart efter barnets fødsel
  • 22 ugers fravær
    • 9 af de 22 ugers fravær er øremærket til dig som far/medmor og skal bruges, inden dit barn bliver 1 år. Hvis du ikke holder de øremærkede orlovsuger, bortfalder barselsdagpengene, og dermed også retten til lønnet orlov.
    • De resterende 13 uger kan overdrages/udskydes. De overdragne uger skal afholdes inden barnet bliver 1 år. Udskudte uger skal afholdes inden barnet bliver 9 år.


Overblik over lønret efter fødslen

  • 2 ugers fravær med løn umiddelbart efter barnets fødsel
  • 10 ugers fravær med løn fra den 10. uge efter fødslen (7 ugers lønret, hvis barnet er født inden 1. april 2024)
  • 6 ugers yderligere lønret til evt. fordeling med mor


Perioden indtil 10 uger efter fødslen

Du har i forbindelse med barnets fødsel ret til fravær med løn i 2 sammenhængende uger umiddelbart efter fødslen. Efter aftale med nærmeste leder kan de 2 uger placeres på et andet tidspunkt inden for de første 10 uger efter fødslen, og det kan også aftales, at de afholdes uden sammenhæng. 


Perioden efter den 10. uge efter fødslen

Du har ret til 32 ugers fravær i denne periode. Din fraværsret efter den 10. uge efter barnets fødsel består af en lønnet og en ulønnet del. Den lønnede del af orloven skal altid afholdes først.

Du har ret til løn i 10 af de 32 ugers fravær efter den 10. uge. Herudover du ret til yderligere 6 ugers løn efter den 10. uge. Hvis den anden forælder også er statsansat, kan denne lønret højst udnyttes af forældrene i 6 uger tilsammen. I kan i dette tilfælde selv vælge en fordeling af de 6 fælles lønuger.

Er barnets mor ikke omfattet af den statslige barselsaftale, kan du derfor få 16 ugers løn efter den 10. uge efter fødslen.

Du har alene ret til løn i de ovennævnte perioder, hvis du samtidig har ret til barselsdagpenge. Retten til løn efter barselsaftalen er betinget af, at arbejdsgiveren kan få den fulde dagpengerefusion.



Fleksible muligheder for planlægning af orloven:


Udskudt fravær (op til 5 uger)

Hvis du ikke ønsker at afholde hele din orlov inden for barnets første år, har du ret til at udskyde i op til 5 ugers fravær til senere brug inden barnet bliver 9 år. Dette fravær skal afholdes i én sammenhængende periode. Du skal varsle afholdelse af udskudt fravær med 8 uger inden orlovens påbegyndelse via barselsskema 3.

Lønretten under udskudt fravær afhænger af om du allerede har afholdt dine lønnede uger. Vær opmærksom på, at du kun har ret til at afholde dit udskudte fravær med løn, hvis du stadig er ansat ved AU på tidspunktet for afholdelse af fraværet. Det er en betingelse, at du på afholdelsestidspunktet opfylder det gældende beskæftigelseskrav i forhold til barselsdagpenge.

Fraværsretten, men ikke lønretten, bevares, hvis du overgår til en ny arbejdsgiver.


Udskudt fravær efter aftale (mere end 5 uger)

Du kan også efter aftale med nærmeste leder udskyde mere end 5 ugers fravær til senere brug. Du har alene krav på at afholde dit udskudte fravær, mens du er ansat ved AU. Du skal varsle afholdelse af udskudt fravær med 16 uger inden orlovens påbegyndelse via barselsskema 3.

Det udskudte fravær skal afholdes inden barnet fylder 9 år og kan afvikles i flere perioder. 

Du har også mulighed for at kombinere de to muligheder for udskudt fravær. Lønretten under udskudt fravær afhænger af om du allerede har afholdt dine lønnede uger. Vær opmærksom på, at du kun har ret til at afholde dit udskudte fravær med løn, hvis du stadig er ansat ved AU på tidspunktet for afholdelse af fraværet. Det er en betingelse, at du på afholdelsestidspunktet opfylder det gældende beskæftigelseskrav i forhold til barselsdagpenge.

Eksempel: Du ønsker at udskyde 7 uger til senere brug. De 2 af ugerne uger udskydes efter aftale.


Delvis genoptagelse af arbejdet

Du har mulighed for – efter aftale med nærmeste leder – at genoptage arbejdet helt eller delvist med eller uden forlængelse af orloven. Ved delvis genoptagelse af arbejdet skal leders godkendelse af aftalen fremsendes sammen med barselsskemaet via mail til HR eller til Ph.d.-administrationen, hvis du er ph.d.- studerende.
 

Forlængelse af fraværet efter 10. uge

Du kan vælge at forlænge fraværet, du har ret til efter den 10. uge fra 32 uger til 40 eller 46 uger. Den forlængede del af orloven vil være uden indkomst. Hvis du forlænger orloven skal, skal hele orloven holdes i sammenhæng. 


Varslingsfrister far/medmor

Senest 4 uger før forventet fødsel skal du oplyse om du ønsker at udnytte din ret til fravær efter fødslen, og om du får overdraget fravær fra mor til afholdelse i uge 3 til 10 efter fødslen.

Så snart barnet er født bedes du give besked til HR eller Phd.-skolen.

Senest 6 uger efter fødslen skal du give besked om, hvordan du vil benytte dine øvrige orlovsmuligheder, herunder om du ønsker at udskyde op til 5 uger af dit fravær efter den 10. uge efter barnets fødsel via barselskema 2.

Tidspunktet for afholdelse af udskudt orlov på op til 5 uger skal meddeles med 8 ugers varsel til HR eller Ph.d.-skolen ved indsendelse af barselsskema 3.


Lønret under orlov:

Retten til fuld løn under fravær er betinget af, at Aarhus Universitet modtager fuld dagpengerefusion efter barselsloven, svarende til det maksimale dagpengebeløb i forhold til den pågældendes beskæftigelsesgrad.

Betingelsen om fuld dagpengerefusion gælder ikke 

  1. under fravær til graviditetsundersøgelser
  2. under almindelig fravær før fødslen i 6. og 5. uge før forventet fødsel
  3. under almindelig fravær før fødslen i perioden fra 4. uge før forventet fødsel og indtil fødslen, når manglende dagpengeret og dermed refusionsadgang alene skyldes, at den ansatte ikke opfylder barsellovens beskæftigelseskrav
  4. når en ansat har flere arbejdsgivere
  5. når manglende dagpengeret og dermed refusionsadgang alene skyldes den ansattes længerevarende ophold uden for landets grænser.

En forælder, som ikke har bopæl med barnet på fødselstidspunktet, har ret til fravær med nedsat løn, der udgør differencen mellem dagpengesatsen og medarbejderens sædvanlige løn, i de uger med fravær efter den 10. uge, hvor der ikke er dagpengeret.


Beskæftigelseskravet

Du skal opfylde disse betingelser:

  • Du skal være ansat på den første dag i din orlov eller dagen før.
  • Du skal have mindst 160 timer inden for de seneste fire hele måneder før orloven.
  • Du skal have mindst 40 timer om måneden i mindst tre af de fire måneder.
  • Derudover skal du også være sammen med dit barn dagligt, dvs. fysisk tilbringe tid sammen med barnet

Opgørelsen af beskæftigelseskravet er digitaliseret, og ‎Udbetaling Danmark kan kontrollere retten til barselsdagpenge via ‎indkomstregistret.    

Beskæftigelseskravet kan opfyldes på anden vis - se barselslovens § 27.


Flere arbejdsgivere

Hvis du under barselsfraværet modtager løn fra flere arbejdsgivere, skal refusionen deles mellem disse i forhold til de dagpengebeløb, som de enkelte ansættelsesforhold berettiger til. Samlet kan de udbetalte dagpenge ikke overstige dagpengemaksimum, uanset om du sammenlagt har mere end fuldtidsbeskæftigelse. Du mister ikke retten til løn, selv om universitetet i denne situation ikke modtager fuld dagpengerefusion.

Hvis du har flere ansættelsesforhold, der tilsammen overstiger fuldtidsbeskæftigelse, og du under din orlov genoptager arbejdet i et af de andre ansættelsesforhold, vil det kunne medføre, at dagpengerefusionen til universitetet reduceres til et beløb, der er mindre end den forholdsmæssige andel af dagpengene til universitetet. I sådanne situationer får det dog ingen indflydelse på din ret til løn under orloven.

Du må derimod ikke under orloven påbegynde ny beskæftigelse, der medfører, at universitetets refusionsadgang nedsættes eller bortfalder. Du må heller ikke på anden måde foranledige, at universitets ret til at modtage dagpengerefusion i henhold til barselsloven nedsættes eller bortfalder. Dette vil have konsekvenser for din ret til løn under barslen.


Adoption

De 48 ugers dagpengeret efter modtagelsen fordeles ligeligt mellem adoptanterne efter 24-24-modellen. Det vil sige, at du og din partner hver får 24 ugers orlov, efter I har modtaget barnet.
 

Løn under orlov:

Beskæftigelseskravet

Du skal opfylde disse betingelser:

  • Du skal være ansat på den første dag i din orlov eller dagen før.
  • Du skal have haft mindst 160 timer inden for de seneste fire hele måneder før orloven.
  • Du skal have haft mindst 40 timer om måneden i mindst tre af de fire måneder.

Derudover skal du også være sammen med dit barn dagligt. Det indebærer, at du fysisk skal tilbringe tid sammen med barnet.

Opgørelsen af beskæftigelseskravet er digitaliseret, og ‎Udbetaling Danmark kan kontrollere retten til barselsdagpenge via ‎indkomstregistret.   

Beskæftigelseskravet kan opfyldes på anden vis - se barselslovens § 27.
 

Retten til lønnet orlov
Retten til løn under orlov er betinget af, at Aarhus Universitet modtager fuld dagpengerefusion svarende til det maksimale dagpengebeløb i forhold til din beskæftigelsesgrad, jf. barselslovens § 39, stk. 1.

Betingelsen om fuld dagpengerefusion gælder ikke:

  • når du har flere arbejdsgivere
  • når manglende dagpengeret og dermed refusionsadgang skyldes du har længerevarende ophold uden for landets grænser.

 

Flere arbejdsgivere

Hvis du under dit fravær indtil 10 uger efter modtagelsen modtager løn fra flere arbejdsgivere, skal refusionen deles mellem disse i forhold til de dagpengebeløb, som de enkelte ansættelsesforhold berettiger til, jf. barselslovens § 39, stk. 2. Samlet kan de udbetalte dagpenge ikke overstige dagpengemaksimum, uanset om du sammenlagt har mere end fuldtidsbeskæftigelse. Du mister ikke retten til løn, selvom universitetet i denne situation ikke modtager fuld dagpengerefusion.

Hvis du har flere ansættelsesforhold, der tilsammen overstiger fuldtidsbeskæftigelse, og du under din orlov genoptager arbejdet i et af de andre ansættelsesforhold, vil det kunne medføre, at dagpengerefusionen til universitetet reduceres til et beløb, der er mindre end den forholdsmæssige andel af dagpengene til universitetet. I sådanne situationer får det dog ingen indflydelse på din ret til løn under orloven.
 

Du må derimod ikke under orloven påbegynde ny beskæftigelse, der medfører, at universitetets refusionsadgang nedsættes eller bortfalder. Du må heller ikke på anden måde foranledige, at universitetets ret til at modtage dagpengerefusion i henhold til barselsloven enten nedsættes eller bortfalder. Det vil i disse tilfælde få konsekvenser for din ret til løn under din orlov.

 

Orlov før forventet modtagelse af barnet

Hvis barnet modtages i Danmark:

Begge adoptanter, der modtager et barn i Danmark, har ret til løn i op til 1 uge før modtagelsen, hvis barnet ikke allerede opholder sig i adoptanternes hjem, og hvis adoptanterne af hensyn til barnet i en periode skal opholde sig på det sted, hvor barnet befinder sig inden modtagelsen. Den dag, hvor barnet bringes til hjemmet, regnes med til perioden før modtagelsen.

De kommunale myndigheder kan i særlige tilfælde vurdere, om der er behov for, at adoptanterne opholder sig i en længere periode på det sted, hvor barnet befinder sig inden modtagelsen. Orloven kan i disse tilfælde forlænges med op til 1 uges ekstra orlov med løn.

Tidspunktet for orloven før forventet modtagelse af barnet skal meddeles nærmeste leder så tidligt som muligt.

Du skal i den forbindelse udfylde adoptionsskema 1.

 

Hvis barnet modtages i udlandet:

Begge adoptanter, der modtager deres barn i udlandet, har ret til orlov med løn i op til 4 uger før modtagelsen. De 4 uger kan forlænges med op til yderligere 4 uger, hvis modtagelsen af barnet trækker længere ud end de forventede 4 uger, og hvis denne forlængelse ikke skyldes adoptanternes forhold.

Orloven regnes fra udrejsedagen, og indtil barnet formelt anses for modtaget, dvs. når de formelle betingelser for at tage barnet ud af landet er opfyldt. Derefter begynder den almindelige fravær før modtagelsen, uanset om adoptanterne rejser til Danmark umiddelbart efter modtagelsen, eller om de bliver i udlandet efterfølgende.

Du skal i den forbindelse indsende adoptionsskema 1.

 

Fravær indtil 10 uger efter modtagelsen (uge 1-10)

Efter modtagelsen af barnet har hver adoptant ret til 6 ugers orlov med barselsdagpenge, der som udgangspunkt skal holdes inden for de første 10 uger efter modtagelsen, jf. barselslovens § 8, stk. 6.

Du må kun holde 2 af ugerne samtidig med den anden adoptant, og de 2 uger kan ikke overdrages til den anden.

De resterende 4 uger som skal holdes inden for de første 10 uger efter modtagelsen, må ikke holdes samtidig med den anden adoptant, men ugerne kan overdrages til den anden.

 

Hvis I vil holde orlov samtidig

Hvis I inden for de første 10 uger vil holde mere end 2 ugers orlov samtidig, har I forskellige muligheder.

Mulighed 1:

Den ene adoptant afholder sine 2 ugers orlov, og begynder herefter at bruge af sine 18 ugers orlov. Den anden adoptant bruger samtidig sine 6 ugers orlov lige efter modtagelsen. Efter 6 uger holder den første adoptant sine sidste 4 uger orlov inden for 10-ugersperioden. Den anden adoptant starter efter 6 uger med at bruge sine 18 ugers orlov. Begge adoptanter har derved holdt orlov samtidig i de første 10 uger efter modtagelsen.

Mulighed 2:

Begge adoptanter holder orlov samtidig de første 2 uger efter modtagelsen af barnet. Derefter overdrager den ene adoptant 4 ugers orlov til anden adoptant. Den anden adoptant holder dermed egne 6 uger og 4 overdragede uger inden for de første 10 uger. Den første adoptant starter efter 2 uger med at holde sine 18 ugers orlov. Begge adoptanter har derved holdt orlov samtidig i de første 10 uger efter modtagelsen.


Løn i perioden efter barnets modtagelse

I har som adoptanter tilsammen ret til løn i op til 10 uger i orlovsperioden lige efter modtagelsen af barnet. Da der er en ligelig fordeling af barselsdagpengene i denne orlovsperiode, har begge adoptanter ret til 6 ugers dagpengeret. Det kan have den konsekvens, at universitetet ikke kan få dagpengerefusion i 4 af de 10 orlovsuger med løn, hvis den ene adoptant vælger at afholde alle 10 uger. Denne situation kan håndteres ved, at den anden adoptant overdrager de fornødne ugers orlov med dagpenge (op til 4 uger), hvorved adoptanten har ret til fuld løn i perioden. Hvis der ikke overføres orlovsuger med dagpenge, udbetales i stedet en nedsat løn, der udgør differencen mellem dagpengesatsen og adoptantens sædvanlige løn.

 

Fravær efter den 10. uge efter modtagelsen (fra uge 11)

I fraværsperioden efter den 10. uge efter modtagelsen har I begge ret til at være fraværende i 32 uger, hvoraf 18 uger er med dagpenge. De 11 af orlovsugerne med dagpenge er øremærket, og de kan derfor ikke overdrages imellem jer. De øvrige 13 orlovsuger med dagpenge kan overdrages fra den ene adoptant til den anden. Hvis den anden adoptant ikke er lønmodtager, kan de op til 18 uger overdrages til dig. Du har også mulighed for at modtage op til 13 ugers barselsdagpenge fra den anden adoptant. Det bemærkes, at det er jeres eget ansvar at ansøge om dette ved Udbetaling Danmark.

 

Fravær efter den 10. uge efter modtagelsen med løn

I forbindelse med overenskomstforhandlingerne OK24 ændredes fordelingen, således der ud over 6 ugers lønret til deling er 10 ugers lønret til hver af adoptanterne i fraværsperioden efter den 10. uge efter modtagelsen.

Du skal senest 6 uger efter modtagelsen af barnet anmelde dit fravær for perioden indtil 10 uger efter modtagelsen ved at udfylde skema 2.


Hvis I ikke bor sammen

I den nye barselslov er indført regler om, at hvis forældrene ikke bor sammen på fødselstidspunktet, får den forælder, som barnet har folkeregisteradresse hos, 13 ugers orlov med dagpenge oveni sine egne 24 ugers orlov med dagpenge efter fødslen. De 13 ugers orlov skal som udgangspunkt afholdes, inden barnet fylder 1 år.

 

Fleksible muligheder for planlægning af fravær indtil 10 uger efter modtagelsen


Delvis genoptagelse af arbejdet

Du har mulighed for – efter aftale med din nærmeste leder – at genoptage arbejdet helt eller delvist med eller uden forlængelse af orloven. Ved delvis genoptagelse af arbejdet skal leders godkendelse af aftalen fremsendes sammen med barselsskemaet via mail til HR eller til Ph.d.-administrationen (hvis du er ph.d.- studerende).

 

Udstrækning af fraværet efter den 10. uge efter modtagelsen

Du kan vælge at udstrække dit fravær efter den 10. uge efter modtagelsen fra 32 uger til 40 eller 46 uger. Det er dog ikke muligt at få udbetalt nedsatte dagpenge, hvorfor den sidste del af orloven vil være uden løn. Hvis I benytter jer af muligheden for at udstrække orloven, skal hele orloven afholdes sammenhængende.

 

Udskydelse af fraværet efter den 10. uge efter modtagelsen (retsbaseret)

Du har ret til at udskyde op til 5 uger af fraværet efter den 10. uge efter modtagelsen med barselsdagpenge. Derudover har den anden adoptant ret til at udskyde 5 uger af sit fravær efter den 10. uge efter modtagelsen. Orloven skal udskydes til barnet er mindst 1 år, men skal afholdes inden barnet fylder 9 år, idet ugerne ellers vil bortfalde. Hvis du skifter arbejdsgiver, har du fortsat ret til at afholde den udskudte orlov.

Hvis du vælger at udskyde dit fravær efter den 10. uge efter modtagelsen, skal du varsle det til din nærmeste leder 8 uger forinden orlovens påbegyndelse.

 

Aftalebaseret udskudt orlov

Du kan også – efter aftale med din nærmeste leder – vælge at udskyde et selvvalgt antal uger til senere brug. Orloven skal være afholdt inden barnet fylder 9 år. Begge adoptanter kan indgå en aftalebaseret udskudt orlov. En aftalebaseret udskudt orlov kan alene anvendes på Aarhus Universitet. Ved aftalebaseret udskudt orlov skal leders godkendelse af aftalen fremsendes sammen med barselsskemaet via mail til HR eller til Ph.d.-administrationen (hvis du er ph.d.- studerende).

Hvis du vælger at udskyde dit fravær efter den 10. uge efter modtagelsen, skal du varsle din nærmeste leder 16 uger forinden orlovens påbegyndelse.

Forældre, der ikke bor sammen på tidspunktet for fødslen

I den nye barselslov er indført regler om, at hvis forældrene ikke bor sammen på tidspunktet for fødslen, får den forælder, som barnet har folkeregisteradresse hos, 13 ugers orlov med dagpenge oveni sine egne 24 ugers orlov med dagpenge efter fødslen. De 13 ugers orlov skal som udgangspunkt afholdes, inden barnet fylder 1 år.

Den forælder, som ikke har bopæl med barnet, har alene mulighed for at holde de 9 ugers øremærkede orlov med dagpenge. Da statsansatte mødre og fædre/medmødre kan have ret til løn i op til 16 uger i orlovsperioden, kan det medføre situationer, hvor moren eller faren/medmoren, der ikke bor med barnet, ikke kan holde de sidste 7 ugers orlov med løn, da der ikke er en dagpengeret, og AU dermed ikke kan få dagpengerefusion.

I disse tilfælde har forælderen ret til fravær med nedsat løn, der udgør differencen mellem dagpengesatsen og medarbejderens sædvanlige løn, i de uger med fravær efter den 10. uge, hvor der ikke er dagpengeret. Tilsvarende gælder for en adoptant, der ikke bor sammen med barnet på tidspunktet for modtagelsen.

Hvad gælder, hvis der kun er én forælder?

Hvis du er soloforælder har du ret til samme orlov som i dag – 46 orlovsuger med barselsdagpenge efter fødslen.  Som noget nyt sidestilles solofædre og solomødres orlovsperiode, så begge får ret til at holde op til 46 ugers orlov med barselsdagpenge.

Derudover får soloforældre fra den 1. januar 2024 mulighed for at overdrage den del af orloven, som ikke er øremærket, til et nærtstående familiemedlem. Det kan enten være til bedsteforældre eller søskende. Hvis der er tale om, at den ene forælder er død, er der mulighed for at overdrage orlovsuger til den afdødes forældre eller søskende. Det nærtstående familiemedlem skal afholde orloven, inden barnet fylder ét år.

Hvad gælder, hvis den anden forælder eller du selv også er selvstændig?

Uanset om forældrene er lønmodtagere, selvstændige eller ledige, har I som udgangspunkt hver 24 ugers orlov med barselsdagpenge efter fødslen.

Reglerne om ni ugers øremærket orlov med barselsdagpenge gælder dog kun for lønmodtagere. Er man ikke lønmodtager, kan man derfor vælge at overdrage op til 22 ugers orlov (24-2 uger) med barselsdagpenge til den anden forælder.

Hvis man ved siden af sine studier eller sin selvstændige virksomhed har arbejde af et vist omfang som lønmodtager, vil man blive anset for at være lønmodtager med den konsekvens, at man er omfattet af den øremærkede orlov.

Se nærmere her for eksempler på, hvornår man betragtes som lønmodtager.

Grænsegængertilfælde

Tilfælde, hvor den anden forælder ikke er socialt sikret i Danmark

Man er som udgangspunkt socialt sikret i det land, hvor man arbejder. Hvis kun den ene forælder er socialt sikret i Danmark, og forældrene bor sammen ved fødslen, kan den forælder, som er socialt sikret i Danmark søge om op til 13 ekstra uger med ret til barselsdagpenge oveni sine egne 24 uger.

Du har ret til ekstra orlov, hvis du kan dokumentere, at den anden forælder i samme periode, hvor du vil holde de op til 13 uger ikke har haft fravær med offentlig forsørgelsesydelse (fx barselsdagpenge) under orloven efter det andet lands lovgivning.

Hvis forælderen får udbetalt offentlig forsørgelsesydelse svarende til barselsdagpenge i mindre end 13 uger, fratrækkes ugerne fra de 13 ugers ekstra orlov. 

Eksempel - forældrene bor sammen

Mads og Andrea bor sammen i Sverige. Mads arbejder i Sverige, og Andrea arbejder i Danmark. Da Mads arbejder i Sverige, er han som udgangspunkt socialt sikret i Sverige. Andrea er som udgangspunkt socialt sikret i Danmark, da hun arbejder i Danmark. 

Da Mads og Andrea bor sammen, har Andrea ret til 13 ugers ekstra orlov oveni sine 24 uger, hvis Mads ikke får udbetalt ydelse svarende til barselsdagpenge fra Sverige i den periode, hvor Andrea holder de ekstra 13 uger. Får Mads udbetalt fx 5 uger i perioden, så har Andrea ret til ekstra 8 ugers orlov med barselsdagpenge fra Danmark.

Eksempel - forældrene bor ikke sammen

Kim og Karina bor ikke sammen ved fødslen. Kim bor og arbejder i Sverige, og Karina bor og arbejder i Danmark. Barnet har folkeregisteradresse hos Karina fra fødslen.

Da Kim arbejder i Sverige, er han som udgangspunkt socialt sikret i Sverige. Karina er som udgangspunkt socialt sikret i Danmark, da hun arbejder i Danmark. Da Kim og Karina ikke bor sammen ved fødslen, er Karina omfattet af reglen om en anden fordeling af orloven og kan få ekstra 13 ugers orlov med barselsdagpenge oveni sine egne 24 ugers orlov med dagpenge efter fødslen, da forældrene ikke bor sammen på tidspunktet for barnets fødsel.

Barnets hospitalsindlæggelse

Ved barnets indlæggelse på hospital inden for de første 46 uger efter fødslen/modtagelsen kan forældrenes orlov enten:

  • forlænges, hvis arbejdet ikke genoptages under indlæggelsen eller
  • udsættes, hvis arbejdet fortsættes eller genoptages under indlæggelsen. 

Du skal dokumentere barnets indlæggelse ved journaludskrift fra hospitalet eller ved lægeerklæring. Ambulant behandling eller indlæggelse af barnet i hjemmet kan ikke sidestilles med hospitalsindlæggelse.

Arbejdet genoptages ikke under barnets indlæggelse

Hvis barnet hospitalsindlægges i en lønnet orlovsperiode, og du ikke genoptager arbejdet under indlæggelsen, med den følge at orloven med dagpenge forlænges, forlænges din lønret tilsvarende.

I kan som forældre tilsammen højst få en forlængelse, som svarer til indlæggelsesperioden og forlængelsen kan max udgøre 3 måneder i alt. Det er ikke en forudsætning, at jeres orlov er påbegyndt på indlæggelsestidspunktet.

Retten til at forlænge orloven gælder ikke for en far/medmors ret til fravær i 2 sammenhængende uger efter fødslen eller adoptanters ret til samtidigt fravær (barselslovens § 14, stk. 2).

Arbejdet fortsættes eller genoptages under barnets indlæggelse

Hvis barnet hospitalsindlægges i en lønnet orlovsperiode, og du under indlæggelsen fortsætter eller genoptager arbejdet, med den følge at orloven med dagpenge udsættes, udsættes din lønret under orlovsperioden tilsvarende.

Hospitalsindlæggelse sammen med børn under 14 år

Uden sammenhæng med barselsreglerne ovenfor har en ansat efter aftalen om tjenestefrihed af familiemæssige årsager ret til tjenestefrihed med løn i op til 5 dage pr. barn inden for 12 på hinanden følgende måneder i forbindelse med den ansattes hospitalsindlæggelse sammen med et hjemmeværende barn under 14 år. Tilsvarende gælder, hvis barnet under indlæggelsen opholder sig i hjemmet eller modtager ambulant behandling, der træder i stedet for hospitalsindlæggelse, og som kræver den ansattes tilstedeværelse.

Hvis begge forældre er omfattet af aftalen, kan den samlede tjenestefrihedsperiode med løn højst udgøre 5 dage for forældrene tilsammen.