Barsel


Forældre, der ikke bor sammen på tidspunktet for fødslen

I den nye barselslov er indført regler om, at hvis forældrene ikke bor sammen på tidspunktet for fødslen, får den forælder, som barnet har folkeregisteradresse hos, 13 ugers orlov med dagpenge oveni sine egne 24 ugers orlov med dagpenge efter fødslen. De 13 ugers orlov skal som udgangspunkt afholdes, inden barnet fylder 1 år.

Den forælder, som ikke har bopæl med barnet, har alene mulighed for at holde 9 ugers forældreorlov med dagpenge, der er øremærket. Da statsansatte mødre og fædre/medmødre kan have ret til forældreorlov med løn i op til hhv. 16 og 13 uger i forældreorlovsperioden, kan det medføre situationer, hvor moren eller faren/medmoren ikke kan holde de sidste hhv. 7 og 4 ugers forældreorlov med løn, da der ikke er en dagpengeret, og AU dermed ikke kan få dagpengerefusion.

I disse tilfælde har forælderen ret til fravær med nedsat løn, der udgør differencen mellem dagpengesatsen og medarbejderens sædvanlige løn, i de uger med fravær efter den 10. uge, hvor der ikke er dagpengeret. Tilsvarende gælder for en adoptant, der ikke bor sammen med barnet på tidspunktet for modtagelsen.

Hvad gælder, hvis der kun er én forælder (soloforældre)?

Hvis du er soloforælder, har du ret til 46 orlovsuger med barselsdagpenge efter fødslen.  Som noget nyt sidestilles solofædre og solomødres orlovsperiode, så begge får ret til at holde op til 46 ugers orlov med barselsdagpenge.

Derudover får soloforældre fra den 1. januar 2024 mulighed for at overdrage den del af orloven, som ikke er øremærket, til et nærtstående familiemedlem. Det kan enten være til bedsteforældre eller søskende. Hvis der er tale om, at den ene forælder er død, er der mulighed for at overdrage orlovsuger til den afdødes forældre eller søskende. Det nærtstående familiemedlem skal afholde orloven, inden barnet fylder ét år.

 

Lønretten som soloforælder

Soloforælder har som noget nyt 10 ugers ekstra lønret. Den ekstra lønret gælder for soloforældre til børn født den 1. april 2024 eller senere.

Herudover gælder de almindelige regler for mor og far/medmor.

Hvad gælder, hvis den anden forælder eller du selv også er selvstændig?

Uanset om forældrene er lønmodtagere, selvstændige eller ledige, har I som udgangspunkt hver 24 ugers orlov med barselsdagpenge efter fødslen.

Reglerne om ni ugers øremærket orlov med barselsdagpenge gælder dog kun for lønmodtagere. Er man ikke lønmodtager, kan man derfor vælge at overdrage op til 22 ugers orlov (24-2 uger) med barselsdagpenge til den anden forælder.

Hvis man ved siden af sine studier eller sin selvstændige virksomhed har arbejde af et vist omfang som lønmodtager, vil man blive anset for at være lønmodtager med den konsekvens, at man er omfattet af den øremærkede orlov.

Se nærmere her for eksempler på, hvornår man betragtes som lønmodtager.

Grænsegængertilfælde

Tilfælde, hvor den anden forælder ikke er socialt sikret i Danmark

Man er som udgangspunkt socialt sikret i det land, hvor man arbejder. Hvis kun den ene forælder er socialt sikret i Danmark, og forældrene bor sammen ved fødslen, kan den forælder, som er socialt sikret i Danmark søge om op til 13 ekstra uger med ret til barselsdagpenge oveni sine egne 24 uger.

Du har ret til ekstra orlov, hvis du kan dokumentere, at den anden forælder i samme periode, hvor du vil holde de op til 13 uger ikke har haft fravær med offentlig forsørgelsesydelse (fx barselsdagpenge) under orloven efter det andet lands lovgivning.

Hvis forælderen får udbetalt offentlig forsørgelsesydelse svarende til barselsdagpenge i mindre end 13 uger, fratrækkes ugerne fra de 13 ugers ekstra orlov. 

Eksempel - forældrene bor sammen

Mads og Andrea bor sammen i Sverige. Mads arbejder i Sverige, og Andrea arbejder i Danmark. Da Mads arbejder i Sverige, er han som udgangspunkt socialt sikret i Sverige. Andrea er som udgangspunkt socialt sikret i Danmark, da hun arbejder i Danmark. 

Da Mads og Andrea bor sammen, har Andrea ret til 13 ugers ekstra orlov oveni sine 24 uger, hvis Mads ikke får udbetalt ydelse svarende til barselsdagpenge fra Sverige i den periode, hvor Andrea holder de ekstra 13 uger. Får Mads udbetalt fx 5 uger i perioden, så har Andrea ret til ekstra 8 ugers orlov med barselsdagpenge fra Danmark.

Eksempel - forældrene bor ikke sammen

Kim og Karina bor ikke sammen ved fødslen. Kim bor og arbejder i Sverige, og Karina bor og arbejder i Danmark. Barnet har folkeregisteradresse hos Karina fra fødslen.

Da Kim arbejder i Sverige, er han som udgangspunkt socialt sikret i Sverige. Karina er som udgangspunkt socialt sikret i Danmark, da hun arbejder i Danmark. Da Kim og Karina ikke bor sammen ved fødslen, er Karina omfattet af reglen om en anden fordeling af orloven og kan få ekstra 13 ugers orlov med barselsdagpenge oveni sine egne 24 ugers orlov med dagpenge efter fødslen, da forældrene ikke bor sammen på tidspunktet for barnets fødsel.

Barnets hospitalsindlæggelse

Ved barnets indlæggelse på hospital inden for de første 46 uger efter fødslen/modtagelsen kan forældrenes orlov enten:

  • forlænges, hvis arbejdet ikke genoptages under indlæggelsen eller
  • udsættes, hvis arbejdet fortsættes eller genoptages under indlæggelsen. 

Du skal dokumentere barnets indlæggelse ved journaludskrift fra hospitalet eller ved lægeerklæring. Ambulant behandling eller indlæggelse af barnet i hjemmet kan ikke sidestilles med hospitalsindlæggelse.


Arbejdet genoptages ikke under barnets indlæggelse

Hvis barnet hospitalsindlægges i en lønnet orlovsperiode, og du ikke genoptager arbejdet under indlæggelsen, med den følge at orloven med dagpenge forlænges, forlænges din lønret tilsvarende.

I kan som forældre tilsammen højst få en forlængelse, som svarer til indlæggelsesperioden og forlængelsen kan max udgøre 3 måneder i alt. Det er ikke en forudsætning, at jeres orlov er påbegyndt på indlæggelsestidspunktet.

Retten til at forlænge orloven gælder ikke for en far/medmors ret til fravær i 2 sammenhængende uger efter fødslen eller adoptanters ret til samtidigt fravær (barselslovens § 14, stk. 2).


Arbejdet fortsættes eller genoptages under barnets indlæggelse

Hvis barnet hospitalsindlægges i en lønnet orlovsperiode, og du under indlæggelsen fortsætter eller genoptager arbejdet, med den følge at orloven med dagpenge udsættes, udsættes din lønret under orlovsperioden tilsvarende.


Hospitalsindlæggelse sammen med børn under 14 år

Uden sammenhæng med barselsreglerne ovenfor har en ansat efter aftalen om tjenestefrihed af familiemæssige årsager ret til tjenestefrihed med løn i op til 5 dage pr. barn inden for 12 på hinanden følgende måneder i forbindelse med den ansattes hospitalsindlæggelse sammen med et hjemmeværende barn under 14 år. Tilsvarende gælder, hvis barnet under indlæggelsen opholder sig i hjemmet eller modtager ambulant behandling, der træder i stedet for hospitalsindlæggelse, og som kræver den ansattes tilstedeværelse.

Hvis begge forældre er omfattet af aftalen, kan den samlede tjenestefrihedsperiode med løn højst udgøre 5 dage for forældrene tilsammen.

Flerlingeforældre

26 ugers ekstra orlov med barselsdagpenge

Som forældre til to eller flere børn, født ved samme fødsel (flerlingeforældre), har du og din partner ret til 26 ugers ekstra orlov med barselsdagpenge, der fordeles med 13 uger til jer hver. Du kan ikke overføre den ekstra orlov til børnenes anden forælder, men du har mulighed for at overføre orloven tiI en social forælder (eksempelvis en ægtefælle eller samlever, der ikke er barnets biologiske forælder).

De ekstra 26 uger skal være afholdt inden børnene fylder 1 år. Ugerne kan ikke forlænges eller udskydes. Dette gælder uanset eventuelle barselshindringer herunder også, hvis et af børnene f.eks. bliver indlagt på hospitalet.

Reglerne gælder for børn født fra og med den 1. maj 2024.

 

Lønret til flerlingeforældre

Når du som ansat på Aarhus Universitet er omfattet af den statslige barselsaftale, har du ret til løn under dine 13 ugers ekstra orlov som flerlingeforælder. Lønretten gælder for forældre til tvillinger, der er født den 1. maj 2024 eller senere. Det samme er tilfældet for forældre til tre eller flere børn, der er født 1. april 2024 eller senere. 

 

Udover ovenstående gælder de almindelige regler for hhv. mor og far/medmor.

Ferie og barsel

Barsels og adoptionsorlov er en feriehindring

Barsels- og adoptionsorlov er en feriehindring. Det betyder, at du ikke kan afvikle ferie, når du er på orlov.

Hvis du er feriehindret i hele ferieafholdelsesperioden bliver 1.- 4. ferieuge (af din fraværsadministrator) automatisk overført til næste ferieafviklingsperiode, mens du skal aftale overførsel af den 5. ferieuge.

Det er kun muligt at overføre de feriedage fra 1. -4. ferieafholdelsesperiode, som du ikke kan nå at holde inden udløbet af ferieafholdelsesperioden (31. december). Det er derfor vigtigt, at du får planlagt din ferie i forbindelse med tilbagevenden fra orlov, da ikke afholdt ferie fra 1. - 4. ferieuge, som kunne have været afholdt inden udløbet af ferieafholdelsesperioden den 31. december, ellers vil bortfalde. 

Ferie skal afholdes i hele dage. Det betyder, at du ikke kan afvikle ferie på dage, hvor du både arbejder og har orlov (fx ved delvis genoptagelse af arbejdet eller ved aftalebaseret udskudt orlov, der afvikles som dele af dage).

Hvis du har orlov på enkelte dage og er på arbejde andre dage i løbet af en uge, er der ikke en feriehindring  på de dage, hvor du arbejder, og du kan derfor afvikle ferie dissse dage ligesom din leder kan varsle din restferie til afholdelse disse dage efter de almindelige regler. Din hovedferie kan derimod ikke varsles til afholdelse i den situation, da den skal holdes i en sammenhængende periode af normalt 3 ugers varighed.

Særlige feriedage kan afvikles som brøkdele af dage. Du kan derfor afvikle særlige feriedage på dage, hvor du både arbejder og har orlov.

Du optjener ret til ferie og særlige feriedage med løn i alle orlovsperioder.


Ulønnet orlov uden pensionsret

I ulønnede orlovsperioder, hvor der ikke optjenes pensionsret, optjenes som udgangspunkt heller ikke ferie og særlige feriedage.

Månedslønnede ansatte, der er omfattet af statens ferieaftale, optjener imidlertid ferie med løn og særlige feriedage i de første 6 måneder af en ulønnet orlovsperiode uden pensionsret (betragtes som tjenestefrihed uden løn). Disse ansatte optjener således også ferie med løn og særlige feriedage, når forældreorloven udstrækkes med 8 eller 14 uger (fra 32 til 40 eller 46 uger), selv om der ikke optjenes pensionsret i disse uger.

Det er dog en forudsætning,

• at den ansatte genindtræder i tjenesten inden udløbet af den ferieafholdelsesperiode, hvori ferien/de særlige feriedage skal være holdt, og

• at ferien/de særlige feriedage holdes inden udløbet af den pågældende ferieafholdelsesperiode – medmindre ferien/de særlige feriedage udsættes i henhold til ferieaftalens særlige bestemmelser om feriehindringer, overførsel eller udskydelse af ferie. 

Hvis forudsætningerne ikke er opfyldt, bortfalder dagene.


Eksempler

  • Ex Du er på barselsorlov frem til den 27. oktober => Din feriehindrede ferie skal afholdes inden den 31. december, da ferie fra 1- - 4. ferieuge ellers bortfalder. 
  • Ex Du er på barselsorlov frem til den 1. december => Din feriehindrede ferie skal afholdes inden den 31. december, da ferie fra 1. - 4. ferieuge ellers bortfalder. 
  • Ex Du er på barselsorlov frem til den 20. december => Du kan nå at afvikle op til 8 feriedage inden den 31. december. Disse dage har dermed ikke været feriehindrede og skal afvikles inden den 31. december ellers bortfalder de.
  • Ex Du er på barselsorlov frem til den 2. januar =>  Din feriehindrede ferie fra uge 1. - 4. ferieuge bliver automatisk overført. Den 5. ferieuge skal du aftale at få overført.

Omsorgsdage

Biologiske forældre, medmødre, adoptivforældre og indehavere af forældremyndigheden har ret til 2 omsorgsdage pr. barn i hvert kalenderår til og med det kalenderår, hvor barnet fylder 7 år. Barnet skal have ophold hos den ansatte.

En omsorgsdag svarer til 7,4 timer for en fuldtidsansat. Hvis man er deltidsansat får man tildelt et forholdsmæssigt antal omsorgsdage i timer ift. ens beskæftigelsesgrad.

Omsorgsdagene kan ikke holdes før fødslen.

Omsorgsdage, der ikke er brugt, bortfalder som hovedregel ved kalenderårets udløb. Dette gælder uanset, om den ansatte har været afskåret fra at bruge dagene på grund af fx tjenestefrihed eller langvarig sygdom.

Omsorgsdage for det kalenderår, hvor barnet er født/modtaget, kan dog overføres til det følgende kalenderår. Dette gælder, uanset hvornår i kalenderåret barnet er født/modtaget. På samme måde kan omsorgsdage, som den ansatte er forhindret i at bruge, fordi pågældende har afholdt barsels- eller adoptionsorlov i et helt kalenderår, overføres til det efterfølgende år.

Den ansatte har ikke ret til at afholde omsorgsdagene i tilknytning til orloven. Arbejdsgiver bør dog imødekomme anmodning herom. Hvis en ansat inden for et kalenderår overgår til ansættelse hos en anden arbejdsgiver inden for aftalens område, medtages ikke-afviklede omsorgsdage til det nye ansættelsesforhold.

Der er ikke krav om, at de to ansættelsesforhold skal ligge i direkte forlængelse af hinanden. Der gælder ingen varslingsregler for afholdelse af omsorgsdage. Anmodning om afholdelse bør dog ske tidligst muligt.

FIND DIN HR-PARTNER

Find HR-partneren for din lokale enhed.

OBS: Hvis du er ph.d-studerende, skal du kontakte ph.d.-administrationen for dit fakultet.

Barselsskemaer

Barselsskema 1 - Mor (Skemaet skal indsendes senest 3 måneder før forventet terminsdato)

Barselsskema 1 - Far/Medmor (Skemaet skal indsendes senest 4 uger før forventet terminsdato)

Barselsskema 1 - Adoptant (Oplysning om forventet modtagelse af barnet)

Barselsskema 2 - Mor (Skemaet skal indsendes senest 6 uger efter fødslen)

Barselsskema 2 - Far/Medmor (Skemaet skal indsendes senest 6 uger efter fødslen)

Barselsskema 2 - Adoptant (Skemaet skal indsendes senest 6 uger efter modtagelsen)

Barselsskema 3 - Mor og Far/Medmor (Til oplysning om afholdelse af udskudt orlov. Retsbaseret udskudt orlov: 8 ugers varsel. Aftalebaseret udskudt orlov: 16 ugers varsel)

Yderligere info