Materialer og bygningsdele

Siderne for bygningsdele og materialer er tilgængelige på 'Bygningsportalen for medarbejdere'.

Siderne samler historisk viden om bygningsdele og materialer, hvoraf nogle kan suppleres med funktionsbeskrivelse til download. 

Kommentarer eller bidrag til sidernes indhold, der vil blive gradvist udbygget, modtages gerne.

Kommentarer eller ideer...

... til materiale eller fakta, der kan indgå på siderne, modtages gerne pr. mail.

Universitetsparkens materialer

Ved aflevering af konkurrenceprojekterne i 1931 var arkitekternes forslag stærkt præget af modernismens strømninger, som kunne opleves ved Stockholmudstillingen i 1930 og ses i de tyske Bauhaus-projekter. Ifølge konkurencens beskrivelser og tegninger forestillede arkitekterne sig universitetets nye bygninger med hvidpudsede facader og kobberbelagte tage med meget lav hældning.

Efter at konkurrencen blev vundet, blev valget af materialer dog i høj grad bestemt af gaver; blandt andet donerede De Forenede Teglværker en million mursten. Under en forelæsning i 1987 fortalte C. F. Møller: "Vi havde valget mellem røde og gule mursten og valgte de gule. Røde tagsten til gult murværk er banalt. Derfor bestilte jeg gule (tag)sten hos Nymark." C. F. Møller henviste til Søren Nymark, der både var direktør for Emiliedal Teglværk i Skåde og medlem af Universitets-Samvirket. Når der skulle bruges teglsten til tagene, måtte de få stejlere hældning end tænkt i konkurrencen. Arkitekterne valgte den lavest mulige hældning for at fastholde den moderne enkle arkitektur bedst muligt. Det skulle heller ikke være oplagt at udnytte tagetagerne; tagfladerne skulle stå rene og enkle. 

Som kontrast til bygningskroppenes teglmassiver blev vinduerne udført med spinkle hvidmalede stålrammer og altanernes og trappernes værn udført i hvidmalede stålrør. Sålbænkene på de første bygninger var indmuret i siderne, som det også ses på de samtidige bygninger i Universitetsbyen, og tagrenderne var indbyggede over murkronen. Begge detaljer var med til at fremhæve de første bygningers skarptskårne og meget enkle udtryk.

I interiøret forblev Bauhaus-inspirationen fra konkurrencen mere tydelig. Vægge og lofter var pudsede og hvidkalkede. De første bygninger fik enkle kvartstaf-fodlister og dørindfatninger, der var sortmalede, og dørpladerne blev malede henholdsvis gul, grøn og rød inspireret af de heraldiske farver. Det mere Bauhaus-inspirede interiør-udtryk kan også findes i kollegierne og de ældste bygninger i bygningskompleks 1160.

De gule teglstensvægge og finerede døre i interiørerne blev introduceret med hovedbygningen (bygningskompleks 1410), der blev opført fra 1941-46. Disse materialeprincipper blev fulgt og videreudviklet  i byggerierne herefter.