Murværk

Den gennemgående brug af murværk i gul tegl, binder bygningsmiljøet i Universitetsparken og Vennelystparken sammen. De gule teglsten i facademurværk, halvmure og sekundære bygninger skaber i samspil med klinkebelægninger på de bygningsnære forpladser et helstøbt bygningsmiljø, der tillige med den udbredte brug af teglvægge i blank mur og klinkegulve i bygningernes adgangsarealer og trapperum udgør en stærk sammenhængende helhed og arkitektur.

Bygning 1265-1268, Victor Albeck Bygningen, er ikke omfattet af retningslinjerne.

Aarhus Universitet er det første større byggeri i Danmark, hvor gule teglsten blev brugt som facadesten i større omfang, og hvor tagene blev dækket med gule vingetegl.

”Ydermurene er af gule, haandstrøgne sten, fugede med en dybt tilbageliggende fuge, hvorved det gode murerarbejde er blevet særligt fremhævet.” 

C. F. Møller om den første bygning, tidsskriftet ”Arkitekten”, 1934.

Universitetets bygninger står som enkle skarptskårne bygningsvolumener. Over vinduerne er der tegloverliggere i facadens forbandt, så murhullerne står som skåret ud i de murede flader. Vinduernes placering næsten plant med facaderne understreger de prismatiske bygningskroppe.

Bygningskomplekserne fra 1930-erne blev opført fuldmurede i gule teglsten samt med pudsede og kalkede indvendige teglvægge. Med opførelsen af hovedbygningen (bygningskompleks 1410) introduceredes teglvægge i gul tegl i interiørerne for første gang, hvilket også blev normen i de efterfølgende bygninger.

Bygningerne var typisk fuldmurede med for- og bagmur i tegl indtil midten af 1960’erne, hvorefter bygningerne kunne være udført med bagvægge i beton.

Bygningerne i Universitetsparken og Vennelystparken er opført af gule teglsten fra forskellige teglværker. Teglstenene til den første bygning blev fremstillet på Slet Teglværk i brændefyret ringovn. Bygninger opført i perioden 1933-1970’erne har typisk murværk i en lys gul og ofte svag grønlig farvetone og kan have varieret spil fra kulbrændingen. Universitetsparkens nyere bygninger har mere ensartet murværk med gule teglsten i en varmere gul nuance og er produceret på teglværker med gasovne.

Der skal være særlig opmærksomhed på at bevare oprindelige matrialer og komponenter fra før 1979.

Retningslinjerne i lokalplan 376 gælder forud for AUs retningslinjer for bygningsdele og materialer.

Teglsten

Oprindeligt murværk opført før 1979, der ofte har en bleg grågul farvenuance og varierende kulbrændt udtryk, bevares. Det gælder for facademurværk, murværk på halvmure og anlæg i terræn samt vægoverflader i blank mur i bygningsinteriører,

Nødvendig nedbrydning af oprindeligt murværk fra før 1979, udføres nænsomt, så teglstenene kan renses og genbruges. Der gemmes hele og halve teglsten, mens mindre teglstensdele må kasseres. 

Såfremt teglstenen ikke genbruges ved en aktuel reparation eller ombygning henlægges teglstenene på universitetets materialelager.

Ved reparationer kan suppleres med teglsten, der er nedtaget fra samme bygning, med teglsten af samme type fra AU's materialelager eller der kan udvælges nye teglsten.

Nye teglsten udvælges med omhu, så de tilpasses den enkelte bygnings murværk på bedst muligt vis mht. farvenuance og variation.

Kontakt AU Bevaring for oplysninger om lager for genbrugsmaterialer, materialeprøver eller ved behov for baggrundsmateriale eller deltagelse ifm. projekter.

Forbandt

Ved reparationer, tilbygninger eller udskiftninger af murværket skal der anvendes samme forbandt, som bygningen oprindeligt er opmuret i; mange bygninger i Universitetsparken og vennlystparken er opmuret i krydsforbandt.

Petringer må alene indgå i kopskifter ved hjørner, piller og åbninger, mens der i løberskifter kan udlignes med kopper eller trekvartsten.

Fuger

Fuger skal udføres, som den var udført ved det oprindelige murværk. Ofte er der oprindeligt anvendt en trykket fuge, hvor fugen ligger ca. 6-10 mm tilbagetrukket bag murstenens forkant med trukket eller glittet overflade.

Der skal anvendes samme mørteltype mht. indhold, farve og tilslag, som blev anvendt ved bygningens opførsel. Det gælder også uansat om andet eksisterende murværk fremstår tilsmudset eller patineret. Fugemørtelen skal være svagere end stenen.

Der må ikke udføres synlige elastiske fuger i murværket, hvor disse ikke har været udført oprindeligt.

Murafdækninger

Halv- og støttemure udføres med afdækning af gule klinker og indstøbt kobberkant.

Klinker og kobberkant skal udføres med overflade og udformning, som det oprindelige muranlæg var udført.