Delegeringsbestemmelser for fagkoordinatorer / forskningsgruppele­dere / teamledere / afsnitsledere m.m.

Her beskrives delegeringsbestemmelser og ledelsesansvar for fagkoordinatorer / forskningsgruppele­dere / teamledere / afsnitsledere m.m, og hvad fagkoordinatorer / forskningsgruppele­dere / teamledere / afsnitsledere m.m som leder må delegere af beslutningskompetence.

Det er en forudsætning for delegering, at der løbende orienteres, koordineres og kommunikeres mellem den, der delegerer mandat eller tegningsret, kaldet delegationsgiver, og den der modtager mandat eller tegningsret, kaldet delegationsmodtager.

Hvad er delegering?

Delegeringsbestemmelserne fastlægger mandat og tegningsret for ledere på alle niveauer på Aarhus Universitet (AU).

  • Ved mandat forstås ret til at godkende dispositioner og træffe afgørelser.
  • Ved tegningsret forstås retten til ved sin underskrift eller sit (mundtlige eller skriftlige) tilsagn at forpligte universitetet over for eksterne parter eller på anden måde repræsentere universitetet udadtil.

Delegeringsbestemmelserne er udarbejdet inden for rammerne af universitetsloven og AU’s vedtægt.

  • Ved delegering forstås, at ledere kan delegere mandat og tegningsret til ledere på underliggende niveauer samt til særligt betroede medarbejdere. Ved delegering overlader den, der har mandat eller tegningsret, dette til en anden.

Delegeringsbestemmelser består både af en række skal-bestemmelser og en række kan-bestemmelser. Kan-bestemmelserne beskriver en valgfrihed for enhederne i forbindelse med delegering fra et niveau til et andet.

Det er en forudsætning for delegering, at der løbende orienteres, koordineres og kommunikeres mellem den, der delegerer mandat eller tegningsret, kaldet delegationsgiver, og den der modtager mandat eller tegningsret, kaldet delegationsmodtager.


Personaleledelse

Personaleledelse omfatter mandatet til at lede, ansætte, afskedige og sanktionere det ansatte personale, herunder mandatet til at aftale nærmere vilkår for ansættelsen samt til at pålægge medarbejdere at løse bestemte opgaver.

Uansøgt afskedigelse af medarbejdere med særlig beskyttelse (tillidsrepræsentanter, arbejdsmiljørepræsentanter og medlemmer af samarbejds- og arbejdsmiljøorganisationen samt medarbejdervalgte medlemmer af bestyrelsen) sker efter aftale med rektor.

I delegeringsbestemmelserne skelnes der mellem samlet personaleledelse og daglig personaleledelse. Den samlede og den daglige personaleledelse skal til enhver tid udøves i overensstemmelse med de lokalt og centralt fastsatte retningslinjer og regler, herunder reglerne i samarbejdsaftalen, overenskomstmæssige rammer samt øvrig relevant lovgivning på området.

Særligt om lønforhandling

Særligt om MUS

 

Mandat

VIP-leder

Mandat til at varetage den daglige personaleledelse af det ved deres enhed ansatte personale med eller uden mandat til ansættelse af postdocs og videnskabelige assistenter og lignende funktioner samt mandatet til samlet personaleledelse af postdocs og videnskabelige assistenter og lignende funktioner kan delegeres fra niveau 5.

TAP-leder

Mandat til at varetage den samlede eller daglige personaleledelse af det ved deres enhed ansatte personale kan delegeres fra niveau 5.


Delegeringsskrivelser

Når du som leder skal delegere, skal du udfylde en delegeringsskrivelse til din delegationsmodtager. Det er vigtigt, at den rette skabelon bruges, da der i skabelonen er en kode, der skal registreres i mit HR, så den kan bruges i den administrative understøttelse af bestemmelserne.

Mangler du en skrivelse eller har spørgsmål til udfyldelse, så skriv til Tove Bæk Jensen, Universitetsledelsens Stab, på legal@au.dk.


Delegeringsskrivelser til fagkoordinatorer / forskningsgruppeledere / teamledere / afsnitsledere m.m.

Skabeloner (Word-dokument) til download:

Vælg den skabelon der beskriver, hvad lederen har fået delegeret.

  1. Har daglig personaleledelse
    Hent skabelonen her: Skabelon Leder VIP6_DP

  2. Har daglig personaleledelse
    Hent skabelonen her: Skabelon Leder TAP6_DP