Arts’ økonomiplan godkendt
Aarhus Universitets bestyrelse har den 14. juni 2016 godkendt fakultetets økonomiske langtidsplan for budgetårene 2016-2019.
Arts’ plan for at håndtere de faldende uddannelsesindtægter i de kommende budgetår 2016-19 er nu godkendt af Aarhus Universitets bestyrelse. Effektiviseringer på uddannelser og administration kombineret med stram styring i ansættelser skal holde budgettet i balance frem til 2019.
”Vi har holdt fast i den strategi, som vi udviklede i begyndelsen af 2015 med at udfolde en langsigtet, systematisk tilpasning til de nye økonomiske rammevilkår. Planen er blevet til på baggrund af et grundigt og konstruktivt forarbejde på institutterne og i uddannelsesorganisationen,” siger dekan Johnny Laursen.
8 % fald i indtægter frem imod 2019
I budget 2019 estimerer fakultetet en nedgang i indtægter på 86 mio. kr. i forhold til regnskab 2015. Det sker som følge af dimensionering, omprioriteringsbidrag og fremdriftsreform – og svarer til et fald på 8 % i fakultetets samlede indtægter.
På trods af de faldende indtægter har fakultetet budgetteret med et driftsresultat i balance i alle budgetår 2016-19 som følge af planlagte besparelser på institutter samt administrative besparelser og uddannelseseffektiviseringer.
Fakultetets tilpasning kan i grove træk gengives i fire kategorier:
- 21 mio. kr. findes via besparelser i administrationscenteret samt i bidrag til fællesområdet og bygninger. Læs mere om økonomiplan for Enhedsadministrationen
- 43 mio. kr. findes via besparelser på institutter og øvrige fakultetsenheder*
- 13 mio. kr. hentes gennem indtægtsforøgelser (bl.a. som følge af hurtigere gennemførelse)
- 9 mio. kr. hentes gennem et tilskud fra Universitetsledelsen (USM) til en profiludvikling på Arts
* Bemærk at fakultetet i 2015 havde et overskud på 14 mio., som ikke er indregnet i ovenstående.
Igangsatte initiativer
For at kunne gennemføre de nødvendige besparelser har fakultetsledelsen blandt andet iværksat følgende tiltag, som opfølgning på uddannelseseftersyn
- Reduktion af kursusudbud, herunder øget samarbejde mellem beslægtede fagligheder, sammenlægninger og lukning af uddannelser (Italiensk)
- Ressourceeffektivisering af kursusudbud og tilpasning af studiestruktur og -administration
- Løbende reduktion i antallet af stillinger
- Øget finansiering af stillinger via eksterne midler
Fortsat rekruttering af videnskabelige medarbejdere
Sammenholdes den krævede reduktion i antal stillinger med forventet naturlig afgang svarer det til, at fakultetet vil have mulighed for en strategisk rekruttering på over 80 % af sine fratrædelser.
”Med forbehold for usikkerheder i de eksterne vilkår, og under forudsætning af lige så gode resultater som hidtil, er det indtil videre fakultetets ambition at kunne ramme den nødvendige undervisnings- og forskningskapacitet i takt med den forventede naturlige omsætning i videnskabelige stillinger," siger Johnny Laursen og fortsætter:
"Det er vores faste beslutning at vi vil have en økonomisk kapacitet til at fortsætte en vis rekruttering af videnskabelige medarbejdere i tilpasningsperioden, så de strategiske udviklingsmuligheder indenfor forskning og uddannelse ikke forspildes.”
Dynamisk langtidsplan
Med en varslet taxameterreform, der ikke er indeholdt i finansloven for 2016 - og derfor heller ikke er medtaget i fakultetets handleplan - og en generel usikkerhed omkring de studerendes adfærd i forhold til fremdriftsreformen vil fakultetets handleplan løbende blive tilpasset til ændrede forudsætninger. Den skal derfor betragtes som dynamisk.