Forsker i medievidenskab hædret med kulturpris

Lektor Richard Raskin modtog i fredags kulturprisen, Kulturnathatten, for sin drivkraft i det lokale filmmiljø.

Den årlige kulturpris, ’Kulturnathatten’ blev i år givet til lektor i medievidenskab, Richard Raskin. Sådan skrev Aarhus Stiftstidende i weekenden.

Prisen er hvert år siden 2002 blevet givet til en lokal ildsjæl, der gør en særlig indsats på kunst- og kulturområdet. Det er Danmarks førende oplysningsforbund, FOF, der står bag prisen.

Spiller nøglerolle i filmmiljø

Richard Raskin har i en årrække været en drivkraft og spillet en nøglerolle i det aarhusianske filmmiljø. Avisen fortæller, at prismodtageren nok ikke er så kendt af en bredere offentlighed, men i byens filmmiljø er han kendt og værdsat for sit engagement som underviser i kortfilmsproduktion på Aarhus Universitet.

Han er også kendt som mentor for filmtalenter, som manuskriptkonsulent og foredragsholder, men også som forskeren, der har skabt international opmærksomhed omkring kortfilm. Richard Raskin er også selv ophavsmand til kortfilm og har modtaget flere priser for dem.

Richard Raskin har udgivet en stribe artikler og bøger og er initiativtager til og redaktør af det anerkendte tidsskrift Short Film Studies, der udgives i England. Han er også et efterspurgt jurymedlem ved filmkonkurrencer og festivaler over det meste af kloden.

Forkæmper for uddannelse i filmproduktion

Ifølge Stiftstidende får Raskin ikke mindst prisen, fordi han har været en forkæmper og idémand bag en egentlig filmuddannelse i Aarhus, en professionsbachelor-uddannelse inden for filmproduktion og storytelling. En uddannelse, som efter tovtrækkeri med både ministerier og Den Danske Filmskole nu måske bliver virkelighed i regi af Via University College.

- Jeg er meget beæret, taknemmelig og lykkelig over at få kulturnat-prisen, siger Richard Raskin.

Richard Raskin fejrede i januar 40 års jubilæum på Aarhus Universitet. Han er født og opvokset i New York, og startede på Romansk Institut som underviser i fransk litteratur. Først for omkring 25 år siden skiftede han til faget medievidenskab, som ligger på det nuværende Institut for Æstetik og Kommunikation.

> Læs om Richard Raskins forskning

> Læs artiklen: Forsker bag prisvindende animationsfilm

> Læs artiklen: 40 år med kortfilm, fotos og vittigheder