Kom til litteraturfestivalen Vild med ORD og oplev Arts-forskere på scenen
Den 8.-9. september skal forskere fra Arts interviewe nogle af Nordens største forfattere ”live” på scenen. Undervisere kan gratis få en gruppebillet til et hold
Over 70 kunstnere fra Norden indtager Ridehuset den 8.-9. september for i fællesskab at sætte spot på litteraturen. Spotlyset vil variere fra heksekunstner på scenen til performanceteater over Erlend Loes roman, men en stor del af programmet vil også bestå af forskere fra Aarhus Universitet, som er inviteret til at interviewe forfatterne, og det setup er der en hel særlig grund til:
-Vi prioriterer forskerinterviewene rigtig højt, da vi har fundet ud af, at de fungerer rigtig godt. I mødet mellem teoretikeren og praktikeren opstår der en mere indholdsrig samtale omkring et konkret emne, og vi vil gerne lave en anderledes festival med forfattere, hvor det ikke handler om, hvad der er forfatterens livretter, og hvad han tænkte på, da han skrev bogen, fortæller festivalarrangør Mads Berggreen, der udover at være litteraturstuderende også har valgt at bruge festivalen som et produktspeciale.
Konstellationen mellem forsker og forfatter bliver også budt velkommen hos de nyudnævnte forskerjournalister.
-Det er en spændende udfordring at skulle optræde i en uvant rolle. Ved mange andre litteraturfestivaler er interviewerne drevne journalister, men i Vild med ORD er forskerne på mange måder kastet ud på lige så dybt vand som forfatterne, hvilket potentielt kan give en mere kantet type arrangementer end de vanlige forfatterinterviews, fortæller lektor Tore Rye Andersen, der skal interviewe den populære krimiforfatter Jussi Adler-Olsen om sin rolle som Danmarks største litterære eksportvare.
Et spørgsmål til actionhelten
Tore Rye Andersen har i sin forskning blandt andet beskæftiget sig med bogmarkedet og med forholdet mellem populærkulturen og finkulturen, og nogle af de kritiske spørgsmål han gerne vil stille til forfatteren bag dansk litteraturs mest salgbare vare, lyder:
-Hvad har forfatteren overhovedet at gøre i markedsføringen af hans/hendes bøger? Læsninger er om noget et mellemværende mellem læsere og bøger, så hvorfor skal forfatteren så alligevel fylde så meget i markedsføringen? Hvorfor bliver Jussi iscenesat som actionhelt på sin hjemmeside?
Skal drive forskningen videre
Udbyttet af interviewet skulle gerne berige publikum, forfatteren og forskeren selv. Stefan Kjerkegaard skal interviewe Knud Romer og den svensk/tunesiske Jonas Hassen Khemiri om forfatterroller og nationalitet, og om hvordan Jonas har fået mærkatet Sveriges indvandrerforfatter, selvom han på mange måder ikke er det:
-Jeg har skrevet om begges værker i flere af mine artikler. Jeg håber, at fordi jeg har en særlig indsigt i værkerne, kan levere en kvalificeret og interessant dialog, som også interesserer andre end mig og forfatteren. Naturligvis ser jeg det også som en chance for at formidle min egen forskning. Og hvem ved, måske kan forfatterne også lade sig inspirere af det, som jeg har at sige om deres ting.
Mødet mellem forsker og forfatter skal i sidste ende gerne bidrage til at drive forskningen videre, forklarer Stefan Kjerkegaard.
-Som humanistisk forsker er man jo oftest af den opfattelse, at mange gode læsere sammen kan drive forskningen videre mod nye opdagelser, ny viden, nye indsigter, bedre læsninger. På en måde er mødet også et møde mellem to gode privilegerede læsere af de samme værker, forfatteren og forskeren.
Andre forskerinterviews på scenen
- Lektor Peter Mortensen interviewer Kirsten Hammann om hendes klimakritiske roman: En dråbe i havet.
- Lektor Dan Ringgaard taler med Maja Lucas og Christel Wiinblad om køn og seksualitet, død og afsavn i deres forfatterskaber.
- Ph.d. Astrid Elkjær Sørensen debatterer den nye kønsneutrale ”hen”- roman ”Selvpornografi. Del 1” med den svenske forfatter Åsa Maria Kraft
- Lektor Mads Rosendahl Thomsen interviewer filminstruktøren og forfatteren Xiaolu Guo om moderne kinesisk film og litteratur. Mads Rosendahl Thomsen skal desuden også som formand for foreningen Satellit fortælle om hvordan foreningen skal blive et talerør for de aarhusianske litteraturinstitutioner.
- Lektor Karen Margrethe Simonsen interviewer den islandske forfatter Einar Már Gudmundsson om nordisk, magiske realisme.
- Udover de litterære forskere skal kvantefysiker Klaus Mølmer lægge arm med litteraturen i et interview med Svend Åge Madsen.
- Se hvor og hvornår de optræder samt hele programmet
Book en gruppetur til festivalen:
Festivalarrangør Mads Berggreen vil gerne arrangere nogle gruppeture, hvis der er nogen der gerne i forbindelse med undervisningen vil have et hold ind til et af oplæggene.
Skriv en mail til: madsberggreen@gmail.com
Eller ring på: 6014 1647