Mød din kollega: professor Michael Svarer
I bygning 2621 på Fuglesangs Allé ligger professor Michael Svarers kontor. Her forsker han til dagligt i arbejdsmarkedsøkonomi på Institut for Økonomi, og siden 2016 har han desuden været overvismand for De Økonomiske Råd. Men hvordan navigerer man mellem de to roller? Og hvad betyder overvismand egentligt? Dét og meget andet kan du få svar på her.
I den gamle hovedbygning på Fuglesangs Allé ligger B-gangen - bag en dør og ned af en trappe godt afskåret fra larm og trafik. Her sidder nogle af Danmarks klogeste økonomiske hoveder heriblandt professor Michael Svarer, som vi møder til en snak på hans kontor en varm dag i maj.
Michael, kan du fortælle lidt om dit arbejde her på Institut for Økonomi?
Jamen, jeg forsker og underviser i økonomi på cand.oecon.-uddannelsen. Jeg har en særlig interesse i arbejdsmarkedsspørgsmål og underviser primært i indledende økonomifag på 1. semester. Desuden vejleder jeg bachelor-, kandidat- og ph.d.-studerende. For øjeblikket underviser jeg dog ikke helt så meget, da jeg siden 2016 har været overvismand i De Økonomiske Råd efter at have været vismand siden 2012. Det tager en hel del af min tid.
Hvad er din baggrund?
Jeg startede med at læse økonomi på det tidligere Institut for Økonomi i 1990. Efter jeg blev færdig med min kandidat var jeg kort tid hos Jyske Bank som makroøkonomisk analytiker. Men jeg kom hurtigt til at savne universitetet og dét at kunne gå i dybden rent analytisk, så derfor vendte jeg tilbage og tog en ph.d.-grad. I 2001 blev jeg så ansat på instituttet og har været her lige siden. Og jeg er rigtig glad for at være her.
Hvordan navigerer du mellem de to jobs som professor og overvismand?
Det er ikke altid lige let, for det er to meget forskellige roller. De har dog én ting tilfælles, nemlig en dyb kernefaglighed. I De Økonomiske Råd skal vi komme med uvildige anbefalinger til regeringens økonomiske politik, og som overvismand – og dermed øverste formand for rådene – er man selvfølgelig mere udsat og agerer i et langt mere politisk minefelt, end man gør som forsker. Man vover pelsen, så at sige. Samtidig skal vores anbefalinger være upolitiske, og det kan selvfølgelig være en svær balancegang, da politik og økonomi hænger uløseligt sammen. Det er derfor meget vigtigt, at vi altid rådgiver ud fra vores faglighed, og at vores anbefalinger er forskningsbaserede og uafhængige af politiske interesser. Sidstnævnte adskiller sig ikke meget fra rollen som professor og forsker.
Hvilken rolle spiller De Økonomiske Råd i vores samfund?
Der er nogle, der spørger, om De Økonomiske Råd ikke er blevet overflødige, fordi der i dag er mange andre tænketanke, f.eks. CEPOS, CEVEA og Kraka, som også leverer økonomiske analyser. Men de alle er privat finansierede og har dermed i større eller mindre grad en afhængighed af enten økonomiske eller politiske interesser. Her adskiller De Økonomiske Råd sig, fordi vi er mere økonomisk og politisk uafhængige og forsøger at give så neutralt et billede som muligt. Jeg mener derfor, at De Økonomiske Råd stadig spiller en vigtig rolle i vores samfund – måske vigtigere end nogensinde. I en tid med meget information og med mange input til den økonomisk politiske debat bliver det mange gange tydeligt, hvor vigtigt det er med en neutral og upartisk bidragsyder.
Vismand er en spøjs titel. Det lyder næsten som om, at man bare er klogere end alle andre?
Haha, nej, det er bestemt ikke dét, der ligger i ordet. Faktisk blev ordet ”vismand” i starten brugt af visse politikere som en hån mod rådet, da det blev oprettet i 1962. Siden da har ordet hængt ved, selvom det egentligt er en lidt mærkelig betegnelse. Vismand betyder jo egentligt ”medlem af formandskabet”, mens overvismanden er ”formand for formandskabet”. Men de termer er der jo ikke mange, der kender. Når det er sagt, så kan mine børn da godt blive lidt forvirrende ved juletid, når de hører om de tre vise mænd (griner).
Som vismand er man altså heller ikke klogere end alle andre, men man har en stor erfaring inden for det økonomiske fagområde. Vismænd er typisk professorer fra AU og KU, og det er de afgående vismænd, der udpeger de næste. Det er altså ikke et job, man lige kan søge.
Du må have vældigt travlt?
Det har jeg også, for der er selvfølgelig en masse opgaver, rejseaktivitet og møder – og det er klart, at det har sine omkostninger både for familien og rent arbejdsmæssigt. Blandt andet har jeg ikke så meget tid til at forske lige nu, som jeg kunne ønske. Men jeg prøver at holde mig opdateret inden for feltet og er medforfatter på forskellige artikler.
Hvad laver du, når du ikke er på arbejde?
Så er jeg sammen med min familie. Jeg har tre børn og bor i Risskov med min kone, som er museumsinspektør på Gl. Estrup Herregårdsmuseum, og vores to yngste børn – en pige på 8 og en dreng på 12 år. Vores ældste datter døde for fire år siden, da hun var 14 år gammel. Hun var født med en svær hjerneskade, og lægerne troede ikke, at hun ville leve så længe, som hun rent faktisk gjorde. Men hun var meget syg. Det var en svær tid… og det er stadig hårdt…
Ellers går min tid med helt almindelige ting; jeg kører børn til fritidsaktiviteter, ser fodbold med min søn, drikker vin, er sammen med venner og familie, løber i skoven, læser bøger og hører musik. Og går lange ture på stranden med vores hund Molly.
Kan du finde ud af at holde fri?
Ikke altid. Som forsker er man jo så heldig, at man selv kan tilrettelægge sin tid, men til gengæld kan det være svært at slå hjernen fra, når man kommer hjem. Det ligger nok i det at være forsker, at man ikke lige kan slukke for sine ideer og tanker kl. 16. Jeg kan i hvert fald ikke. Som overvismand kan der også være helt konkrete sager, som jeg skal forholde mig til – også selvom det er weekend. Jeg er derfor ikke altid lige god til at holde fri, men jeg prøver og synes faktisk også, at jeg er blevet lidt bedre. Tvivler dog ret kraftigt på, at min familie er enig i, at der er sket fremskridt.
FAKTA
- De Økonomiske Råd består af Det Økonomiske Råd og Det Miljøøkonomiske Råd. Rådene har til opgave at "følge landets økonomiske udvikling" og "belyse samspillet mellem økonomi og miljø".
- De to råd ledes af et fælles formandskab af fire uafhængige økonomer kaldet "de økonomiske vismænd". Formanden for formandskabet kaldes overvismanden.
- Formandskabet for De Økonomiske Råd leverer uafhængige analyser af dansk økonomi. Analyserne fungerer som et uafhængigt indspark i beslutningsgrundlaget for den økonomiske politik (kilde www.dors.dk).
- Læs mere om De Økonomiske Råd
- Læs mere om Michael Svarer