Udmøntning af kandidatreformen på Aarhus BSS

Den 27. juni 2023 blev et bredt politisk flertal enige om en aftale om rammerne for reform af universitetsuddannelserne i Danmark. En større del af uddannelserne skal være kortere og mere erhvervsrettede med henblik på at gøre kandidaterne mere attraktive for arbejdsmarkedet. Det følger desuden af aftalen, at optaget på bacheloruddannelserne reduceres med 8% i 2025, den såkaldte sektordimensionering. Aftalen giver samtidig mulighed for at etablere flere studiepladser på engelsksprogede kandidatuddannelser, hvor der er særlig efterspørgsel fra danske virksomheder.

Efter drøftelser af de forskellige elementer i kandidatreformen og deres indvirkning på fakultetets samlede uddannelsesportefølje, er det besluttet, at vi på Aarhus BSS ser reduktion af studiepladser, fordeling af de ekstra internationale studiepladser og omlægning af kandidatuddannelserne i en sammenhæng. Ambitionen er yderligere at styrke kvaliteten af vores uddannelser, og fastholder den tætte kobling mellem vores uddannelse og arbejdsmarked. 

Dimensionering af bacheloroptag 

Medio august 2024 blev udmøntning af kandidatreformens sektordimensionering på AU offentliggjort. For Aarhus BSS betyder dimensioneringen, at fakultetet skal reducere optaget på bacheloruddannelserne med 218 studiepladser i forhold til det gennemsnitlige optag i 2018-2022. Sammenholdt med optaget i 2023 svarer det til en reduktion på 141 pladser, som fordeles på følgende måde (reduktionen i parentes): HA.jur. (18), HA på BTECH (26), Økonomi (21), Statskundskab og Samfundsfag (43), og Psykologi (33).
Dimensioneringen betyder, at fakultetet fra 2025 har et loft på optag af bachelorstuderende på 2.015.

Alle de berørte uddannelser er reduceret forholdsmæssigt med samme faktor (ca. 14 procent). For at opnå den samme relative reduktion på BTECH, hvor optaget på den dansksprogede HA sættes i bero (36 pladser), øges optaget på den engelsksprogede BScB på BTECH med 10 studiepladser således, at den samlede reduktion bliver på 26 pladser. Det skal samtidig også bemærkes, at der som følge af de tidligere beslutninger vedrørende udflytningen af ITKO fra Aarhus til Herning sker en udvidelse af antallet af studiepladser på BTECH på 117 pladser.  

Flere internationale studiepladser til cand.merc.

Som led i reformudspillet blev det fra politisk side besluttet at give universiteterne mulighed for at oprette flere engelsksprogede studiepladser på kandidatuddannelserne. Universiteterne kan sammenlagt oprette 1.100 ekstra engelsksprogede studiepladser hvert år i perioden 2024-2028 og 2.500 pladser årligt fra 2029. I 2024 er 180 af de engelsksprogede studiepladser tilfaldet AU. Af disse har Aarhus BSS fået halvdelen, og fakultetsledelsen har besluttet at placere dem på den engelsksprogede cand.merc.-uddannelse, i første omgang i Aarhus, men på sigt efter planen både i Aarhus (75 pladser) og i Herning (15 pladser).

Omlægning af kandidatuddannelser

Reformen kræver stadig drøftelser i kandidatudvalget, herunder især i forhold til koordineringen mellem universiteterne, før udvalget kan fremlægge sine endelige anbefalinger for det fremtidige kandidatlandskab i løbet af efteråret 2024.

Vi har set på, hvilke af vores kandidatuddannelser vi vurderer vil have det bedste potentiale for at kunne gennemføre en succesfuld omlægning, herunder også hvor overgangen til arbejdsmarkedet kan forventes at ske på bedste vis. Under drøftelser med medlemmerne i fakultetsledelsen om forskellige modeller for korte og lange kandidatforløb er der især to uddannelser, som vurderes som mest oplagte kandidater for omlægningen, hvor det vil være muligt at lave begge versioner af kandidatforløb. Det drejer sig om de to største kandidatuddannelser på Aarhus BSS: cand.jur. og cand.merc. Cand.merc.jur. og cand.merc.aud. fastholdes dog alene i et 120 ECTS format.

Fakultetet er i løbende kontakt med de øvrige uddannelsesinstitutioner, og udmøntningen af kandidatreformen på Aarhus BSS er i overensstemmelse med de aftaler, der indgået med dekanerne på vores søsterinstitutioner. De endelige beslutninger om omlægningerne foretages selvsagt først i løbet af efteråret, når kandidatudvalgets arbejde og endelig rapport foreligger. Det giver samtidig også fakultetsledelsen mulighed for at forholde os til evt. reaktioner på fakultetet til vores plan for udmøntning af kandidatreformen. 

I forbindelse med overvejelserne om, hvordan der kan laves både kortere og længerevarende kvalitetskandidatuddannelser, vil alle kandidatuddannelserne på Aarhus BSS blive gennemgået i løbet af 2025/2026 med henblik på at skabe kandidatuddannelser med progression og faglig sammenhæng mellem uddannelseselementerne og sikre en passende kandidatuddannelsesportefølje.