TRÆNINGSINTERVIEW BLEV AFGØRENDE FOR SUCCES MED VILLUM YOUNG INVESTIGATOR ANSØGNING

Da Corina-Gabriela Ciobotaru, fellow ved AIAS, AU, søgte Villum Young Investigator 2. gang, blev hun inviteret til interview. Som en del af forberedelsen deltog hun i Forskningsstøtteenhedens træningsinterview med et panel på to tidligere modtagere af et Villum Young Investigator Grant og to rådgivere fra Forskningsstøtteenheden. Det var lærerigt, og hun er sikker på, at det var afgørende for, at hun var så velforberedt til det ’rigtige interview’. Og hun blev belønnet med et Villum Young Investigator Grant.

Fik et lærerigt afslag 1. gang
Corina-Gabriela Ciobotaru søgte et Villum Young Investigator Grant 1. gang i 2021, men blev ikke inviteret til interview. Tiden var dog ikke spildt, for det gav hende meget brugbar erfaring og hun søgte igen i 2022. ’I mit første ansøgningsforsøg fandt jeg ud af, hvad de forventer af en ansøgning. Jeg forsker i matematik og geometri, og det er komplekst stof. 

Så jeg har brugt meget tid på at blive bedre til at formidle det på en forståelig måde, og det er ikke let, fortæller Corina.
Corina gjorde meget ud af at få feedback i skriveprocessen. 4-5 erfarne kolleger læste ansøgningen, og deres kommentarer skærpede og forbedrede ansøgningen, fortæller Corina.’ En rådgiver i Forskningsstøtteenheden gav også feedback og hjalp mig meget i processen. Det er godt med et blik udefra på ansøgningen – det højner uden tvivl kvaliteten’.

Træningsinterview var en vigtig forberedelse
Corina synes, at træningsinterviewet var hårdt, men meget lærerigt. ’Min præsentation var det nemmeste. Det hårde var alle spørgsmålene. De pressede mig og spurgte om alt muligt, som jeg ikke var helt forberedt på. Selvom jeg var lidt oprevet efter interviewet, så var det virkelig godt. Og det betød, at jeg tog hjem og brugte 3 dage på at forberede alle tænkelige spørgsmål. Så det var faktisk fint, at de fik mig til at føle mig lidt ukomfortabel og presse mig med skarpe spørgsmål, siger Corina. 

Forberedt til fingerspidserne, da det blev alvor
Til det rigtige interview var Corina helt klar og skarp. ’Jeg følte mig meget forberedt til interviewet og var derfor rimelig afslappet i situationen. Jeg kunne svare med overskud og kunne give mange eksempler. Det var en virkelig god følelse, siger hun. Corina mener, det var helt afgørende for det gode resultat – et Villum Young Investigator Grant – at hun benyttede sig af muligheden for at få feedback fra kolleger og en rådgiver i Forskningsstøtteenheden samt blev presset til prøveinterviewet. Så hendes råd er: Tag imod al den feedback og hjælp, som du kan få. Din ansøgning og din performance til det afgørende interview bliver kun bedre.

Kort om prøveinterview
FSE arrangerer prøveinterviews for de ansøgere, der bliver inviteret til interview hos fonden. Formålet med prøveinterviewene er, at ansøgerne får mulighed for at teste deres præsentation og øve sig i at svare godt på fondens (kritiske og uventede) spørgsmål. Prøvepanelet består af 2 tidligere Villum Young Investigator bevillingsmodtagere og 1-2 forskningsrådgivere fra FSE. Vi kopierer formatet for det rigtige interview hos fonden, så de to situationer ligner hinanden så meget som muligt. Ved Villum Young Investigator er det 15 minutters præsentation fra ansøger efterfulgt af 15 minutters spørgsmål fra panelet og diskussion – særligt mellem ansøger og grantees. Herefter følger så 20-25 minutters meta-snak om indhold, præsentationsteknik, hvad der gik godt, hvad der kunne gøres bedre, etc.

Seks ansøgere fra AU (4 kvinder og 2 mænd) blev inviteret til interview og deltog derfor i et prøveinterview. To fik et grant.

Læs mere om Villum Young Investigator modtagerne her.

Kontakt Forskningsstøtteenheden, hvis du har spørgsmål ang. ekstern finansiering.