Når vi er på afstand af hinanden, har vi brug for hyppigt at ”tjekke ind”. Lange møder egner sig dog ikke til det virtuelle format, hvor vi anstrenger os mere i mødeformen. Korte, hyppige møder er med til at fastholde et kollegialt tilhørsforhold, motivation (for opgaverne og samarbejdet), sætte retning, skabe mening og koordinere.
Når vi ikke mødes på gangen eller ved kaffemaskinen, er der behov for at ”mødes uformelt” på anden vis i tillæg til de mere formelle faglige og opgaveorienterede møder. Kaffemøder skal ikke nødvendigvis initieres af dig som leder, men du skal være tydelig om, at du inviterer til, at de afvikles. Du kan sætte rammen – og kollegaerne kan være med til at fylde dem ud.
Det er vigtigt, at der på forhånd er udsendt en dagsorden, så alle kender formålet og derfor kan spille nyttigt ind i denne. Hvis det er en dagsorden med flere punkter, må denne gerne indeholde formål, forberedelse og form til hvert punkt.
Det kan desuden være nyttigt at aftale et virtuelt kodeks:
Når du som mødeleder og -deltager vælger det virtuelle mødeformat, kan du finde støtte på AUs hjemmesider:
Er du mødeleder, kan du evt. have en med-mødeleder på mødet, som kan tage sig af det tekniske under mødet, eller som (ved hybridmøder) kan hjælpe som mødeleder for de fysiske grupper ved gruppearbejde i ”breakout rooms”. Så kan du som mødevært have bedre fokus på selve mødet og dagsordenen.
Sådan forbereder gruppen, der er fysisk sammen, sig
Sådan forbereder de virtuelle deltagere sig
Den non-verbale kommunikation skal være tydeligere og stærkere på virtuelle møder. Man kan ikke på samme måde som på fysiske møder aflæse mimik, tonefald eller kropssprog. Det er derfor god ”mødedeltagelse/”medledelse”, at mødedeltager tydeligt tilkendegiver, at man ”er med”, ”er enig” eller gerne vil have ordet. Det bør du som leder sætte rammen for.
På virtuelle møder skal indlæg være korte og præcise. Vi taber lettere ”lytte-lysten” end på fysiske møder – og virtuelle møder har brug for flere ”sceneskift” (forskellige taler, deling af materiale på skærmen, break out-sessions mv.)
Det er altid en god idé at evaluere møder – fysiske såvel som virtuelle. Eksperimenter med forskellige metoder og ideer.
Hold fokus på: Giver møderne det udbytte, vi håbede på, eller bør vi justere på noget?