Fra grøn forskning til big business

Forretningsmuligheder gemt i universiteternes forskning skal vækkes til live til gavn for den grønne omstilling og virksomhedernes konkurrenceevne. Med 10 mio. kroner i ryggen fra Industriens Fond, bliver det nye projekt "Deep Green Innovators" nu sat i gang for at bringe den grønne forskning ud i erhvervslivet.

Det nye projekt skaber iværksætterteams bestående af talentfulde studerende, erfarne forskere og erhvervsfolk med relevant ekspertise.

Danske universiteter er førende inden for dybdegående forskning, men vejen fra laboratoriet til markedet kan være lang og besværlig. Netop her vil Deep Green Innovators nedbryde forhindringer med nye samarbejdsmodeller og kanaler mellem forskere, iværksættere og erhvervsliv.

"Danske forskere er blandt verdenseliten, men de forlader sjældent en akademisk karriere for at starte virksomheder. Derfor skaber vi nu nye kanaler til at omsætte dybdegående forskningsindsigter til kommerciel succes,"

siger Lone Ryg Olsen, erhvervsdirektør ved Aarhus Universitet, hvor Deep Green Innovators ledes fra.

Nye veje til løsninger

Det betyder konkret, at Aarhus Universitet, Copenhagen Business School og Aalborg Universitet i regi af Deep Green Innovators vil fungere som national dansk katalysator for at skabe en stærkere forbindelse mellem universitetssektoren og erhvervslivet og opfinde en helt ny metode til at løfte innovationen ud fra landets universiteter. Et af hovedelementerne i projektet er et nyt greb, der består af oprettelsen af 75 specialiserede iværksætterteams bestående af talentfulde studerende, erfarne forskere og erhvervsfolk med relevant ekspertise.

Sammen skal de så frøene til nye virksomheder, og ambitionen er, at mere end 30 startups ser dagens lys som følge af projektets aktiviteter.

"Fremgangsmåden kan give forskere mulighed for at forfølge deres passion for forskning, samtidig med at de bidrager til løsninger på samfundets udfordringer. Det er en mulighed for dem at engagere sig i iværksætteri uden at forlade den akademiske verden,"

siger Lone Ryg Olsen.

Derudover skal projektet også bygge bro ud til 40 etablerede virksomheder, der dermed får gavn af den unikke forskning ved hjælp af fageksperter eller studerende.

Grønne løsninger i centrum

Det skarpe fokus på grøn teknologi og den aktive involvering af både universitetssektoren og erhvervslivet er baggrunden for Industriens Fonds opbakning. "Videnskab er en vigtig driver bag fremtidens løsninger. Også når vi taler grøn omstilling og bæredygtig produktion. Men nyskabende teknologier gennemgår en lang modningsproces, inden de kan overleve på markedsvilkår, og den proces kræver flere forskellige fagligheder," siger Thomas Hofman-Bang, der er adm. direktør i fonden, og fortsætter:

"Her kan Deep Green Innovators byde ind med relevante kompetencer og sikre, at vi forløser det store uudnyttede potentiale, der er ved at gøre mere forskning til forretning, der kan bane vejen for flere danske vækstvirksomheder baseret på grønne løsninger."

Læs mere om projektet her

Mere information:
Phine Kjær Wiborg, 
Projektleder på Deep Green Innovators og forretningsudvikler ved Aarhus Universitet.
Mail: pw@au.dk
Telefon: 31 79 80 63 

Anders Brandtoft
Presse- og kommunikationschef i Industriens Fond
Mail: ab@industriensfond.dk
Telefon: 33 37 62 30


Fakta om Deep Green Innovators

  • Støttes af Industriens Fond med knap 10 millioner kroner. 
  • Satsningen bliver ledet af Aarhus Universitet i samarbejde med Copenhagen Business School og Aalborg Universitet. 
  • Projektet har hjemme i iværksætterhuset The Kitchen ved Aarhus Universitet. 
  • Målet er at skabe nye forretningsidéer og vækstvirksomheder baseret på forskning i komplekse grønne teknologier eller unikke videnskabelige indsigter. 
  • Det skal for eksempel imødekomme klimakrisen eller skabe innovation inden for grøn energi og bæredygtig fødevareproduktion.

Grønne succeser

Interessen for akademisk og teknologitungt iværksætteri blomstrer på flere af de danske universiteter. 

For eksempel hos iværksætterhuset The Kitchen ved Aarhus Universitet, hvor næsten 500 forskere og studerende hver dag arbejder på at omsætte videnskabelige indsigter til bæredygtige forretningsmodeller. 

Dermed lægger de sig i slipstrømmen af grønne succeser som biotek-virksomheden Norfalk, grundlagt af to kemistuderende, som har udviklet en innovativ metode til produktion af surfaktanter – nøglen til bæredygtige rengøringsmidler. 

Eller Textile Change, en startup-virksomhed fra Aarhus Universitetet, som stræber efter at transformere tekstilindustrien ved at genbruge tekstilaffald til produktion af nye materialer.