Vi skal styrke universitetsinnovationen med iværksætterstrategien

Vores universiteter er anerkendte for forskning. Det skal vi blive endnu bedre til at omsætte til nye løsninger og entreprenørskab. Lyder det fra erhvervsdirektør Lone Ryg Olsen fra Aarhus Universitet og Sine Linderstrøm, chef for SMV og iværksætteri i Dansk Industri.

Ifølge innovationslederne kan regeringens kommende iværksætterstrategi vise sig at være afgørende for fremtidens vækstvirksomheder.

Bragt i Børsen 11/02/24

Danmark har længe været en bastion for stabilitet og vedholdenhed inden for økonomisk vækst.

Vores største virksomheder har en gennemsnitsalder på imponerende 88 år, hvilket placerer dem hele 26 år foran det europæiske gennemsnit. 

Men de afslører også en udfordring: Vi har ikke formået at fastholde og støtte unge virksomheder tilstrækkeligt, så de kan vokse og bidrage til en markant sænkning af den gennemsnitlige virksomhedsalder. På den globale scene ser vi Kina og USA overhale os med en række succesfulde virksomheder, der blot er blevet grundlagt inden for de seneste årtier. 

Håb og løsninger
Det rejser et vigtigt spørgsmål om vores egen tilgang til virksomhedsvækst og innovation, som vi må tage alvorligt, hvis vi ønsker at forblive konkurrencedygtige.

Men der er håb og løsninger at finde i vores akademiske institutioner. Vores universiteter er anerkendte for forskning på det allerhøjeste niveau, der nu i stigende grad omsættes til nye løsninger og entreprenørskab. 

Besøger du et dansk universitet i dag, vil du opleve fysiske iværksætterhuse, hvor forskere og studerende, tændt af iværksætteri, samles for at realisere deres forretningsidéer.

Med støtte fra professionelle forretningsrådgivere, rekrutteret fra erhvervslivet, skabte det akademiske miljø alene sidste år 1000 nye virksomheder.

Kæmpe potentiale
Universitetsiværksætterne er kendetegnede ved at drive mindre virksomheder i opstartsfasen, men opnår hurtigere vækst end sammenlignelige virksomheder senere i levetiden. De opnår større omsætning og skaber flere job end øvrige iværksættere over tid.

Men selv med al dette potentiale står de videnskabelige iværksættere over for en fælles udfordring. 

De mangler risikovillig kapital i vækststadiet. Uden tilstrækkelig finansiering er der en reel fare for, at iværksætterne søger mod udlandet i jagten på en mere dristig økonomisk støtte. 

 

“Indsatsen kræver, udover iværksætterstrategien, at forskningspolitikken prioriterer stabilitet og langsigtet støtte i form af specifikke innovationsmidler

På den måde risikerer Danmark at forblive en succesfuld innovationsfabrik – uden at høste frugterne af al den fremragende forskning og talent, som landet besidder.

Regeringens kommende iværksætterstrategi kan derfor vise sig at være afgørende.

Med et kombineret fokus på samarbejde mellem universiteter og erhvervslivet kan strategien åbne dørene for et nyt kapitel af dansk innovation og forretningsudvikling. Det er eksempelvis oplagt at bringe investorerne tættere på de nystartede virksomheder i deres tidlige udviklingsfase. 

Det kan minimere risikoen for fejlslagne investeringer i forskningsbaseret forretningsudvikling, som ofte følger en alternativ vækstkurve. I denne sammenhæng spiller initiativer som Open Entrepreneurship en vigtig rolle. 

Et nytænkende tiltag, hvor aktører fra erhvervslivet og universitetssektoren er gået sammen om at modne forskning og banebrydende teknologi til kommerciel forretning.

Ikke mere stop-and-go 
For universitetsbaserede virksomheder udgør et væsentligt bidrag til danske arbejdspladser og økonomisk vækst. 

Eksempelvis beskæftigede 2.000 iværksættervirksomheder udsprunget fra Aarhus Universitet, Copenhagen Business School, Syddansk Universitet, Danmarks Tekniske Universitet og Københavns Universitet i 2019 mere end 9.300 fuldtidsansatte og havde en samlet omsætning på 12,6 mia. kr.

Og så er universiteterne end ikke oppe i højeste gear endnu. Der ligger stadig et kæmpe potentiale bag de akademiske mure, som vi kan tappe ind i.

Indsatsen kræver, udover iværksætterstrategien, at forskningspolitikken prioriterer stabilitet og langsigtet støtte i form af specifikke innovationsmidler. Kortsigtet projektstøtte og stop-and-go-løsninger er ikke tilstrækkelige. 

Lad os handle nu og sikre, at universiteternes kreative ildkraft bliver den nøgle, der åbner dørene til fremtidens løsninger. 

Det er ikke bare en investering i i dag, men i en bæredygtig fremtid for Danmark som en global innovationsleder.