Sådan får du succes med Marie Skłodowska-Curie Actions Fellowship

Modtagerne af Marie Skłodowska-Curie European Postdoctoral Fellowships er fundet. Nu deler de ud af deres erfaringer med at søge den prestigefulde individuelle bevilling, hvor succesraten er høj på Aarhus BSS, hvor 2 ud af 6 ansøgere blev belønnet i runde 2021. Bevillingen er rettet mod postdocs, adjunkter og lektorer.

Barn for enden af en stor trap Foto: Unsplash
Et vigtigt skridt på vejen mod at hente Marie Skłodowska-Curie-bevillingen er AU’s tilbud om at deltage i en masterclass. Foto: Unsplash
Nickolas Gagnon Foto: AU
Nickolas Gagnon Foto: AU
Hanna Fromell
Hanna Fromell Foto: Privat

”Jeg er enormt glad for at modtage denne bevilling. Det føles virkelig godt! Jeg har været med på andre ansøgninger før, men det føles stort selv at være PI for første gang. At jeg er juniorforsker og får det store ansvar, det er meget spændende,” siger adjunkt i økonomi Hanna Fromell, som modtog Marie Skłodowska-Curie European Postdoctoral Fellowship til projektet Intra House Decisions.

Også adjunkt Nickolas Gagnon fra Institut for Økonomi modtog bevillingen på ca. 215.000 Euro (svarende til 1,6 millioner kroner) til projektet ECO DISC.

Det giver en succesrate på 33% på Aarhus BSS, hvilket er højere end tallene for AU og Danmark, som begge ligger på 19,6%. Succesraten i Europa er til sammenligning 15%. 

Hjælp at hente fra universitetets masterclasses

De to nye fellows er enige om, at et vigtigt skridt på vejen mod at hente bevillingen er AU’s tilbud om at deltage i Marie Skłodowska-Curie Master Class. Det dækker over en serie workshops, hvor man videndeler, bliver klædt på og hører om best practice i forhold til at udforme en god ansøgning. Forskningsstøtteenheden, som står for disse masterclasses, oplyser deltagerne om de formelle krav og forventninger til ansøgningen, men mellem linjerne giver de også lidt ekstra info om, hvad det er godt at gøre for at øge chancen for succes.

Nickolas Gagnon, som tidligere har søgt en Marie Skłodowska-Curie Individual Fellowship (det tidligere navn på bevillingen) ved et andet universitet, og som var meget tæt på at få den, var ekstra godt forberedt denne gang.

”Jeg bad mange forskellige personer om at gennemlæse min ansøgning. Dem, som havde fået et Individual Fellowship tidligere, og som derfor selv havde gennemgået denne proces, gav den mest brugbare feedback,” siger Nickolas Gagnon og tilføjer:

”Hvis du spørger folk fra andre universiteter om at dele deres ansøgning med dig, så er de ofte villige til at gøre det. Og det er en meget god måde at starte din egen proces på.”

Hanna Fromell fik gode kommentarer på et udkast til projektansøgningen og fremhæver også de andre aspekter af masterclassen som meget givende.

”Masterclassen fungerede superfint. På de to workshops deltog to personer, som tidligere havde fået fellowships, og svarede på vores spørgsmål. Der var også oplæg ved nogle, som sad med i komiteen, og som vidste, hvordan de tænkte, når de tildelte points. Masterclassen satte mig på rette spor og var med til at afstemme mine forventninger til ansøgningsprocessen. Det var vigtigt for mig at kende de forskellige dele af ansøgningen og forstå dem i dybden,” siger Hanna Fromell og præciserer:

”Der er meget fokus på, hvordan man selv kan udvikle sig som forsker, og man skal kunne argumentere for, hvordan værtsinstitutionen vil hjælpe en og løfte en som forsker. For mit eget vedkommende får jeg styrket mine teoretiske kompetencer ved at opholde mig ved Institut for Økonomi i Aarhus.”

Den perfekte kombination af projekt, udvikling og match skal være på plads

Nickolas Gagnon fremhæver også masterclass-forløbet som meget brugbart:

”Forløbet gør det tydeligt, hvad man skal fremhæve i ansøgningen, og det guider dig igennem de forskellige skridt. Du får en forståelse for, at dit projekt ikke er alt i denne ansøgning. Komiteen lægger især vægt på den udvikling, du vil gennemgå som forsker ved at være tilknyttet forskningsmiljøet her på stedet, og hvordan du vil vokse som forsker. Og på den anden side, hvordan universitetet vil drage fordel af det, du bringer med dig til forskningsmiljøet.”

Nickolas Gagnons projekt ECO DISC befinder sig i krydsfeltet mellem ’economics of discrimination’ og ’eksperimental/behavioural economics’. Ved hjælp af eksperimenter skal han udvikle nye redskaber til at måle moralske idealer og sociale normer om diskrimination. Nickolas har allerede planer om at gøre brug af fakultetets COBE Lab i den forbindelse.

I sit projekt Intra House Decisions vil Hanna Fromell trække på den faglige bredde, der er på Institut for Økonomi. Projektet handler om ghanesiske kvinder og mænds ansvarsområder i husholdningen og stiller spørgsmålstegn ved, om det er så enkelt, som at kvinderne bruger penge på hus og børn samt gerne sparer lidt op, mens mændenes bidrag virker mindre vigtigt, idet de fokuserer på at bruge penge her og nu samt gerne på dem selv.

”Måske har mænd ansvar for områder i familien, som er vanskelige at se, da systemet ikke er tilstrækkeligt udviklet. Jeg vil måle normerne omkring ansvar ved hjælp af eksperimentelle metoder med par i Ghana,” forklarer hun.

Vejledernes erfaringer

Formålet med Marie Skłodowska-Curie Postdoctoral Fellowships er at støtte juniorforskere i deres karrierer. Til at hjælpe dem i denne proces udvælger ansøgerne en vejleder ved værtsinstitutionen, som skal fungere som mentor og rådgive dem om deres forskning og karrierevej. Både vejledere og ansøgere deltager i AU’s masterclass.

”Den støtte, som vi fik fra universitetet, var fantastisk. Det er første gang, jeg har oplevet en så udførlig support til bevillingsansøgninger – og det endda til juniorkandidater,” siger Daniele Nosenzo, som skal være mentor for Nickolas.

Hanna Fromells mentor, professor Alexander Koch, er enig i, at masterclassene er nyttige, og er meget tilfreds med, at Hanna Fromell får mulighed for at blive ved instituttet.

”Hanna bringer noget nyt med sig til instituttet i form af den krydsning mellem development economics og eksperimentel økonomi, som er hendes ekspertise. Hun gentager ikke bare noget, som andre her på stedet også forsker i. Så da der kom en mulighed for at indstille kandidater, benyttede hun lejligheden til at ansøge,” siger han.

På spørgsmålet om, hvorvidt han ville anbefale andre at søge et fellowship, svarer Daniele Nosenzo bifaldende:

”Jeg synes, det er en meget fin og prestigefyldt bevilling. Det er helt sikkert noget, som vi vil holde øje med i fremtiden,” afslutter Daniele Nosenzo.

Yderligere info:
Marie Skłodowska Curie Postdoctural Fellowship er et mobilitetsprogram/karriereudviklingsforløb målrettet forskere, som har opnået deres ph.d.-grad inden for de seneste 8 år. Bevillingsperioden er 1-2 år.