Udviklingssamtalen er særligt givende som:
Siden her hjælper dig i gang med GRUS/TUS, men læs med fordel også Inspirationsmateriale til GRUS/TUS, der både giver en beskrivelse af afviklingen trin for trin, forslag til spørgsmål og et metodekatalog.
Som leder har du ansvar for selve samtaleprocessen og styringen af den. Overvej disse spørgsmål, før du går i gang med at planlægge samtalen:
1. Hvad er formålet med at afholde mødet?
2. Hvad skal udbyttet være?
Hvis gruppemedlemmerne ikke er vant til at samtale og reflektere sammen i en gruppe, er det en fordel med en styret samtale med klar struktur. Du bør overveje følgende:
Skemaet her opsummerer, hvad du skal have styr på i forberedelsen:
Sørg også for en tydelig og god rammesætning, inden I går i gang. Sæt 10-15 minutter af til rammesætning og formuler dig klart og tydeligt. Brug skemaet nedenfor og evt. IDOART-modellen (s. 8) til at lave en god rammesætning.
Oprids indledningsvis klare og enkle spilleregler for samtalen. Det er med til at sikre, at alle føler sig trygge og ønsker at deltage i samtalen. Et typisk regelsæt for GRUS/TUS kan være:
For at sikre en god og konstruktiv dialog i gruppesamtalen anbefales det at gennemføre samtalen ud fra en positiv vinkel. Det betyder ikke, at man kun skal fokusere på de positive oplevelser. Det er vigtigt at tale om fejl og afvigelser på en konstruktiv måde, f.eks. at fokusere på, hvad det er, man ønsker, der skal være anderledes.
Som afslutning på samtalen, kan I drøfte, hvordan I kommer godt videre herfra. Drøft eventuelt:
Når samtalen rundes af, er det også en rigtig god idé at evaluere selve samtalen. Drøft eventuelt: