AU's Grønne Guide: Mad og drikke

Både under frokosten og i kaffepausen kan du træffe bæredygtige valg.

AU-fakta

I august 2022 blev vegetarisk mad som udgangspunkt standardvalget ved bestilling af forplejning til møder og konferencer, som er finansieret af AU. 
Læs mere om indsatsen her.


Service

 

Mad og drikke kræver kopper, tallerkener, bestik og indpakning. Du kan hjælpe miljøet på vej med nogle enkle valg.

  • Du kan bruge almindeligt service frem for engangsservice, når det er muligt. 
  • Du kan minimere dit affald ved fx at genbruge dine plasticposer eller bruge genanvendelige bokse til din mad. En anden mulighed er at anvende bivokspapir, der ikke belaster miljøet som fx stanniol.
  • I alle kantiner på campus kan du anvende din egen termokop, når du tanker kaffe fra kaffeautomater og beholdere. Ofte skal du endda betale mindre, end hvis du købte et papkrus hertil.

Vidste du, at ...

 når affald bliver smidt i naturen og i byerne, kan det være flere hundrede år om at blive nedbrudt. Fx. kan en ispind tage ti år om at blive nedbrudt og et plasticsugerør 400 år. 

AU-fakta

AU ønsker at mindske omfanget af restaffald og øge andelen af affald, der genanvendes. I 2023 vil alt affald på AU derfor blive sorteret i minimum fem kategorier, så eksempelvis dåser, plast, glas og papir kan genanvendes.


Minimer madspild

 

I mange kantiner på campus sælges der mad sidst på dagen, som du kan tage med hjem og på den måde være med til at minimere madspild. I flere kantiner kan du også købe maden lidt billigere, hvis den er tæt på udløbsdatoen.

Vidste du, at ...

hakket oksekød (med 5-10% fedt) udleder 34,19 kg. CO2e pr. kilo oksekød, mens kyllingebryst udleder 3,44 kg. CO2e pr. kilo kyllingebryst og hakket grisekød (med 5-10% fedt) 2,90 kg. CO2e pr. kilo grisekød. Til sammenligning udleder kartofler 0,36 kg. CO2e pr. kilo kartofler og kidney bønner udleder 1,05 kg. CO2e pr. kilo bønner.

AU-fakta

Ved nye kantineudbud stiller AU øgede klimakrav i udbudsmaterialet for at sikre et bæredygtigt udvalg af madvarer til universitetets ansatte og studerende.