Der er flere ting, du kan gøre, for at minimere CO2-udledningen, når du arbejder med gasser. Her på siden finder du 6 gode råd til, hvordan du kan arbejde mere grønt, når du håndterer gasser i laboratoriet.
For at mindske klimapåvirkningen ved brug af gasser i laboratorierne er det vigtigt, at du bruger AU’s indkøbsaftale med leverandørerne. Disse har forpligtet sig i forhold til klima og bæredygtighed og forsøger at minimere klimapåvirkningen igennem gassernes livscyklus, så de bliver mere bæredygtige. Leverandørerne har således lavet flere tiltag for at bruge vedvarende energi under gasproduktionen samt grøn brændstof/ miljøkompensering under transport.
når du via rammeaftalen køber flaskegas, som indeholder nitrogen, oxygen, argon, kuldioxid eller blandinger af disse gasser, så køber du en klimasmart gas, der er produceret vha. vedvarende energi fra vind- og vandkraft i Norden. Og der CO2-kompenseres for udledninger på transporten mellem produktionsanlæg og fyldestationerne.
Køb kun gasser i de mængder, du skal anvende.
Ved at indstille dine apparaturer mest optimalt, kan du også reducere miljøpåvirkningen, fx ved at:
Ved apparatur/opstillinger, som bruger meget gas (fx Nitrogen), kan du overveje at bruge en gasgenerator, så du undgår bestilling, levering samt håndtering af gasflasker.
Hvis faciliteterne tillader det, kan man inkorporere en gasstreng laboratorierne (især aktuelt, hvis I står foran en renovering af bygningerne). Når flere er opkoblet på samme flaske, minimeres antallet af nødvendige flasker. Samtidigt bliver det mere sikkert for alle brugerne i laboratoriet, da gasflaskerne fjernes fra laboratoriet.
Minimér antallet af bestillinger/leveringer af gas, når det er muligt, fx ved at have et gaslager, hvis faciliteterne tillader det.
Kontakt altid en arbejdsmiljørepræsentant fra AU ved spørgsmål eller større ændringer/tiltag.