Rektor: Det er jer, der er universitetet

Aarhus Universitets 94-års fødselsdag blev fejret med både eftertanke og fest, da Aulaen og Musikhuset traditionen tro dannede ramme om årsfesten, mens de studerende holdt Danmarks Største Fredagsbar og Idrætsdag i Universitetsparken. Se videoer med talerne og læs om alle prismodtagerne her.

Årets æresalumne Vibeke Brix Christensen med rektor Brian Bech Nielsen.
”Jeg er nogle gange blevet mødt med holdningen om, at nu må jeg vælge mellem det akademiske og det humanitære. Men jeg har valgt, og jeg har valgt begge dele,” siger børnelæge Vibeke Brix Christensen, der er årets æresalumne. Her sammen med rektor Brian Bech Nielsen. Foto: Søren Kjeldgaard
Modtager af Undervisningsprisen professor Gerth Stølting Brodahl
Han har tre gange vundet prisen som Årets Underviser på Institut for Datalogi og tre gange sejret i studenterforeningen TÅGEKAMMERETs konkurrence 'Verdens Kedeligste Foredrag'. Som dog er alt andet end kedeligt. Professor Gerth Stølting Brodal modtager nu AU's Undervisningspris. Foto: Søren Kjeldgaard
Modtager af Forskningsformidlingsprisen Michael Bang Petersen
"Vi må ikke tage tilliden for givet. Vi er nødt til at investere i at fastholde og skabe tillid". Modtager af Forskningsformidlingsprisen, Professor Michael Bang Petersen, holdt årets festforelæsning. Foto: Søren Kjeldgaard
Dronningens 5 legatmodtagere sammen med prorektor Berit Eika
Dronningens 5 legatmodtagere sammen med prorektor Berit Eika. Foto: Lars Kruse
Årsfesten i år var Connie Hedegaards sidste som bestyrelsesformand. Hun forlader posten 1. december. Foto: Lars Kruse
Koret Vocal Line stod for det musikalske indslag i Aulaen. Foto: Lars Kruse

”Hvis vi på universiteterne skal skrue endnu mere op for vores samfundsbidrag – og det skal vi! Så skal vi skrue op for samarbejdet og finde løsninger i fællesskab. Men der er behov for at gå videre end det. Vi skal udvide samarbejdet til også at omfatte professionshøjskolerne og erhvervsakademierne. Og vi skal have det politiske system med”.

Sådan lød det, da rektor Brian Bech Nielsen fredag d. 9. september holdt sin tale til Aarhus Universitets 94-års fødselsdag for medarbejdere og samarbejdspartnere i Aulaen. Rektor Brian Bech Nielsen understregede, at AU skaber løsninger til gavn for samfundet takket være de dygtige og dedikerede medarbejdere og de fantastiske studerende:

”Universitetet består ikke af smukke bygninger. De er kun rammer. Universitetet – det er jer. En varm tak for jeres fornemme indsats i det forgangne år”, sagde Brian Bech Nielsen i sin tale.

Se video med rektor Brian Bech Nielsens tale

Bestyrelsesformand Connie Hedegaard: Mindre "dem og os"

Bestyrelsesformand Connie Hedegaard holdt for sidste gang åbningstalen til universitetets årsfest med en lille stikpille til den polariserede politiske debat om universiteternes rolle i samfundet:

”Alle danskere har gavn og glæde af det, der foregår på universiteterne. Politikerne skal væk fra at tænke så meget på dem og os", sagde Connie Hedegaard. 

Se video med bestyrelsesformand Connie Hedegaards tale 

Årets æresalumne Vibeke Brix Christensen: Lægeløftet kender ingen grænser

Årets æresalumne 2022 er børnelæge Vibeke Brix Christensen, der er ph.d. og dr.med. fra Aarhus Universitet. Som engageret i Læger uden Grænser har hun bidraget til at forbedre børns vilkår i alverdens brændpunkter og har bl.a. taget initiativ til forskningsprojektet Treatfood, hvor hun og hendes forskerhold udviklede en opskrift, så man nemt og billigt kan give de rigtige kosttilskud til de millioner af børn i verden, som er moderat underernærede. 

”Tak til Aarhus Universitet for at give mig redskaber til at kunne række en hjælpende hånd ud på en menneskelig, professionel og ordentlig måde. Tak for at give mig mulighed for at række denne anerkendelse og dette vigtige signal videre til mange studerende om, at man godt kan kombinere det kliniske, det akademiske og det humanitære. Tak fordi I ikke er ligeglade”, sagde Vibeke Brix Christensen i sin tale.

Se Vibeke Brix Christensens tale 

Læs portræt af Vibeke Brix Christensen

Se video med Vibeke Brix Christensen

Årets studentertaler Carla Isabella Malouie: Jeg er blevet til en racehest

Psykologistuderende Carla Isabella Malouie opfordrede gennem en analogi mellem studerende og raceheste tilhørerne i Aulaen til at være opmærksomme på de vilkår, der gør de studerende præstationsorienterede, stressede og angste:

”Jeg er med på, at vi ikke kan ændre hele samfundet over et glas vin lige nu og her. Men hvis vi taler sammen, tror jeg på, at vi kan finde modet til at skabe bedre betingelser for de studerende. Derfor er min opfordring for i aften: Tal med en rigtig studerende. Stil nysgerrige spørgsmål, og lyt efter, når de kommer med indspark til uddannelsessystemet. For det er de studerende – og kun de studerende – som ved, hvordan det er at læse det, de gør lige nu”, sagde Carla Isabella Malouie og høstede et langt bifald fra Aulaen

Se video med årets studentertaler Carla Isabella Malouie

Andre udnævnelser og priser

Gerth Stølting Brodal, professor i datalogi, modtager Aarhus Universitets Jubilæumsfonds Undervisningspris 2022

Michael Bang Petersen, professor i statskundskab, modtager Aarhus Universitets Jubilæumsfonds Forskningsformidlingspris 2022

Følgende 4 blev udnævnt til æresdoktorer:

Professor Anna Tsing (Arts)
Professor Jeffrey Smith (Aarhus BSS)
Professor Michael Baumann (Health)
Professor Milica Stojanovic (TECH og NAT)

Læs mere om æresdoktorerne

Følgende 5 modtog Dronning Margrethe II’s rejselegat:

Mathilde Vestergaard Meyer, ph.d.-studerende i arkæologi
Ida Vidar Kristensen, kandidatstuderende i statskundskab
Johanne Jul Elnegaard, kandidatstuderende i medicin
Sebastian Loeschcke, kandidatstuderende i datalogi
Mark Meyer, kandidatstuderende i Byggeri

Læs mere om rejselegatmodtagerne