Advisory Board - et blik udefra på Arts
Fakultetsledelsen på Arts fik 26.-27. maj 2016 lov til at afprøve sine tanker på fakultetets internationale Advisory Board – der ser Arts som et robust og fagligt stærkt fakultet.
Kvalitetssikringssystem for uddannelser, institutionsakkreditering, samarbejde mellem beslægtede fag, forskningssatsninger og forskningsorganisation. Det var centrale diskussionstemaer på årets to dages-møde med Arts’ Advisory Board, der fortrinsvis består af ledere fra europæiske universiteter samt danske erhvervs- og uddannelseseksperter.
Spørgsmål til uddannelsesområdet
Den første dag var centreret om uddannelsesspørgsmål, og bød blandt andet på en drøftelse af AU’s kvalitetssystem i lyset af den forestående institutionsakkreditering. Rådgivningspanelet lagde vægt på vigtigheden af, at kvalitetssystemet for uddannelser ikke kun har fokus på kvalitetssikring, men også på videreudvikling og yderligere styrkelse af uddannelserne.
Fakultetet præsenterede også sine planer om et tættere samarbejde med erhvervssprog fra BSS, sammenlægning af beslægtede uddannelser og en øget synergi indenfor områdestudier og sprog. Rådgivningspanelet diskuterede bl.a., hvordan disse uddannelser bliver konkurrencedygtige, og hvilket fremtidigt arbejdsmarked de skulle rette sig mod. Flere betonede vigtigheden af de bærende fagligheder i sådanne linjeprægede uddannelser.
Til planerne om et nyt folkeskolecenter udtrykte Rådgivningspanelet anerkendelse af de strategiske ambitioner og af den samfundsmæssige betydning, centret kan få både nationalt og internationalt.
Forskningssatsninger og organisering
Andendagen var fokuseret på forskningstemaer. Rådgivningspanelet blev præsenteret for de indkomne forslag til fakultetsforskningssatsninger, og bidrog bl.a. med et internationalt perspektiv på de forskningstendenser, som lå bag forslagene. Der udspandt sig desuden en diskussion af, hvilke organisatoriske former, som bedst muligt kan understøtte forskningsudviklingen på fakultetet.
Som under rådgivningspanelets tidligere besøg var dagsordenen igen præget af fakultetets største og mest aktuelle udfordringer. Også denne gang ansporede det til en åben og levende drøftelse. Dekan Johnny Laursen takkede alle for således at ruste fakultetet til at finde de bedst mulige løsninger i en tid med store opgaver. Drøftelsen var ikke mindst præget af fakultetets langtidsplaner. Rådgivningspanelet bidrog også her med gode spørgsmål, råd og nye perspektiver – og høje forventninger til Arts’ faglige udvikling i de kommende år.
”Vi præsenterede panelet for fakultetets langtidsplan og strategien for, hvordan vi vil imødegå de indtægtstab, som vi står overfor på grund af blandt andet besparelser og dimensionering. De vurderer, at Arts har et stærkt fagligt og økonomisk udgangspunkt og robusthed til at tilpasse sig de nye vilkår. De har også tiltro til, at fakultetet trods aktivitetsnedgangen på uddannelsesområdet kan fortsætte fremgangen med hensyn til kvalitet i uddannelse og forskning,” noterer dekanen, som flere gange på mødet havde lejlighed til at understrege fakultetets vilje til – på trods af de hårde økonomiske vilkår – at fastholde en ambitiøs videnskabelig og uddannelsesmæssig kvalitetsdagsorden.
Medlemmer af Advisory Board, Faculty of Arts
- Astri Andresen, Professor in History, University of Bergen
- Wiljan van den Akker, Vice-rector for Research, Utrecht University
- Janis Jeffries, Professor of Visual Arts, Goldsmith Digital Studios, University of London
- Fred de Vries, Strategic consultant, Education & Research, Fontys Universty of Applied Sciences, The Netherlands
- Christoph Lindner, Professor of Media and Culture and Director of the Netherlands Institute for Cultural Analysis, University of Amsterdam
- Niels Christian Nielsen, Board Director, San Francisco
- Roger Säljö, Professor of Educational Psychology, the University of Gothenburg, Sweden
- Philip Morris, Senior Research Development Manager, Arts and Humanities, University of York
- Anne-Birgitte Rasmussen, Chariman, The Danish Association of Upper Secondary Schools
- Jürgen Barkhoff, Professor of German and Director of the Trinity Long Room Hub Arts and Humanities Research Institute, University of Dublin
Fakta
Fakultetets Advisory Board rådgiver dekanen og fakultetsledelsen på en række områder:
- Fakultetets mission og kerneopgaver, strategier og handlingsplaner i relation til forskning og uddannelse
- Udbuddet af uddannelser og videreudviklingen af samme
- Den interne fordeling af midler
- Organisationsstruktur
- Vores globale orientering og andre strategiske samarbejder
Fakultetets Advisory Board mødes efter planen én gang årligt.