Arkæologiprofessor modtager pris på Uppsala slot

Professor emerita Else Roesdahl har modtaget en svensk akademipris for hendes fremragende forfatterskab om den skandinaviske vikingetid og middelalder

Prismodtager, professor emerita Else Roesdahl

-Det er altid dejligt og en stor opmuntring at få sådan en anerkendelse. Og jeg er specielt glad for denne pris fra Uppsala, som jeg har haft så meget samarbejde med gennem tiden, både i min forskning og i uddannelsen af vore ph.d.-studerende.

Sådan siger professor Else Roesdahl om den pris, hun netop har modtaget på slottet i Uppsala. På slottet mødes hver år det Kungl. Gustav Adolfs Akademien, der har til opgave at støtte forskning i svensk folkekultur. I år markerede akademiet sit 80 års jubilæum på en aften med foredrag og uddelinger af en række priser. Else Roesdahl modtog prisen fra Torsten Janckes minnesfond for sin forskning i og arbejde med at formidle Skandinaviens vikingetid og middelalder til den brede offentlighed.

Ind i vikingernes verden

Else Roesdahl har arbejdet med at skabe et helhedsbillede af de vikinger, der udover plyndringstogter i store dele af den dengang kendte verden jo også havde sine egne politiske forhold, arkitektur, dragter, tro og i det hele taget sin egen kultur. Det har hun beskrevet i bogen Vikingernes verden, der er udkommet på otte sprog, ligesom hun blandt meget andet har været projektleder for en udstilling i Paris, Berlin og København, der trak et rekordstort antal besøgende ind for at se historien om Norden og Europa fra år 800 til år 1200.

Selvom der bliver sat pris på hendes indføring i vikingernes verden og selvom hun egentlig er gået på pension, betyder det ikke, at Roesdahl har stoppet bogudgivelserne – eller forladt vikingetiden og middelalderen:

– jeg arbejder for tiden på at afslutte et projekt om verdens største vikingeborg Aggersborg, der ligger ved Limfjorden. Det er sammen med kolleger fra Aarhus Universitet og Nationalmuseet. Bagefter skal jeg gøre en bog færdig, som jeg selv er ved at skrive, om Danmark fra sen vikingetid til Valdemarstiden, fortæller Else Roesdahl.