Netværk for kønsforskning styrkes yderligere
Hidtil har GIR (Gendering in Research Network) været tilknyttet og finansieret af Interacting Minds Centre, men de næste to år styrkes det yderligere til gavn for alle med interesse for kønsforskning på Aarhus Universitet
Netværket, Gendering in Research Network (GIR), blev startet af ph.d. Lea Skewes for halvandet år siden og tilknyttet Interacting Minds Centre med det formål at samle og tiltrække både forskere og studerende med interesse for kønsforskning og kønsspørgsmål.
“Vi har støt og roligt bygget vores netværk op i den forløbne tid og afholdt en lang række spændende seminarer med vidt forskellige oplæg om kønsforskning,” fortæller ph.d. Lea Skewes, der sammen med ph.d.-studerende Theresa Amman har stået i spidsen for seminarerne, der er blevet afholdt hver måned.
100 tilknyttet netværket
Netværket har i dag tilknyttet over 100, som både tæller studerende og forskere, og med en nylig refinansiering fra universitetsledelsen, er der også de næste to år sikret en platform for at mødes om kønsforskning og drøfte kønsrelaterede spørgsmål.
“Vi vil gerne sikre, at netværket også fremover kan kvalificere vores diskussioner om køn i forskning, bl.a. ved at arrangere flere gode seminarer, der kan tiltrække internationale kapaciteter på området," fortæller rektor Brian Bech Nielsen.
Kønsteoretiske stemmer på Aarhus Universitet
Lea Skewes, ph.d. – og initiativtager til GIR Hvilke kønsspørgsmål er du optaget af?”Jeg er både socialpsykolog og filosof. Mit fokusområde er sociale dynamikker i forhold til køn. I min forskning tager jeg derfor ikke udgangspunkt i køn som en medfødt biologisk essens. Jeg forstår snarere køn som et socialt forhandlingsredskab. Dvs. at jeg undersøger, hvordan vi bruger sociale kategorier som fx mand, kvinde og queer til at begrænse eller udvide hinandens råderum. Helt konkret arbejder jeg med, hvordan kønskategorisering er afgørende for, hvilke handlinger man opfordres til at udføre, og hvilke man sanktioneres for at udføre. Spørgsmålet som min forskning er centret omkring er således: Hvilket råderum får man tildelt på basis af hvilke kønskategorier?”
| |
---|---|
Christina Fiig, ph.d. og lektor på europastudier Hvad forsker du i?”Jeg er politolog og kønsforsker. Min interesse for køn, demokrati og medier er fulgt med fra studietiden. I min forskning anvender jeg et kønsperspektiv og inddrager de måder, som køn spiller sammen med andre kategorier som etnicitet eller social baggrund. Jeg har arbejdet med udvikling af offentlighedsbegreber, kvindelige politikeres repræsentation i medier, nordisk ligestillingspolitik, stemmeret. Jeg har netop afsluttet et projekt, der belyser (en ganske traditionel) fordelingen af kvinder og mænd i Folketingsudvalg de sidste 25 år og arbejder på en analyse af danske nyhedsmediers brug af kvindelige og mandlige nyhedskilder. Begge projekter dokumenterer udtalte kønsmæssige skævheder. Mit ’pet project’ er en analyse af de danske suffragetters internationale engagement omkring 1915.” | |
Nina Javette Koefoed, lektor i historie Hvad har du arbejdet med i forhold til køn?”Jeg er historiker og har arbejdet med køn som en historisk konstrueret kategori siden min ph.d.-afhandling. Jeg har både forsket i emner som ægteskab og seksualitet i 1700-tallet, hvor kønsperspektivet er nærliggende for de fleste, men også politisk historie med fokus på mænd og kvinders forskellige handlemuligheder i det politiske rum i 1700 og 1800-tallet. Især har jeg arbejdet med kvinders politiske handlerum før de fik stemmeret og mænds kønnede identitet som medborgere, efter de fik valgret i 1849. I øjeblikket arbejder jeg på et projekt om reformationens betydning for den danske samfundsudvikling, hvor kønnede normer og forpligtelser i husholdet er i centrum.”
|
Fakta om GIR
GIR er et netværk for kønsforskere på Aarhus Universitet og studerende med interesse for kønsforskning. De mødes den sidste torsdag hver måned, hvor alle er velkomne til at deltage. Følg med på @GiR_AU på Twitter eller deres website