Open Access og sociale medier

Hvordan kan du anvende ResearchGate, Academia.edu, Mendeley m.m. i forhold til Open Access?

Sociale medier er en god mulighed for at synliggøre din forskning. Nogle forlag ser dog sociale netværk så som Researchgate og Academia.edu, som ødelæggende eller forstyrrende for publiceringsmiljøet, og har restriktioner på, at deres artikler må lægges op på sådanne sites. 

Det er i det hele taget forskelligt, hvad forlag tillader mht. at lægge artikler op på sociale netværksplatforme som ResearchGate, Academia.edu, Mendeley m.m., og det er ikke nødvendigvis de samme regler, der gør sig gældende, som for selvarkivering/parallelpublicering i Pure. Du kan dog altid linke til en artikel arkiveret i Pure fra andre platforme.

Du bør derfor altid undersøge:

  • om det er tilladt at lægge din artikel op
  • hvilken version af artiklen du må lægge op
  • på hvilke betingelser, du må lægge op
  • om der er en embargoperiode

Du kan for en række forlag/tidsskrifter se, hvilke steder det er tilladt at uploade de forskellige versioner af din artikel via:

Her linkes der også til en række forskellige forlagssider, hvor du som forfatter kan se standardreglerne for deling ved disse forlag. Vær dog opmærksom på, at der selv ved disse forlag kan være tidsskrifter, der afviger fra standardreglerne.  

Vær opmærksom på, at sociale netværksplatforme oftest ikke bliver anset som værende et Open Access repositorium. Det er derfor heller ikke alle fonde der godtager alle sociale platforme som Open Access repositorier i forhold til afrapportering. Derfor er det en god idé også at arkivere en Open Access version i Pure eller et andet åbent repositorium.

Læs mere om forskellen på Open Access repositorier og sociale netværksplatforme.

Gør din publikation Open Access tilgængelig via Pure

Kontakt Open Access-supporten på AU Library

Har du spørgsmål til Open Access, er du meget velkommen til at kontakte Open Access-supporten hos AU Library: oa@kb.dk