Mød to ph.d.-studerende, der sidder i hvert sit ph.d.-udvalg

Thea Quistgaard - Medlem af Ph.d.-udvalget på Tech


Thea Quistgaard er ph.d.-studerende på Institut for Miljøvidenskab.

­

Hvad fik dig til at stille op til ph.d.-udvalget?

Jeg er studerende på Institut for Miljøvidenskab, som ligger i Risø nord for Roskilde og dermed langt fra resten af AU. Afstanden betyder, at det kan være svært at følge med i ændringer på fakultets- og universitetsniveau – og i det hele taget føle sig som en integreret del af universitetet. Derfor er det vigtigt, at vi som institut er repræsenteret i TECH’s ph.d.-udvalg, så mine medstuderende og jeg også bliver hørt længere oppe i systemet - både på fakultetet, men også helt op til universitetets top. Samtidig er jeg glad for, at der findes et demokratisk rum, hvor det er muligt at lufte sine holdninger og ideer. 

Hvad har du været særligt optaget af i din tid i ph.d.-udvalget?

Personligt har jeg lagt min energi i særligt to ting: (1) sammenhængskraften mellem studerende på tværs af institutterne på fakultetet og (2) de ph.d.-studerendes mentale trivsel og rettigheder. Som noget tredje arbejder jeg på at gøre universitetet mere bæredygtigt. Det foregår mest på institut-niveau, hvor jeg blandt andet har nedsat et bæredygtighedsudvalg, har fået ansat en studentermedhjælper, som skal arbejde med emissionsopgørelse for vores medarbejderes rejser, og har udarbejdet den første analyse af en helt lokal (AU Risø Campus) emissionsopgørelse. Jeg håber på, at min tid i fakultetets ph.d.-udvalg kan hjælpe til at bringe nogle af disse initiativer ud til en større del af universitetet.

Hvad tager du med dig fra din tid i ph.d.-udvalget?

At sidde med i ph.d.-udvalget har givet mig gåpåmod i forhold til den demokratiske proces inden for universitetet. Vi studerende har værdifulde input om vores uddannelse og arbejdsplads - og jeg er enormt taknemmelig for, hvor meget der er blevet lyttet til os og vores ønsker, frustrationer og idéer.
Samtidig har det givet mig et uvurderligt netværk på tværs af fakultetet, som jeg aldrig ville have haft muligheden for at få, når mit institut er så langt fra resten af AU. Det har været fantastisk at se, hvor meget vi alle sammen vil hinanden, fakultetet, de studerende og vores fremtid.

Hvad er i dine øjne de vigtigste argumenter for, at man skal stille op til ph.d.-udvalget?

Mange er utilfredse med det ene og det andet. Men mener man det alvorligt, bliver man selv nødt til at gøre noget ved det. I ph.d.-udvalget bliver man som de studerendes repræsentant taget alvorligt og hørt. Det er et rum, hvor man kan lufte sine frustrationer – og finde en løsning sammen. Samtidigt giver det et godt overblik og indblik ind i den maskine, der er universitetet - og med den indsigt og forståelse, kan man være med til at gøre studiet, arbejdet og livet lidt nemmere for sig selv og sine medstuderende/kolleger.

Hvorfor er det vigtigt at engagere sig og stemme til uni-valget?

Helt lavpraktisk er det jo den vigtigste måde, vi som studerende og medarbejdere kan blive hørt. Man tror måske, at universiteterne er en fastgroet organisme, hvor ting skal gøres på en bestemt måde fordi... sådan er de jo altid blevet gjort. Det er langt fra tilfældet! Den eneste måde, tingene kan ændres på, er hvis vi siger højt, hvad vi er utilfredse med, glade for og hvilke visioner, vi har for fremtiden. Og uni-valget er et af de bedste steder at gøre sin stemme tydelig!


Niclas Nørby Jochumsen Hundahl - Medlem af Ph.d.-udvalget på Arts


Niclas Nørby Jochumsen Hundahl er ph.d.-studerende på Institut for Kommunikation og Kultur – Musikvidenskab.

­

Hvad fik dig til at stille op til ph.d.-udvalget?

Som de studerendes repræsentant i Arts ph.d.-udvalg får man et spændende indblik i alt det, der går forud før vigtige beslutninger bliver truffet. Muligheden for at deltage i disse interessante drøftelser er én af hovedårsagerne til, at jeg altid har engageret mig i studenterpolitik. Så da chancen bød sig for at fortsætte mit virke på ph.d.-niveau (jeg har tidligere været aktiv i fagudvalg, studienævn og akademisk råd, alle på KU), så jeg det som en oplagt mulighed for både at blive klogere og udvide mit netværk. Samtidigt er jeg også typen, der ofte tænker, at der må kunne findes en smartere løsning på X og Y – og ph.d.-udvalget er netop et forum, hvor man bliver mødt med respekt og interesse, når man lufter sine ideer og perspektiver.

Hvad har du været særligt optaget af i din tid i ph.d.-udvalget?

Jeg har kun siddet en halv periode indtil nu, så jeg har ikke kunnet forfølge en specifik agenda systematisk. Men noget af det, der har fyldt mest, har været at sætte fokus på yngre forskeres udsatte position i universitetets magtstruktur – og i forlængelse heraf, hvordan man skaber den, i mine øjne, nødvendige forandring i en ”gammel" institution som Aarhus Universitet.

Hvad tager du med dig fra din tid i ph.d.-udvalget?

Jeg har erfaret, at forandring er svært og tager tid. Og at universitetet består af mange grene, både på fagligt, ledelsesmæssigt og administrativt niveau, der ofte vil noget forskelligt. Men jeg gør, hvad jeg kan for at sætte gang i den nødvendige samtale, der kan danne grobund for en forandringsproces, og jeg lærer en masse undervejs.

Hvad er i dine øjne det/de vigtigste argumenter for at man skal stille op til ph.d.-udvalget?

Ph.d.-udvalget er et oplagt sted at søge konkret indflydelse, hvis man synes, der er nogle generelle udfordringer i udformningen af ph.d.-forløb på Arts. Man kan være med til at sætte sit præg på fakultetets håndtering af problematikkerne og de løsninger, der vælges. Og samtidig møder man andre ph.d.-studerende og fastansatte kollegaer, der også arbejder for at skabe de bedst mulige rammer for et ph.d.-forløb.

Hvorfor er det vigtigt at engagere sig og stemme til uni-valget?

Vores universitetsdemokrati er ret unikt, og hvis vi alle stemte til det, ville universitetet formentligt se lidt anderledes ud.