God valgskik

Konservative Studerende i Aarhus, Frit Forum Århus og Studenterrådet ved Aarhus Universitet har udarbejdetet dokument for god valgskik op til og under de kommende universitetsvalg.

Formålet er at skabe klarhed og sikre et behageligt valg for alle.

Valgboder

Valgboderne, som af foreningerne bruges til at føre valg fra i selve valgugen, stilles op på første valgdag, og fjernes igen af foreningerne på den sidste dag. Fra valgboderne fører studenterforeningerne valg for deres egen forening, og informerer medstuderende om valgene. Der må gerne stilles computere op i valgboden, som stilles til rådighed for studerende, der gerne vil stemme – dog skal valgets anonymitet respekteres.
Ved diskussioner omhandlende valget, skal fokus ligge på sagen og ikke personen, og der holdes en god tone. Ligeledes er det ok at sige fra, hvis man føler sig overfuset af en repræsentant fra en anden forening, og man er derfor opmærksom på, hvor modpartens grænse for diskussion går. Det er ok at bede repræsentanter fra den anden forening forlade ens valgbod, hvis man føler en diskussion tager overhånd.

Ved problemer i forbindelse med valgboderne, kontakter foreningerne hinanden (der udpeges eventuelle kontaktpersoner for de enkelte områder på AU), så problemet løses, inden det bliver en konflikt.

Hvis der bliver spurgt ind til en anden studenterforening, henvises der til foreningens hjemmeside eller valgbod, og man undgår at gå ind i en diskussion om en anden forenings standpunkter.

Valgplakater

Valgplakaterne hænges op jf. AU’s fælles retningslinjer. Ligeledes fjerner man ikke andre foreninger plakater, medmindre de er placeret på ens foreningslokale. I tilfælde af mistanke kontakter foreningerne hinanden.

Op til valget deltager alle studenterforeninger i de koordinerende møder med AU’s tekniske chefer.

De forskellige lister er selv ansvarlige for at pille egne plakater ned, selvom man selvfølgelig godt kan hjælpe hinanden. Dette skal ske senest i ugen efter valget.

Sociale Medier

Det er naturligt, at de forskellige foreninger fører valgkamp på de sociale medier, hvor der ligeledes holdes en gode tone, og man går efter sagen fremfor personen/listen.

Hvis man føler, at nogle tager en diskussion for langt, så tag fat i de valgansvarlige, så diskussionen stoppes og tages væk fra de sociale medier.

Kontakt

For at undgå problemer er det vigtigt, at vi som studenterforeninger har en god og klar kontakt – både under valget, men også i løbet af året. Under valgene er det derfor vigtigt, at man retter direkte henvendelse til ledelsen hos den pågældende forening, såfremt der skulle opstå problemer. På denne måde minimerer vi både risikoen for unødig dårlig stemning mellem foreningerne, samtidig med at der hurtigere bliver fundet en løsning på problemet.

Samtidig så er det vigtigt med en god kommunikation i løbet af året – særligt i de enkelte råd/nævn. I tilfælde af at en af de valgte i et råd/nævn fra en anden forening i løbet af året ofte er fraværende ved møderne, opfordres det derfor til at man først og fremmest retter kontakt til den pågældende, og herefter den pågældendes forening såfremt der ingen bedring ses.

Hvad går vi til valg på?

Som studenterpolitiske foreninger går vi først og fremmest til valg på vores egne holdninger, og med henblik på at få flest mulige studerende til at stemme. Det er dog vigtigt, at vi til valgene går på valg med realistiske mærkesager, der er realiserbare for universitetsvalg.

Der skal der være plads til, at lokalt forankret valgaktivitet kan indeholde humor, så længe det fremgår klart, at det er for sjov, og har til hensigt at gøre opmærksom på valget.

Universitetsvalgets deltagere

Som udgangspunkt tilstræbes det, at man i valgboderne kun skal formidle ens egen forening. For at gøre dette lettere henvises der til hjemmesiden hvor foreningerne præsenteres eller til foreningernes valgboder.

Endeligt tilstræbes det enten nuværende eller næste universitetsvalg, at der udarbejdes neutralt valgmateriale i samarbejde med AU Kommunikation, så der kan leveres oplysninger om valget på en upartisk maner. Her er det særligt vigtigt, at der gives en præsentation af hvad studienævn, akademisk råd og bestyrelsen reelt set er, og hvad de foretager sig. Disse informationer skal meget gerne være tilgængelige online.