Her på siden kan du læse om stress i henholdsvis trivsels-, risiko- og farezonen og blive klogere på nogle af de faktorer, der kan medvirke til udviklingen af usund stress.
Du finder også en tabel over typiske stress-symptomer og en stresstest, så du kan få et praj om, hvor du selv befinder dig i farvespektret grøn, gul og rød.
Selv når vi trives og har det godt, er det naturligt at opleve kortvarige perioder med stress. Så længe stressen er forbigående, er det en hensigtsmæssig reaktion, der hjælper os med at overkomme belastning.
Længere perioder med stress kan udløse en række fysiske og psykiske symptomer, der kan have negative konsekvenser for arbejdsevne og helbred.
Hvis ikke man kommer ud af stresstilstanden og tilbage i balance, kan stress få mere alvorlige konsekvenser og udgøre en egentlig fare for både helbred og arbejdsevne.
Den arbejdspsykologiske trekant viser, at det er et samspil imellem arbejdsliv, privatliv og individuelle faktorer, der medvirker til hvorvidt vi trives i vores hverdag eller belastes af stress.
Fysiske
| Psykiske
| Adfærdsmæssige
|
Bo Netterstrøm, 2014
Hvis du har 5 krydser eller flere i den røde kolonne, skal du overveje at gå til din læge og blive undersøgt.
Forskellige personer kan have forskellige tegn på langvarig stress, og mange af de nævnte gener kan skyldes andet end stress. Kilde: Sundhedsstyrelsens folder fra 2007.
Opstår der bekymring i forhold til egen eller andres stress, opfordres du til at tale med din leder, TR, AMR eller en kollega.
Selv hvis du kun har få krydser i den røde kolonne, eller hvis du har mange krydser i den gule kolonne, skal du stadig reagere og forsøge at finde ud af, hvordan du får lavet relevante justeringer, der sikrer dig en bedre trivsel i hverdagen. Brug dit netværk eller kontakt evt. AU’s psykologordning.