AU's Grønne Guide: Transport

Du ved det sikkert allerede – transportformer er et af de områder, hvor der er meget at vinde for klimaet. Transport i arbejdsøjemed handler både om, hvordan vi i dagligdagen kommer til og fra universitetet, og hvordan vi kommer rundt i forbindelse med møder og konferencer i ind- og udland. Her er nogle input til dig, der gerne vil rejse så grønt som muligt.

AU-fakta

I 2019 udledte AU 828,4 tons CO ifm. transport i AU’s egne transportmidler. I 2018 var tallet 1.174,7 tons. 


Før du booker flyrejsen

Flyvning forbruger store mængder energi, som omsættes til CO2 og andre drivhusgasser i atmosfæren – og flytrafikken bidrager markant til de globale klimaforandringer. Du kan med fordel overveje følgende, før du booker en flyrejse i arbejdsøjemed:

  • Er rejsen nødvendig? Kan den erstattes af et virtuelt møde eller planlægges tættere på?
  • Alternativt transportmiddel: Er det muligt at finde et alternativ, fx tog, langtursbus eller samkørsel?
  • Flere formål i samme rejse: Hvis du skal flyve, kan du overveje, om det er muligt at pulje flere aktiviteter i den samme rejse frem for at skulle flyve flere gange.

Hvis flyet er nødvendigt, kan du med fordel undersøge, hvordan du gør flyrejsen mest klimaeffektiv:

  • På Atmosfairs hjemmeside kan du undersøge, hvilke selskaber der råder over de mest moderne og brændstofeffektive fly, dvs. flyver med mindst klimabelastning.
  • Hver mellemlanding koster CO2. Du kan hjælpe miljøet ved at finde en direkte rute eller tage toget noget af rejsen frem for at mellemlande.

Vidste du, at ...

den absolut mest klimavenlige måde at komme fra Østdanmark til Vestdanmark på er at tage enten lyntoget eller bussen via Storebæltsbroen. Den mest klimaskadelige rejse er flyet, eller når én person tager bilen og hurtigfærgen. (Kilde: Henrik Gudmundsson, seniorkonsulent i Concito.)

Udledning i gram CO2 pr. person pr. kilometer:

Tog = 40 gram El-bil = 60 gram Bus = 80 gram Benzin- og dieselbil=120 gram
Indenrigsfly = 180 gram Langdistancefly = 220 gram Hurtig bilfærge = 1.700 gram

AU-fakta

AU har et mål om at nedbringe klimaaftrykket fra flytrafik med 30% i 2025 ift. 2018.


Offentlige transportmidler

Et grønt alternativ til bilen er offentlige transportmidler. Når der sidder flere i et tog eller en bus fremfor i hver sin bil, udledes der langt mindre CO2.

Vidste du, at ...

du kan finde gode tips til togrejser i Europa her. På Deutsche Bahns hjemmeside kan du desuden få et godt overblik over alle togafgange i Europa.


Samkørsel

 

En god måde at spare CO2 på er ved at reducere antallet af personer, som kører alene i bil. Hvis I skal samme vej i forbindelse med fx et kursus eller en konference, hjælper du klimaet på vej ved at lave fælles kørselsaftaler med dine kollegaer. Du kan også med fordel vælge at benytte dig af en samkørselsordning til og fra arbejde.

Vidste du, at …

en gennemsnitlig bil, der kører på fossilt brændsel, udleder 147 gram COpr. km. Til sammenligning udleder en times Netflix-forbrug 163 gram CO2

AU-fakta

Hvis du har en delebil eller en lånebil til rådighed, kan du oprette en parkeringstilladelse for den pågældende bil på den dag, hvor du bruger bilen.

AU-fakta

AU's knap 200 diesel- og benzinbiler bliver udfaset og erstattet af miljøvenlige elbiler og lav-emissions hybridbiler inden udgangen af 2025.


Cyklen som transportmiddel

Det siger sig selv – cyklen er en klimavenlig transportform.

Så har du mulighed for at cykle, er det naturligvis en af de grønneste transportformer, du kan vælge.

Vidste du, at …

nogle cykelbutikker udlåner en el-cykel gratis i et døgn, så du kan finde ud af, om det er en løsning for dig?

AU-fakta

Er din cykel blevet flad, kan du bruge en af de pumpestationer, som findes rundt omkring på campus.