Erhvervsspeciale

Et speciale skrevet i samarbejde med en virksomhed eller organisation skrives på nøjagtig samme vilkår som andre specialer på Arts. Det betyder, at den studerende skal følge sin studieordning og de specialeregler, der gælder på det institut hvor den studerende er indskrevet.

HVAD ER ET ERHVERVSSPECIALE?

Et erhvervsspeciale er et akademisk speciale, der som alle andre specialer bedømmes
efter de faglige mål i uddannelsens studieordning. På samme måde som i vejledning af
alle andre specialer har man som vejleder en central funktion i den studerendes specialeforløb.
Det skal vurderes, om emnet er tilstrækkeligt afgrænset, og om specialet kan skrives
inden for de tidsmæssige og faglige rammer, som fremgår i studieordningen. Det betyder,
at man som vejleder for et erhvervsspeciale har de samme opgaver og forpligtelser som
for andre specialer.

Erhvervsudvalget på Aarhus Universitet har følgende minimumskriterier for, hvornår et speciale kan registreres som værende udarbejdet i samarbejde med en virksomhed eller organisation: ”Den studerende har i samarbejde med vejleder været i kontakt med virksomheden/organisationen og præsenteret/aftalt en problemformulering for specialet. Der er indgået en aftale med virksomheden/organisationen om, at specialet udarbejdes i et samarbejde”.

HVORFOR ERHVERVSSPECIALE?

Studerende, som vælger at skrive et erhvervsspeciale, får et unikt indblik i både virksomheden eller organisationen og i den branche, som repræsenteres. Samtidig får de studerende styrket deres netværk på arbejdsmarkedet og mulighed for at anvende deres teoretiske faglighed til at løse en konkret problemstilling, hvor resultaterne efterfølgende vil kunne anvendes i praksis. Aarhus Universitet har som en del af den strategiske rammekontrakt 2018- 2021 et mål om en ”fokuseret udvidelse af samarbejdet med offentlige og private virksomheder […] til konkret samarbejde om projekter, specialer og case-competitions med forskere og studerende”. Endelig udbygger erhvervsspecialer dialogen og kontakten mellem Aarhus Universitet og erhvervsliv, hvilket kan bidrage til øget forskningssamarbejde og tættere relationer mellem uddannelses- og forskningsmiljø og aftagere.

HVORDAN FORLØBER ET ERHVERVSSPECIALE?

Et erhvervsspeciale vil typisk forløbe på følgende måde:

  • Den studerende kontakter en virksomhed eller en organisation med ønske om et samarbejde. Kontakten kan ske i samråd med specialevejlederen.
  • Den studerende indgår en aftale med virksomheden eller organisationen om, at specialet udarbejdes i et samarbejde. Der er ikke krav fra universitetet om, at denne aftale skal være skriftliggjort, men det kan være hensigtsmæssigt for den studerende at få en aftale på skrift.
  • Efter specialets afslutning kan den studerende præsentere sine resultater for organisationen eller virksomheden*. Præsentationen kan eksempelvis være i form af en rapport, en mundtlig præsentation eller en workshop for medarbejdere.

* Der er ikke krav fra universitetet om, at den studerende skal præsentere sine resultater for organisationen eller virksomheden.

RAMMEN FOR ET ERHVERVSSPECIALE

Et speciale skrevet i samarbejde med en virksomhed eller en organisation skrives på nøjagtig samme vilkår som andre specialer på Arts. Det betyder, at den studerende skal følge studieordningen og de specialeregler, der gælder på det institut, hvor den studerende er indskrevet. Et erhvervsspeciale er ikke en specialetype i sig selv, men skal udformes som en af de specialetyper, der er beskrevet i studieordningen. Eksempelvis kan det udarbejdes som et monografispeciale eller et produktspeciale.

Nogle studerende kan have brug for sparring, eksempelvis i forhold til at tage den første kontakt eller til at lave forventningsafstemning med samarbejdspartneren. I mødet med den studerende kan man som vejleder blandt andet hjælpe med at sætte fokus på:

  • Hvad samarbejdspartneren skal levere, fx tid til kvalitative interviews, deling af interne dokumenter, adgang til kontorfaciliteter eller arbejdsplads, varighed af samarbejdet og feedback på samarbejdet.
  • Tavshedspligt og anonymisering af data.
  • Hvem der er den studerendes kontaktperson i virksomheden eller organisationen, og hvilken mødeaktivitet der ønskes.
  • Hvordan den studerende vil præsentere sine resultater og handlingsforslag for virksomheden eller organisationen.

Den studerende har selv ansvaret for at udarbejde en eventuel samarbejdsaftale, samt for at udfylde en fortrolighedsaftale med virksomheden eller organisationen, hvis det er nødvendigt. På studieportalen kan de studerende finde et udkast til en samarbejdsaftale.

HVEM KAN DEN STUDERENDE INDGÅ ET SAMARBEJDE MED?

Et erhvervsspeciale kan skrives i samarbejde med alle typer af private virksomheder, offentlige institutioner og NGO’er, for eksempel i samarbejde med uddannelsesinstitutioner, sundhedssektoren, virksomheder i IT-branchen, kommuner, konsulentvirksomheder eller kulturinstitutioner. Den studerende har selv ansvaret for at angive, at specialet udarbejdes som et erhvervsspeciale.

Virksomheder og organisationer kan oprette deres specialeprojekter på AU Job- og Projektbank.


Hvordan oplever andre vejledere erhvervsspecialet?

Læs mere ved at klikke på citaterne

Spørgsmål?

Hvis du har spørgsmål eller brug for hjælp eller sparring i forbindelse med erhvervsspecialer, så skriv til: erhvervsspecialer.arts@au.dk

Nedenfor kan du finde informationer om GDPR og hente diverse blanketter. Det er de samme informationer som de studerende får.

Hvor får de studerende information?

Arts Karriere og Vejledning og Studieinformation afholder hvert semester informationsarrangementer om erhvervsspecialer, hvilke I er velkomne til at henvise den studerende til. Som vejleder kan man også henvise til Arts Karrieres hjemmeside: studerende.au.dk/erhvervsspecialearts