Det Kgl. Bibliotek vil øge synligheden af danske Open Access-tidsskrifter

Det Kgl. Bibliotek arbejder på at få danske Open Access-tidsskrifter optaget i Directory of Open Access Journals og dermed styrke tidsskrifternes anseelse og gennemslagskraft som videnskabelige Open Access-tidsskrifter.

Indeksering af Open Access-tidsskrifter i DOAJ
Foto: Thomas Søndergaard

Det Kgl. Bibliotek har initieret et projekt, der har til formål at få flere danske Open Access-tidsskrifter indekseret i Directory of Open Access Journal (DOAJ).

Som Open Access-tidsskrift er det et kvalitetsstempel at blive indekseret i DOAJ på grund af en række Open Access-relevante optagelseskriterier. Disse kriterier omfatter blandt andet, at tidsskrifterne tydeligt informerer om peer-review-proces, allokering af ophavsret mellem forfattere og tidsskrift, valg af ophavsretslicens og brug af eventuelle publiceringsgebyrer (Article Processing Charges). 

Indeksering styrker gennemslagskraft og troværdighed

Når et tidsskrift er at finde i DOAJ, ved man, at tidsskriftet er et videnskabeligt og verificeret Open Access-tidsskrift. Det styrker med andre ord tidsskriftets gennemslagskraft og troværdighed.

Der er desuden mange systemer, der benytter sig af DOAJ’s data, herunder diverse Journal Finders og databaser. Det betyder med andre ord, at en indeksering i DOAJ medfører synlighed i andre systemer også.

Webinar om indeksering af tidsskrifter i DOAJ

Hvis man er interesseret i at høre mere om mulighederne for indeksering af Open Access-tidsskrifter i DOAJ og den support, Det Kgl. Bibliotek yder, så kan man tilmelde sig et introducerende webinar den 28. september 2022 kl. 10.00-11.00, hvor bl.a. indekseringskriterier og ansøgningsproces vil blive gennemgået, og hvor det vil være muligt at stille spørgsmål. 


Om Directory of Open Access Journals 

Directory of Open Access Journals (DOAJ) blev grundlagt i 2003 og indeholder i dag mere end 18.000 indekserede Open Access-tidsskrifter fra alle fagområder fra hele verden. DOAJ indekserer kun tidsskrifter, der opererer med Open Access-publicering, og derfor ikke de såkaldte hybride tidsskrifter, der både opererer med betalingsmur og Open Access, såfremt forfatterne betaler for det.  

Optagelse i DOAJ er et kvalitetsstempel i sig selv og en mulighed for at øge opmærksomheden om tidsskriftet.  

DOAJ-organisationen er non-profit, 100 procent uafhængig og finansielt understøttet af blandt andet biblioteker og forlag.

Kontakt