I dag fejrer Aarhus Universitet sin grundlæggelse for 88 år siden. Det sker traditionen tro med en festlig og højtidelig dag for både studerende, medarbejdere og samarbejdspartnere. Her er Universitetsparken centrum for Danmarks største Idrætsdag og Fredagsbar, mens Aulaen er ramme for den traditionsrige årsfestceremoni med en række hæderspriser og bevillinger.
Tidligere cheflæge ved det daværende Aarhus Sygehus og forhenværende formand for Kræftens Bekæmpelse Anne Thomassen er udnævnt til årets æresalumne 2016.
De to modtagere af Aarhus Universitets Jubilæumsfonds hæderspriser er:
Derudover var der officiel udnævnelse af fire nye æresdoktorer på Aarhus Universitet:
Endelig modtog fire studerende Hendes Majestæt Dronning Margrethe II’s rejselegat.
Læs også her, hvad universitetsledelsen fremhævede om universitetets dagsorden.
Bestyrelsesformand Michael Christiansen brugte en del af sin taletid ved universitetets årsfest til at takke af efter otte år i bestyrelsen for Aarhus Universitet, heraf de seks som formand. Ved udgangen af januar udløber hans valgperiode.
Bestyrelsen har peget på den tidligere minister og EU-kommissær Connie Hedegaard som afløser. Hun sidder i forvejen i AU’s bestyrelse. Valget til ny formand bliver formelt vedtaget, når bestyrelsen har konstitueret sig endeligt i det nye år.
I en nyhed 8. september har DR omtalt de igangværende forhandlinger mellem Miljø- og Fødevareministeriet og universiteterne om fremtidige myndighedskontrakters indhold, herunder offentliggørelse af rådgivningspublikationer.
DR har søgt og fået aktindsigt i både kontraktudkast fra ministeriet og hørringssvar fra de involverede universiteter. DR’s omtale indeholder uddrag fra AU’s høringssvar til det første udspil fra ministeriet.
Aarhus Universitets holdning er fortsat, at den aftalte leverance bør offentliggøres ved aflevering af den færdige rapport. Vi har forståelse for, at opdragsgiver kan have behov for en læse/afklaringsperiode, men at udskydelse af offentliggørelsen skal være saglig og konkret begrundet samt så kort som mulig. Desuden mener vi, at kontrakterne bør formuleres på en måde, så ingen kan være i tvivl om, at de er i overensstemmelse med forvaltningsretten samt universitetslovens bestemmelse om forskningsfrihed.
Sammen med landets øvrige universiteter ser vi frem til en fortsat god og konstruktiv dialog med Miljø- og Fødevareministeriet. Vi forventer, at vi i løbet af den kommende tids møder, når frem til en kontrakt for myndighedsbetjent forskning, som både ministeriet og universiteterne kan være tilfredse med.
Science Museerne i Aarhus har fået tre millioner til en udstilling om AU-forskeren og Nobelpristageren Jens Christian Skou. Lundbeckfonden og Cand.Phram. Povl M. Asses Fond står bag donationen til udstillingen, som skal åbne til Skous 100 års fødselsdag i 2018.
Tirsdag i denne uge blev den nye rangliste fra QS offentliggjort. Her er Aarhus Universitet nu placeret som nummer 117 i verden – mod nummer 107 sidste år. Den mindre tilbagegang skyldes et fald på flere af ranglistens indikatorer, blandt andet universitetets omdømme hos forskere og aftagere samt et svagt fald i antallet af citationer pr. forsker.
QS rangerer også universiteterne inden for fem brede fagområder (faculty rankings) og en række smallere fagområder (subject rankings). Disse ranglister offentliggøres i marts 2017.
I de kommende år kanaliserer universitetet flere ressourcer ind i drift og udvikling af universitetets it-løsninger. Universitetsdirektør Arnold Boon arbejder sammen med vicedirektører og administrationschefer på en plan for investeringer, der skal sikre stabil drift, effektivisering af arbejdsgange og udvikling af det digitale studie- og arbejdsmiljø. Investeringerne skal findes inden for administrationens ramme og vil ikke påvirke fakulteternes budgetter.
Det er ikke længere økonomisk muligt at fortsætte driften af Orion Planetariet i Jels. Derfor har Orion II Fonden, som driver planetariet, på sit bestyrelsesmøde den 31. august enstemmigt besluttet at indstille planetariets aktiviteter og nedlægge fonden. Aarhus Universitet og Vejen Kommune bidrager i fælleskab til planetariets drift og udvikling. Lukningen sker med virkning fra den 1. januar 2017. Aarhus Universitet vil bidrage til, at afviklingen foregår så smertefrit som muligt.
Syv AU-studerende deltog ved OL i Rio i august. Nu er Paralympics skudt i gang, og også her er AU repræsenteret. Ingeniørstuderende og elitesvømmer Niels Kortfitz er blandt de 21, der er udtaget til at repræsentere Danmark. Han stiller op i fem svømmediscipliner.
Aarhus Universitet ønsker Niels Korfitz al mulig held og lykke i Rio i de kommende dage.
Hver uge udsender universitetsledelsen et nyhedsbrev. Her informerer vi om beslutninger og tiltag fra universitetsledelsen samt aktuelle aktiviteter og diskussioner. Du kan tilmelde dig nyhedsbrevet på adressen http://info.au.dk/medarbbreve, hvorefter du modtager en mail, hver gang nyhedsbrevet udkommer.
På adressen http://www.au.dk/om/uni/universitetsledelsen/nyhedsbrevuniled/2016 kan du læse tidligere udgaver af nyhedsbrevet fra universitetsledelsen.
Hvis du ønsker at tilmelde dig den engelske version af nyhedsbrevet fra universitetsledelsen, kan du gøre det på adressen http://info.au.dk/medarbbreve/index.asp