Nyhedsbrev fra universitetsledelsen nr. 31/2018

Connie Hedegaard genudpeget som formand for bestyrelsen

Uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers har nu godkendt, at Connie Hedegaard genudpeges som formand for Aarhus Universitets bestyrelse. Det var et enigt udpegningsorgan ved Aarhus Universitet, der på sit møde 27. juni genudpegede Connie Hedegaard som bestyrelsesformand for Aarhus Universitet (AU), og som den nuværende udpegningspraksis foreskriver, skulle uddannelses- og forskningsministeren godkende denne genudpegning. Udpegningsperioden er 1. december 2018 til 30. november 2022.

Connie Hedegaard afløste sidste år Michael Christiansen som formand for Aarhus Universitets bestyrelsen. Hun har været medlem af bestyrelsen siden 2014.

 


Rektor takker ja til forlængelse

På sit møde mandag den 1. oktober besluttede bestyrelsen at tilbyde rektor Brian Bech Nielsen forlængelse af hans kontrakt, og Brian Bech Nielsen har sagt ja til forlængelsen. Rektors åremålskontrakt udløber den 5. august 2019 og med tre år oveni udløber hans rektorperiode ultimo juli 2022. 


En uge i nobelpristagers navn

Aarhus Universitet markerer i den kommende uge Jens Christian Skous 100-års dag med en række begivenheder i nobelpristagerens navn. Først og fremmest indvier Aarhus Universitet mandag den 8. oktober Institut for Biomedicins nye forskningsbygning, som hedder Skou-bygningen. Den nye syv-etagers falder fint ind i omgivelserne i Universitetsparken med de traditionelle gule mursten og arkitektur i C. F. Møllers ånd.  

Skous 100-årsdag markeres også på Steno Museet, der samme dag åbner udstillingen "Videnskab er lidenskab". En del af udstillingen er en genopbygning af Skous daværende kontor på universitetet. 

Jens Chr. Skou fik desværre ikke, som det ellers var ønsket fra universitetets side, mulighed for at forestå indvielsen af Skou-bygningen og deltage i begivenhederne i næste uge, da han gik bort tidligere i år. Det er til gengæld en glæde for universitetet, at Skous enke, deres to døtre og børnebørn har takket ja til at deltage i indvielsen af bygningen og åbningen af udstillingen for at ære hans minde. 

Derudover uddeler Health tre dage senere, torsdag den 11. oktober, sin talentpris, Jens Chr. Skou-prisen, på 100.000 kroner. 

 


Der skal være tid og ressourcer til udvikling

”Den daglige drift er uden tvivl vores vigtigste kerneopgave i administrationen, men hvordan sikrer vi, at der bliver tid og ressourcer til løbende udvikling?”. Sådan skriver Arnold Boon i september måneds blogindlæg.

Læs Direktørens blog: Vi må ikke glemme udviklingen … 

 


Positiv international evaluering af AIAS

AIAS har på blot fem år skabt betydelige resultater og en position som anerkendt spiller på den internationale forskningsscene. Det konkluderer det panel af højtrangerende internationale forskningskapaciteter, som har haft til opgave at evaluere AIAS, som blev åbnet for fem år siden. AIAS har på de fem år vundet to store EU-bevillinger på ca. 86 mio. kroner. Evalueringen er iværksat af Aarhus Universitet, og panelet nedsat af rektor Brian Bech Nielsen. 

Paneldeltagere:

  • Professor Dr. Wilhelm Krull, leder af VolkswagenStiftung (en af Europas største forskningsfonde; formand for panelet)
  • Professor Diana Hicks fra School of Public Policy ved Georgia Institute of Technology, USA
  • Professor emeritus Peter Goddard, tidligere mangeårig direktør på Institute of Advanced Studies på Princeton, USA
  • Professor Michal Linial, direktør for Israel Institute of Advanced Studies, The Hebrew University of Jerusalem, Israel.

Læs mere

 


Times Higher Education ranker AU som nr. 123 i ny ranking

Den nyeste ranking-opgørelse fra Times Higher Education (THE) placerer Aarhus Universitet på en plads som nummer 123 over verdens bedste universiteter.

Placeringen tildeles på baggrund af en samlet score på en lang række indikatorer. Samlet set opnår Aarhus Universitet i år 59,0 point mod 59,4 sidste år – ud af 100. Pointfaldet på 0,4 flytter AU 14 pladser ned på listen. Det skyldes, at universiteterne ligger meget tæt pointmæssigt omkring denne placering.

Her er overblik over de overordnede indikatorer, THE udregner den samlede årlige score ud fra:

  • Citationer (vægter 30 %)
  • Forskning, herunder omdømmemål ud fra survey (18 %) samt ”indkomst til forskning pr. akademiske medarbejder” (vægter 6%)
  • Undervisning, herunder omdømmemål ud fra survey (vægter 15 %) samt fx stud./VIP-ratioen (vægter 4,5%)
  • Internationalisering, herunder andelen af hhv. internationale studerende og medarbejdere (vægter hver især 2,5 %)
  • Samarbejde med erhvervsliv – opgøres ud fra ”indkomst fra erhvervslivet pr. medarbejder” (vægter 2,5%).

THE placerer fire danske universiteter blandt de 200 bedste i verden på årets liste: Københavns Universitet er nummer 116, AU nummer 123, Danmarks Tekniske Universitet nummer 163, og Aalborg Universitet, som ny i top200, nummer 194.

THE’S hjemmeside kan man læse mere om THE’s ranking-opgørelser, herunder selve listen i sin helhed samt opgørelsesmetoden bag resultaterne og det enkelte universitets score. 

  


Arts-studerende skaber løsninger i Silkeborg

175 Arts-studerende har mandag og tirsdag i denne uge udtænkt løsninger for en række virksomheder i Silkeborg i forbindelse med arrangementet Stay Relevant – en case competition, som er kommet i stand takket være en samarbejdsaftale mellem Silkeborg Kommune og Aarhus Universitet.

For Arts er Stay Relevant en del af fakultetets erhvervssatsning, som især fokuserer på at skabe karrierefremmende aktiviteter for studerende. Case competition’en bidrog bl.a. til åbne de studerendes øjne for, hvad de kan bidrage med i forhold til virksomheder, der ikke ligger inden for vores fagfelt, fortæller en af de studerende fra vinderteamet.


Sæson for MUS

I september, oktober og november 2018 mødes alle medarbejdere og ledere til medarbejderudviklingssamtale (MUS) på Aarhus Universitet.

Læs mere om MUS på Aarhus Universitet

 


Kalender

Hver uge udsender universitetsledelsen et nyhedsbrev. Her informerer vi om beslutninger og tiltag fra universitetsledelsen samt aktuelle aktiviteter og diskussioner. Du kan tilmelde dig nyhedsbrevet her, hvorefter du modtager en mail, hver gang nyhedsbrevet udkommer.

Her kan du læse tidligere udgaver af nyhedsbrevet fra universitetsledelsen.

Hvis du ønsker at tilmelde dig den engelske version af nyhedsbrevet fra universitetsledelsen, kan du gøre det her.