Nyhedsbrev fra universitetsledelsen nr. 11/2019

LIGE NU: NORDEUROPAS STØRSTE STUDENTEREVENT I UNIVERSITETSPARKEN

Rektor Brian Bech Nielsen og borgmester Jacob Bundsgaard skød kl. 13 i dag årets kapsejlads i gang foran tusinder af studerende i Universitetsparken. Det lidt ustadige vejr til trods er humøret højt, og de 12 frivillige studenterforeninger melder klar til kamp på søen.

Du kan følge med på Aarhus Universitets facebook-side, hvor der sendes live i løbet af eftermiddagen fra de tre indledende heats og selvfølgelig fra finalen kl. ca. 17.15. God Kapsejlads 2019!





Enig universitetsledelse nedsætter udvalg for diversitet og ligestilling på AU

I forlængelse af konferencen om kønsbalance den 8. marts ønsker universitetsledelsen at se mærkbare forbedringer i kønsbalancen på Aarhus Universitet. Den har derfor besluttet at styrke indsatsen på området. Første skridt på vejen bliver etableringen af et nyt Udvalg for Diversitet og Ligestilling på AU med rektor og prorektor i spidsen.

”Vi skal prioritere arbejdet med at forbedre kønsbalancen højt. Det skal vi primært, fordi vi skal bruge de bedste talenter fra begge køn til at sikre den højest mulige forsknings- og undervisningskvalitet. Derfor ser jeg meget frem til, at vi nu også får en central og samlende drivkraft på området,” siger rektor Brian Bech Nielsen. 


Nye forskningsnetværk bidrager til FN’s verdensmål

I forbindelse med SDG-konferencen på AU i februar 2019 annoncerede Udvalget for Forskning og Eksternt Samarbejde, at man ville støtte 2-3 netværk baseret på partnerskaber mellem AU, offentlige myndigheder og erhvervslivet. To projekter er nu hver blevet tildelt midler til at gennemføre projekter over de næste par år.  

Det ene projekt, ”New Foods For Physical and Mental well-being”, skal forske i og udvikle bæredygtig fødevareproduktion. Projektet ledes af professor Milena Corredig. Det andet projekt, ”Overcoming the Challenges of a Circular Economy”, skal forske i cirkulær økonomi og undersøge, hvordan denne tilgang kan bidrage til verdensmålene. Projektet ledes af professor Sanne Wøhlk fra Institut for Økonomi.

”Vi valgte i forbindelse med SDG-konferencen her på Aarhus Universitet tidligere på året, at der skulle etableres forskningsnetværk med et særligt fokus på FN’s Verdensmål. Som universitet er det vigtigt, at vi spiller en rolle i forhold til at nå målene, og derfor ser jeg meget frem til at følge disse to nye, spændende projekter,” siger rektor Brian Bech Nielsen, formand for Udvalget for Forskning og Eksternt Samarbejde på AU.


Planer for iværksættertiltag præsenteret og drøftet i erhvervsnetværket

AU’s erhvervsnetværk mødtes for anden gang den 29. april for at diskutere rammerne for, hvordan AU’s iværksætterindsats skal foldes ud. Det seneste halve år har en arbejdsgruppe undersøgt muligheder og udviklet ideer til iværksætterindsatsen med arbejdstitlen ’Iværksætterfabrikken’. I spidsen for arbejdsgruppen står professor i entrepreneurship Michael Dahl, Aarhus BSS.

Ved netværksmødet fremlagde han for første gang planerne for et større publikum. Erhvervsnetværket diskuterede efterfølgende, hvad ’Iværksætterfabrikken’ skal tilbyde, for at studerende og forskere vil bruge den, og hvad de selv kan bidrage med. 


Køreplan for nyt fælles planlægningssystem er klar 

AU’s tre nuværende planlægningssystemer bliver erstattet af et nyt fælles planlægningssystem. Det nye system – TermTime/ExamTime – bliver rullet ud efter en trinvis model med start i oktober 2019. Planen er udarbejdet efter en drøftelse i universitetsledelsen i december, og systemet forventes at slå igennem i forhold til skemaer fra efterårssemesteret 2020. Forud går seks måneder med såkaldt skyggeplanlægning, hvor systemet testes på udvalgte undervisnings- og eksamensaktiviteter.

Med det nye system følger en ensartet måde for planlægningen, som blandt andet skal tilgodese behovet for et kvalificeret samspil mellem undervisnings- og eksamensaktiviteter, antal studerende, lokalestørrelse og udstyr samt nærhed til studie- og fagmiljø. Arbejdet med at rulle systemet ud foregår i et tæt samarbejde mellem de faglige miljøer på tværs af fakulteterne og administrationen.


En formidlingssucces fylder 10 år

danmarkshistorien.dk runder i år sit første skarpe hjørne. Det bliver markeret den 14. maj i Aulaen, hvor alle medarbejdere er velkomne til at tilmelde sig.

Historieportalen gik i luften i 2009 og måtte allerede på førstedagen opgradere sine servere på grund af den store interesse. Året efter fik danmarkshistorien.dk Videnskabsministeriets Forskningskommunikationspris. I dag har portalen på årsbasis cirka tre millioner besøgende, som bruger sitet til at hente viden og undervisningsmateriale om dansk historie fra oldtid til nutid.

danmarkshistorien.dk blev startet af Afdeling for Historie og Klassiske Studier, der stadig står for driften i dag.

Tilmeldingsfristen til jubilæumsarrangementet er mandag den 6.maj.


Universitetsdirektøren blogger om APV'en

Arbejdspladsvurderingen for 2019 er nu gennemført, og rapporterne offentliggjorte. Universitetsdirektør Arnold Boon kigger i denne måneds blog nærmere på, hvad han mener, der skal arbejdes videre med i enhedsadministrationen i forlængelse af undersøgelsen.


Kalender

Hver uge udsender universitetsledelsen et nyhedsbrev. Her informerer vi om beslutninger og tiltag fra universitetsledelsen samt aktuelle aktiviteter og diskussioner. Du kan tilmelde dig nyhedsbrevet her, hvorefter du modtager en mail, hver gang nyhedsbrevet udkommer.Her kan du læse tidligere udgaver af nyhedsbrevet fra universitetsledelsen.

Hvis du ønsker at tilmelde dig den engelske version af nyhedsbrevet fra universitetsledelsen, kan du gøre det her.