Nyhedsbrev fra universitetsledelsen nr. 15/2019

Sommerhilsen fra rektor og prorektor

Det varme vejr har meldt sig, og sommeren er over os. Derfor er mange af jer formentlig også i færd med at rydde op på kontoret og sætte autosvar på mailen, inden I kan se frem til en velfortjent ferie sammen med jeres nære. 

Her inden ferien nåede universiteterne at få en ny politisk leder, og vi kan byde velkommen til Ane Halsboe-Jørgensen som uddannelses- og forskningsminister. Vi har efterhånden opnået en vis erfaring i at knytte kontakt med nye ministre igennem de seneste år, og vi ser frem til også at lære Ane Halsboe-Jørgensen at kende og samarbejde med hende. 

Den nye minister kommer med gode skudsmål fra alle sider, og i tilgift med regeringens løfter om blandt andet at afskaffe omprioriteringsbidraget og loftet på engelsksprogede uddannelser tyder det på, at vi på universitetets vegne kan tillade os at have positive forhåbninger til samarbejdet.

Aarhus Universitet gør en forskel for samfundet igennem forskning, uddannelse og samarbejde. Og vi ser frem til at gå i dialog med ministeren om, hvordan vi løbende kan tilpasse rammevilkårene, så vi fremover i endnu højere grad kan bruge universitetets viden til at skabe værdi og velfærd både i Danmark og internationalt. Desuden vil vi presse på for at få taxameterløftet på humanistiske og samfundsvidenskabelige uddannelser gjort permanent – noget, der er hårdt brug for, hvis man vil fastholde de forbedringer i timetal og forskerdækning, som midlerne har muliggjort.

Ferie for nogen; arbejde for andre

Selvom universitetet på nogle områder går et gear ned i den kommende måned, er det værd at bemærke, at aktivitetsniveauet stadig er højt. Studievejledere og andre uddannelsesfolk arbejder på højtryk frem mod sommerens optag. Tusindvis af håbefulde unge mennesker har foretaget deres studievalg, og om en måneds tid får de besked om, hvor de har fået plads. De går en enestående tid i møde, og vi ser frem til at byde dem velkommen på campus, når sommeren går på hæld. 

De faglige miljøer går naturligvis heller ikke på sommerferie. Foruden de mange aktive forskningsprojekter, så fortsætter undervisningen også ufortrødent. AU Summer University vokser sig større og mere internationalt år for år. Flere end 2.700 studerende – heraf cirka 650 internationale – får sammen med et globalt sammensat hold af undervisere lejlighed til at dyrke deres fag – og samtidig nyde godt af, at Campus Aarhus står smukt, grønt og frodigt om sommeren.

Vi takker jer alle for en fremragende indsats i det forgangne semester, og vi ønsker jer en god sommer – både de af jer, som arbejder hen over sommeren, og de af jer, som kan nyde en velfortjent ferie med jeres nære og kære. 

Sommerhilsen fra universitetsdirektør til Enhedsadministrationen

Universitetsdirektør Arnold Boon ønsker alle i enhedsadministrationen en rigtig god sommer og giver et rids af nogle af de centrale områder, administrationen kommer til at arbejde videre med i efteråret. En af de helt store opgaver bliver digitalisering af universitetet. Og så ønsker også han alle medarbejdere en rigtig god sommer! 

Sommerhilsner fra dekaner


Ny direktør skal styrke erhvervsindsatsen på Aarhus Universitet

Aarhus Universitet opruster indsatsen for erhvervssamarbejde og iværksætteri og udvider fra 2020 ledelsen med en erhvervsdirektør, som skal udvikle og koordinere det voksende antal opgaver inden for universitetets samarbejde med erhvervslivet og stå i spidsen for en samlet, central erhvervsstab.


AU med i aktiv indsats for at påvirke EU-rammeprogram

Gennem det internationale netværk The Guild bruger Aarhus Universitet muligheden for at påvirke beslutningerne om, hvordan EU’s nye rammeprogram for forskning og innovation kommer til at se ud. The Guild har i første halvår 2019 særdeles aktiv og har udarbejdet en række positionspapirer:

Aarhus Universitet har siden 2016 været medlem af The Guild med 18 andre europæiske, forskningsintensive universiteter.  

Formålet med at deltage i netværket er både at styrke relationerne til andre stærke universiteter og synliggøre den forskning, som bedrives ved Aarhus Universitet. Desuden handler deltagelsen om at øve politisk indflydelse på den europæiske forskningspolitik. 


Fælles ph.d.-principper indføres på AU

AU har vedtaget en række grundprincipper for universitetets fire ph.d.-skoler. Principperne skal bidrage til at lette ph.d.-forløb på tværs af fakulteterne og med eksterne parter samt og tydeliggøre, hvad der kan forventes af en ph.d.-kandidat fra AU. 


 

Konkret succes med sprogsatsning 

Dimittender fra det første hold på den nye master i konferencetolkning er meget eftertragtede i EU. Masteruddannelsen er et led i rækken af initiativer på Aarhus Universitet for at styrke sprogområdet. I 2017 samlede Aarhus Universitet alle sproguddannelser på ét fakultet, og universitetet har i dag et af Nordeuropas største forsknings- og undervisningsmiljøer inden for sprog. Siden hen er ”Det Nationale center for Fremmedsprog” ligeledes kommet til.


AU Summer Universitet fortsætter med at vokse 

Flere og flere studerende vælger bøgerne frem for badetøjet i løbet af sommerferien. I hvert fald har AU Summer University haft fremgang hvert eneste år siden premieren i 2011. Og 2019 er ingen undtagelse. I alt har godt 2.700 studerende valgt at bruge nogle uger af denne sommer på et intensivt universitetskursus. Det er 20 procent flere end sidste år – og hele 140 procent flere, end da det første sommeruniversitet løb af stablen i 2011.

Fremgangen omfatter også en pæn stigning i antallet af internationale studerende. Kina, Storbritannien og Australien er de lande, der sender flest sommerstuderende til Aarhus, men de seneste år er også Tyskland og Italien kravlet længere op på listen. Det sker i kølvandet på, at AU har gjort en særlig indsats for at tiltrække studerende fra sine partneruniversiteter i udlandet.


Et lille fald og status quo på nye rankinglister

De to internationale ranglister QS World University Ranking (QS) og National Taiwan University Ranking (NTU) har inden for de seneste uger offentliggjort deres verdensranglister for 2019. Aarhus Universitet er i år placeret som nr. 145 på QS’ verdensrangliste. Aarhus Universitet opnår en højere score, men universitetet ligger meget tæt. AU er placeret som nr. 3 i Danmark, 10 i Norden og 57 i Europa.

På den seneste udgave af NTU’s verdensrangliste er Aarhus Universitet placeret som nr. 89 - samme placering som sidste år. AU placeret som nr. 2 i DK, 3 i Norden og 27 i Europa.

Læs mere:


Universitetsforlaget er optaget i prestigefyldt selskab

Aarhus Universitetsforlag satser i stigende grad på at publicere forskning til det internationale marked, og som led i denne strategi er det lykkedes forlaget at blive optaget i The Association of University Presses. Denne internationale forening af er for udgivere, der lever op til de højeste kvalitetsstandarder.


Tilmelding til gratistilbud på Folkeuniversitetet åbner 1. juli

I det kommende efterår er det igen muligt for medarbejdere ved Aarhus Universitet at tilmelde sig et forløb på Folkeuniversitetet helt gratis. Der er en meget stor faglig bredde på de forelæsninger og forelæsningsrækker, der tilbydes på Folkeuniversitetet i Aarhus, Emdrup og Herning, så der er noget for alle.

Der er et begrænset antal pladser, som fordeles efter først til mølle-princippet. Tilmelding åbner mandag den 1. juli kl. 12. Du kan tilmelde dig ét forløb.

Sådan gør du: 

  • Gå ind på Folkeuniversitetets hjemmeside, og vælg menupunktet Specialaftaler – Tilmelding nederst på siden. 
  • Indtast aftalekoden AU i det tomme, grå felt
  • Vælg et forløb og gennemfør tilmeldingsproceduren
  • Du er først tilmeldt, når du modtager dit adgangsbevis på mail


Forskningsfonden fejrer 75 år med byfest for alle i den nye Universitetsby

Der er lagt op til et brag af en fest, når Aarhus Universitets Forskningsfond den 31. august inviterer byens borgere til jubilæumsbyfest på grunden ved det tidligere kommunehospital, som snart omdannes til Universitetsbyen. Fonden har i 75 år støttet forskningen ved Aarhus Universitet, og det fejres med foredrag, vandringer i det gamle hospital samt live koncerter med bl.a. det danske stjerneskud, Hjalmer.

”Forskning og innovation er to af de vigtigste elementer, vi har, når vi skal løse samfundets udfordringer. Derfor vil vi gerne inddrage borgerne og hylde og fejre vores jubilæum i fællesskab med dem,” siger adm. direktør i Aarhus Universitets Forskningsfond, Jørgen Lang.

Læs mere om fondens fest:


Ny AU i tal offentliggjort 

Med AU i tal kan du få overblik over de væsentligste nøgletal for universitetet fra 2018 og 5 år tilbage. Her kan du fx finde den gennemsnitlige alder for kandidater, antallet af kvindelige professorer på AU, og tal på hvor mange opfindelser der blev indberettet i 2018. 

AU i tal findes både på dansk og engelsk og kan downloades som enkelttabeller i excel eller som en samlet pdf.

 


GOD SOMMER! 

Hver uge udsender universitetsledelsen et nyhedsbrev. Her informerer vi om beslutninger og tiltag fra universitetsledelsen samt aktuelle aktiviteter og diskussioner. Du kan tilmelde dig nyhedsbrevet her, hvorefter du modtager en mail, hver gang nyhedsbrevet udkommer.Her kan du læse tidligere udgaver af nyhedsbrevet fra universitetsledelsen.

Hvis du ønsker at tilmelde dig den engelske version af nyhedsbrevet fra universitetsledelsen, kan du gøre det her.