Nyhedsbrev fra universitetsledelsen nr. 6/2019

Fokus på kønsbalance på kvindernes internationale kampdag

På Kvindernes Kampdag i dag den 8. marts er mere end 300 repræsentanter fra AU’s forskningsmiljøer og ledelse samlet til en intern konference om, hvordan der kan skabes en bedre balance mellem kønnene.

Kvinder udgør godt halvdelen af de ph.d.-studerende på Aarhus Universitet, men kun 37 procent og 21 procent af henholdsvis lektorerne og professorerne. Og udviklingen går i den rigtige retning - det går bare ikke hurtigt nok. Derfor vil universitetet nu gøre en ekstra indsats for at få sat skub i udviklingen.

”Vi udnytter ikke vores talentmasse godt nok i dag. Vi skal have langt flere af de højt kvalificerede kvindelige forskere ind i lektor- og professorstillingerne, og her har vi som ledelse en stor opgave med at motivere og inspirere talenterne. Det skylder vi forskerne, universitetet og ikke mindst samfundet,” siger rektor Brian Bech Nielsen. 

Læs Aarhus Universitet sætter fokus på kønsbalancen på kvindernes internationale kampdag


Syv nye principper: et godt afsæt for debat om forskningskommunikation

En arbejdsgruppe under Danske Universiteter har opstillet syv principper for god forskningsformidling, og rektor Brian Bech Nielsen opfordrer til, at man drøfter dem i faglige miljøer og organer.

Læs mere om de syv principper


Ny forskningsetisk komité på AU

En ny komité på AU skal godkende forskningsprojekter, som arbejder med empiriske data, og som ikke er omfattet af den gældende lovgivning på området. Baggrunden er, at flere og flere forskningsprojekter møder krav om etisk godkendelse fra den institution, de hører til under. Kravet kommer især fra EU’s rammeprogrammer og fra internationale tidsskrifter.

Læs mere


Medarbejdere på ST varslet om flytning

Medarbejdere på Institut for Fødevarer i Foulum og Årslev blev i denne uge varslet om, at deres arbejdsplads flyttet til nye bygninger i Agro Food Park i Skejby ved Aarhus. Bygningerne står klar til den 1. november 2019. Selve flytningen af instituttet har været varslet længe.  

Med den nye placering i Agro Food Park ønsker universitetet at øge mulighederne for samspil med fødevarevirksomheder og intensivere samarbejdet med virksomhederne. Derudover er det forventningen, at myndighedsrådgivningen bliver styrket, ligesom studerende får endnu bedre muligheder for at indgå i fødevareforskningen.

Læs mere om flytningen


Nu gælder de nye adgangskrav på hele ST 

Med ansøgningsfristen for kvote 2 rundt om hjørnet, skal de nye adgangskrav på alle universitetets naturvidenskabelige og tekniske uddannelser stå deres prøve.

Fra i år skal kommende studerende have mindst 7,0 i karaktersnit i den adgangsgivende eksamen og mindst 7,0 i gennemsnit i Matematik A for at blive optaget direkte gennem kvote 1. Og de ansøgere, der ikke opfylder kravene, skal søge om optagelse gennem kvote 2, hvor de skal igennem en test kombineret med et fagnært program.

Målet med de nye adgangskrav er ikke at uddanne færre, men at optage dem, der har de bedste faglige kvalifikationer og den rette motivation til at klare sig godt og gennemføre uddannelsen for også at blive en gevinst for arbejdsmarkedet.  

Ændringerne blev allerede indført sidste år på Fysik, IT og Datalogi. Ved samme lejlighed blev det meldt ud, at adgangskravene ville omfatte alle fakultetets uddannelser fra 2019. Effekterne af de ændrede adgangskrav vil blive fulgt nøje over de kommende år.

Læs Aarhus Universitet indfører adgangskrav på alle naturvidenskabelige og tekniske uddannelser


Mange unge jagter drømmestudiet på AU

Interessen for Aarhus Universitet var stor blandt de mere end 13.000 unge, der havde taget imod invitationen fra byens uddannelsesinstitutioner om at deltage i u-days 28. februar til 2. marts. I år havde omkring fem procent flere valgt at lægge vejen forbi Aarhus Universitet i løbet af arrangementet.

Både studerende, vejledere og alumner var massivt til stede under u-days og bidrog til, at de mange besøgende blev mere afklarede i forhold til deres kommende studievalg. Sidste års tal viser, at tre ud af fire oplever, at u-days hjælper dem i deres valg af uddannelse.

Læs reportage på P4 Østjylland

Læs reportage i JP Aarhus (betalingsmur)

Læs reportage og se indslag i TV2 Østjylland


Dansk Center for Partikelterapi indviet på AUH

Danmarks første protonstrålings-anlæg til kræftbehandling blev indviet ved Aarhus Universitetshospital i Skejby torsdag den 28. februar. 

Dermed har danskerne fået adgang til en mere præcis og skånsom kræftbehandling, og samtidig har landet fået et nyt fyrtårn inden for kræftforskning. Foruden de nye behandlingsmuligheder rummer centeret en international forskningsafdeling med faciliteter til klinisk og eksperimentel forskning. 

Dansk Center for Partikelterapi er etableret i et nært samarbejde mellem Region Midtjylland, Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet. Foruden den store offentlige investering har også A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal doneret 250 mio. kroner til anlægget.

Rektor Brian Bech Nielsen var med til at indvie centeret sammen med blandt andre statsminister Lars Løkke Rasmussen, Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla og regionsrådsformand Anders Kühnau.

Læs mere om Dansk Center for Partikelterapi (hos AUH) 


To AU-forskere modtager EliteForskpris - og tre talenter får rejsestipendier

Professor Peter Teglberg Madsen, Institut for Bioscience, og professor Niels Jessen, Institut for Biomedicin, var blandt de fem modtagere af EliteForskpriserne 2019, der torsdag den 28. februar 2019 blev uddelt ved en højtidelighed i Operaen i København. 

Ved konferencen blev der også uddelt 20 EliteForsk-rejsestipendier til lovende forskningstalenter – tre af disse er fra Aarhus Universitet:

  • Kasper Glerup Lauridsen, Institut for Klinisk Medicin
  • Anne Maj van der Velden, Institut for Klinisk Medicin
  • Kristian Knakkergaard Nielsen, Institut for Fysik og Astronomi

H. K. H. Kronprinsesse Mary og uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers uddelte priserne, som skal skabe opmærksomhed om topforskningen i Danmark og bidrage til at synliggøre danske forskeres vigtige indsats i videnskabens tjeneste.

Læs mere om AU’s prismodtagere

 


Thomas G. Jensen er genansat i stillingen som leder af Institut for Biomedicin

Siden 2011 har Thomas G. Jensen sat sit personlige aftryk på Institut for Biomedicin, og det skal han fortsætte med de næste seks år. Dekan Lars Bo Nielsen glæder sig som formand for ansættelsesudvalget over, at Thomas G. Jensen har sagt ja til en periode mere. Thomas G. Jensen vil arbejde for at styrke forskning med mere impact, hjælpe flere spinouts ud i verden – og så vil han skrue op for det internationale og digitale på de uddannelser, der hører under instituttet.

Læs mere om Thomas G. Jensen


Aarhus Universitets Forskningsfond lanceres nyt bevillingstiltag 

Med et nyt bevillingstiltag vil Aarhus Universitets Forskningsfond (AUFF) støtte forskning af ekstraordinær karakter ved Aarhus Universitet. For at komme i betragtning til den nye bevilling, kaldet AUFF Flagskib, skal den forskning, som søges midler til, have "betydelig videnskabelig gennembrudskraft og innovativ styrke samt være i stand til effektivt at skabe opmærksomhed om Aarhus Universitet både nationalt og internationalt". AUFF Flagskibe skal skabe synergi mellem forskning på højeste niveau og kreativ "public outreach".

Ansøgning til AUFF Flagskib går via dekanerne. Tværfakultære ansøgninger støttet af flere dekaner er velkomne, men hver dekan kan kun indstille ét flagskib. Ansøgningsfrist er 1. maj. 

Læs mere om AUFF Flagskibe

AUFF har desuden "Starting Grants", som skal styrke vækstlaget og sikre fremragende forskere gode karrieremuligheder ved Aarhus Universitet. AUFF Starting Grants kan anvendes til international rekruttering til vækstområder med henblik på etablering af nye selvstændige forskningsområder og forskningsgrupper. 

Læs mere om Starting Grants

Formand for fondens uddelingsudvalg Karl Anker Jørgensen og Tove Østergaard Le, der administrerer ansøgningerne, besøger fakultetsledelsesmøderne i løbet af marts og april for at fortælle mere om fondens initiativer og specifikke rammer for virkemidlerne.


Kalender 

Hver uge udsender universitetsledelsen et nyhedsbrev. Her informerer vi om beslutninger og tiltag fra universitetsledelsen samt aktuelle aktiviteter og diskussioner. Du kan tilmelde dig nyhedsbrevet her, hvorefter du modtager en mail, hver gang nyhedsbrevet udkommer.Her kan du læse tidligere udgaver af nyhedsbrevet fra universitetsledelsen.

Hvis du ønsker at tilmelde dig den engelske version af nyhedsbrevet fra universitetsledelsen, kan du gøre det her.