Nyhedsbrev fra universitetsledelsen nr. 15/2012

Mindre bureaukrati og mere forskning

Det var ordene, da uddannelsesminister Morten Østergaard afrundede Excellence-konferencen i Søauditorierne på Aarhus Universitet fredag eftermiddag. Samtidig modtog han konklusionerne fra konferencen, der nu er samlet i Aarhus Deklarationen. Den vil ministeren nu bringe videre til sine europæiske kolleger og de kommende forhandlinger om Europas største forskningsprogram Horizon 2020 på 80 millioner euro.

Bedømt på de udmeldinger, der er blevet fremført de sidste tre dage på Excellence-konferencen, går europæisk forskning en lys fremtid i møde. Men der var enighed om, at det kræver visse ændringer og fokus i forskningspolitikken og -finansieringen generelt i Europa:

  • Vidtrækkende tillid til forskerne med gennemskuelige og enkle ansøgningsprocedurer
  • Mod til at investere i forskning, som går helt nye veje
  • Fokus på uddannelse og talentudvikling

354 danske og internationale forskere, universitetsledere, fondsdirektører, politikere og forskningsinteresserede har delt deres viden, erfaringer og ønsker om, hvordan vi fremover sikrer optimale vilkår i Europa for at skabe fremragende forskning.

På Excellence-websitet er der videointerviews fra konferencen, bl.a. med minister Morten Østergaard, tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen, generalsekretær i Volkswagen Stiftung, dr. Vilhelm Krull, og Nature-chefredaktør Philip Campbell, samt billeder og præsentationer fra hele konferencen.


Hyldest af den menneskelige intelligens og den geniale tanke

World Cultural Council uddelte onsdag den 18. april organisationens to priser, The Albert Einstein World Award of Science og Jose Vasconcelos World Award of Education ved en meget traditionsrig ceremoni på Aarhus Universitet.

World Cultural Council (WCC) havde valgt Aarhus Universitet til at være vært for årets ceremoni, som gennem organisationens 30-årige historie har været holdt i en lang række lande verde over, men aldrig tidligere i Danmark. Tidligere værter er universiteter som Princeton og Oxford. På opfordring fra Aarhus Universitet havde organisationen valgt at flytte ceremonien fra efteråret til april, så den kunne indgå som en del af Excellence-konferencen.

WCC indstiftede i sin tid priserne for at skabe bevidsthed om og anerkendelse af forskningsresultater og tankemæssige landevindinger, som er med til at sikre fred i verden og skabe forståelse blandt mennesker og forbedre levevilkårene for os alle.

 


Endnu tættere samarbejde med førende kinesisk universitet

Det kinesiske eliteuniversitet Tsinghua University og Aarhus Universitet har underskrevet en forlængelse af en eksisterende samarbejdsaftale, da begge universiteter ønsker et tættere forsknings- og uddannelsessamarbejde. Et eksempel på forskningssamarbejde med Tsinghua er datalogi-centret CTIC, der er finansieret af offentlige danske og kinesiske grundforskningsmidler og har aktiviteter i både Tsinghua og Aarhus. den specifikke aftale om CTIC blev også forlænget.

De to universiteter har desuden aftalt, at Tsinghua Institute of Advanced Studies og Aarhus Institute of Advanced Studies skal være nært forbundne søsterorganisationer.

Afgående rektor fra Thingsua University Gu Binglin underskrev aftalen på vegne af det kinesiske universitet. Han er ph.d. fra Aarhus Universitet og er i forbindelse med hans besøg blevet udnævnt til æresdoktor.


Ny e-læringsplatform sendes i udbud

Aarhus Universitet satte for nylig gang i udbudsproceduren for indkøb af et fælles Learning Management System (LMS). Dermed tager universitetet et vigtigt skridt i satsningen på "educational it".

På nuværende tidspunkt bruger Aarhus Universitets enheder fem forskellige it-systemer til digital understøttelse af undervisningen, hvilket eksempelvis kan gøre det svært for studerende at skifte studieretning.

Det skal et nyt, fælles system råde bod på. EU-udbuddet er sat i gang, efter at studerende og medarbejdere i et omfattende forarbejde har afklaret de mange forskelligartede krav, som uddannelserne stiller til et LMS.

Hovedområdernes pædagogiske centre samt AU Studieadministration og AU IT vil i løbet af 2013 tilbyde kurser til alle undervisere, så alle får mulighed for at udnytte systemet i forbindelse med deres undervisning.


Den største hjerne var fra AU

Ph.d.-studerende Kim Blauenfeldt Gosmer fra Institut for Retsmedicin på Aarhus Universitet løb med førstepræmien, da Uddannelsesministeriet markerede den officielle åbning af Forskningens Døgn i København. Han vandt prisen som "Årets Formidlingstalent" i formidlingsdysten "Stjerner med hjerner".


Kalender

 

Med venlig hilsen,

Universitetsledelsen, 20. april 2012

Hver uge udsender universitetsledelsen et nyhedsbrev. Her informerer vi kort om aktuelle aktiviteter og diskussioner. Du kan tilmelde dig nyhedsbrevet på adressen http://info.au.dk/medarbbreve, hvorefter du modtager en mail, hver gang nyhedsbrevet udkommer. På adressen http://www.au.dk/om/uni/universitetsledelsen/nyhedsbrevuniled/2012 kan du læse tidligere udgaver af nyhedsbrevet fra universitetsledelsen.

Hvis du ønsker at tilmelde dig den engelske version af nyhedsbrevet fra universitetsledelsen, kan du gøre det på adressen http://info.au.dk/medarbbreve/index.asp?sprog