Nyhedsbrev fra universitetsledelsen nr. 17/2012

Psykisk APV snart i høring på hovedområder

Medarbejdere ved Aarhus Universitet bliver sidst på året inviteret til at deltage i den psykiske arbejdspladsvurdering (APV), som skal kortlægge det psykiske arbejdsmiljø på universitetets enheder.

Allerede nu arbejdes der på at tilrettelægge processen samt på at tilpasse APV-spørgeskemaet, så medarbejdernes oplevelse af arbejdsmiljøet på AU indfanges bedst muligt.

Processen og spørgeskemaet bliver derfor drøftet i den kommende tid i de nydannede samarbejdsorganisationer og arbejdsmiljøorganisationer på de fire hovedområder og i administrationen.

Dette års psykiske APV bliver blandt andet designet på baggrund af erfaringerne fra den seneste undersøgelse på Aarhus Universitet, som blev gennemført i 2009. Alle arbejdspladser skal gennemføre både fysiske og psykiske APV’er hvert tredje år.

Resultaterne af den fysiske APV, der for nylig blev gennemført, offentliggøres i løbet af maj måned.

 


Fælles indsats for fremmedsprogene

Danskernes sprogkundskaber skal styrkes, og det skal ske igennem en fælles indsats i hele uddannelsessystemet.

Det var udgangspunktet for en konference, som blev arrangeret af Aarhus Universitet og VIA UC tidligere i denne uge. Her deltog uddannelsesminister Morten Østergaard sammen med 120 andre repræsentanter fra de videregående uddannelsesinstitutioner, gymnasierne, folkeskolen og de sprogfaglige interesseorganisationer.

Konferencen tog blandt andet udgangspunkt i anbefalingerne fra den rapport, som en ministerielt nedsat arbejdsgruppe ledet af tidligere dekan Bodil Due afleverede i 2011.

Input fra de grupper, der blev oprettet på konferencen, samles nu i en rapport, inden de overdrages til uddannelsesministeren som inspiration til kommende regeringsinitiativer på fremmedsprogsområdet.

 


Minister på innovations-inspiration hos studentervæksthuset

Også Studentervæksthuset Aarhus havde denne uge besøg af uddannelsesminister Morten Østergaard. Her fik han lejlighed til at tale med iværksætterstuderende og få indblik i studentervæksthusets aktiviteter til inspiration for regeringens kommende innovationsstrategi.

 


Kollektiv erindring – skabt på baggrund af krige, konflikter og kriser

Årets MatchPoints Seminar på Aarhus Universitet i næste uge tager et emne om, som siden 80’erne er blevet et stort forskningsfelt i hele verden. Verdenskrigene, koldkrigstiden, Sovjetunionens fald, Balkankrigen og det arabiske forår er alle historiske ”brændemærker”, som efterlader den berørte nation i en slags identitetsvakuum. Hvad er ”vi” nu – hvad var ”vi” før? – hvordan skal vi genskabe os selv som folk, og på hvilket kollektivt erindrings- og værdigrundlag.

I år samler MatchPoints Seminar over 100 internationale og danske forskere inden for historie, psykologi, litteratur- og kulturstudier til en konference, hvor de vil præsentere ny forskning i erindringer om krig, konflikt og kritiske overgangsfaser. De diskuterer, hvordan erindringer overføres fra generation til generation, og hvordan de under denne proces er med til at forandre og forme vores identitet.

Det er femte gang, Aarhus Universitet har arrangeret MatchPoints Seminar. Målet med MatchPoints er at give en bred offentlighed mulighed for at få et dybere indblik i førende forskning inden for et yderst samfundsrelevant emne.

MatchPoints afholdes i Søauditorierne på Aarhus Universitet den 10.-12. maj og er åbent for alle.

Særligt arrangement med Folkeuniversitetet: Krige og kriser - fortalt af danske forfattere

MatchPoints samarbejder igen i år med Folkeuniversitetet, som torsdag den 10. maj om aftenen står for arrangementet ”Krig i litteraturen”. Her interviewer journalist Klaus Rothstein instruktør Anne-Grethe Bjarup Riis om filmatisering i overensstemmelse med sandheden samt de to forfattere Birgithe Kosovic og Lars Husum om kriser og krigserindringer i deres bøger.

 


Europaminister Nicolai Wammen debatterer Europas fremtid

På mandag d. 7. maj besøger den tidligere Aarhus borgmester Nicolai Wammen Aarhus Universitet i sin nye rolle som Danmarks Europaminister.

Nicolai Wammen vil udstikke linjerne for Europas fremtid i forhold til blandt andet optagelse af nye lande, som eksempelvis Balkan-landene, og hvilken betydning det har for lovgivningen, at Europa bliver større. 

De to Europaeksperter fra Aarhus Universitet, lektor Derek Beach og professor Philipp Schröder (BSS), vil agere forskerpanel og sætte dagens temaer til debat. 

Debatten bliver afholdt i Aulaen på Aarhus Campus kl. 15-16.30. Aarhus Universitet vil efterfølgende være vært ved en reception i Vandrehallen.

Arrangementet er gratis, og alle er velkomne. Dørene lukkes, når Aulaen er fyldt.

  • Læs mere om arrangementet

 


Royalt besøg og naturvidenskabelige forskerspirer på AU

Mandag d. 30. april var AU vært for dette års Unge Forskere-konkurrence for elever fra grundskoler og ungdomsuddannelser. 48 ud af 1500 ansøgere var kommet igennem nåleøjet og frem til finalen, hvor de blandt andet blev bedømt på graden af innovation, den videnskabelige metode, grundighed, selvstændighed samt formidlingen af deres projekt.

Blandt projekterne var der ideer som en intelligent grilltang, der skal fortælle, hvornår bøffen er færdigstegt, solcreme lavet af tang og fremtidens elbiler.  

Som protektor for Unge Forskere deltog HKH Prins Joachim og overrakte priserne til vinderne.

Læs mere om konkurrence og deltagerne


Kalender

  • 7. maj: EU-debat om Europas fremtid mellem europaminister Nicolai Wammen og AU-forskere
  • 10.-12. maj: MatchPoints 2012
  • 2.-3. juni: The Great Debate
  • 13. juni: bestyrelsesmøde
  • 14. juni: sommertale

 

Venlig hilsen,

Universitetsledelsen, den 3. maj

Hver uge udsender universitetsledelsen et nyhedsbrev. Her informerer vi kort om aktuelle aktiviteter og diskussioner. Du kan tilmelde dig nyhedsbrevet på adressen http://info.au.dk/medarbbreve, hvorefter du modtager en mail, hver gang nyhedsbrevet udkommer. På adressen http://www.au.dk/om/uni/universitetsledelsen/nyhedsbrevuniled/2012 kan du læse tidligere udgaver af nyhedsbrevet fra universitetsledelsen.

Hvis du ønsker at tilmelde dig den engelske version af nyhedsbrevet fra universitetsledelsen, kan du gøre det på adressen http://info.au.dk/medarbbreve/index.asp?sprog